Roots-wandeling door de Reeuwijkse Plassen Roots-wandeling door de Reeuwijkse Plassen
Zuid-Holland – Roots-wandeling – 15km

Roots-wandeling door de Reeuwijkse Plassen

Roots-wandeling door de Reeuwijkse Plassen Roots-wandeling door de Reeuwijkse Plassen
Zuid-Holland – Roots-wandeling – 15km

Roots-wandeling door de Reeuwijkse Plassen

Al gaat deze wandelroute vaak over boerenweggetjes waar auto’s je in de berm drukken, hij is wel schitterend. Je wandelt over smalle kades die kleurrijk zijn door het vele fluitenkruid en koolzaad, terwijl je uitkijkt over natuurgebieden met weidevogels als grutto en tureluur. Een schilderachtige dijk met rietkragen en de weidse plassen maken het af.

Aan de wandel

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Echte voorjaarswandeling
  • Waterrijk gebied
  • Vogelparadijs
  • Zeldzame kievitsbloemen
  • Veel stappen over asfaltweggetjes
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Beleef de lente

Dit is een tocht waarop je de lente ten volle kunt beleven. In mei trekt menig watervogel als een vrolijk locomotiefje een lange rij kuikens voort. In de rietkragen broeden zwanen, futen, meerkoeten en ook de mandarijneend met z’n opvallende tekening en sierlijke oranje veren. Overal zie en hoor je water- en weidevogels. Waarbij de grutto – de schrik van de regenworm – zich verraadt door telkens z’n eigen naam te roepen.

Roots-wandeling door de Reeuwijkse Plassen Roots-wandeling door de Reeuwijkse Plassen

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Langs Twaalfmorgen

Een intiem boerenweggetje met de grappige naam Twaalfmorgen leidt ons door een natuurgebied waar een heel bataljon landschapsschilders aan de slag is geweest met verftubes vol zachtwit, zonnig geel en frisgroen. Bob Ross heeft er rijen knotwilgen aan toegevoegd, met hier en daar als ‘big friend’ een bloeiende kastanje. In de verte zien we groepjes koeien en schapen grazen. Een oud boerderijtje breekt de horizon in tweeën.

Roots-wandeling door de Reeuwijkse Plassen

Wilde kievitsbloem

De wilde kievitsbloem schijnt voor te komen in het natuurgebied langs Twaalfmorgen, een lieflijk paars bloemetje dat zeldzaam is in Nederland. Zo zeldzaam dat wij hem niet te zien krijgen. Verstedelijking, ontwatering, bemesting, beweiding: z’n leven is zwaar. Heel slim pakt de kievitsbloem het trouwens zelf ook niet aan: het duurt liefst acht jaar voordat hij tot bloei komt, leren we van onze fraaie Roots-gids.

De schilderachtige berm in

Af en toe moeten we helaas de bloemrijke berm in voor passerende auto’s: het zijn weliswaar schilderachtige weggetjes waar we over wandelen, maar ze zijn ook smal. In ganzenpas lopen is in deze omgeving niet alleen passend maar sowieso een must vanwege de snelle e-bikes die onhoorbaar langs zoeven. Gelukkig krijgen we zulke fraaie plaatjes voorgeschoteld dat we de routemaker dit euvel vergeven.

Roots-wandeling door de Reeuwijkse Plassen Roots-wandeling door de Reeuwijkse Plassen

Boerenland-idylle

Verderop zijn we die routemaker te slim af: we vinden een alternatief voor het asfalt en wandelen over misschien wel het mooiste graspaadje van de Reeuwijkse Plassen, de Oukoopse Kade meldt een bordje aan het begin. Bloeiende meidoorn en lijsterbes, knotwilgen en berken omhullen ons. Slootjes, riet, vogelgezang en kikkergekwaak verhogen de boerenland-idylle.

Roots-wandeling door de Reeuwijkse Plassen

Luidruchtige schapen

Op een stil bankje kijken we uit over de weilanden met overzeilende reigers, terwijl scholeksters en kieviten hun duikvluchten uitvoeren. Hoewel, stil? Een groep schapen en lammetjes heeft het voorzien op onze boterham met kaas en ze maken dat luid blatend duidelijk.

Roots-wandeling door de Reeuwijkse Plassen

Grasdijk langs de Enkele Wiericke

Verder gaat het, nu weer een flink stuk over asfalt. Bij een uitzichtpunt met een aalscholver-kunstwerk verruilen we asfalt voor een grasdijk langs de rietgekraagde Enkele Wiericke, een brede vaart. Prachtig stuk, met telkens uitzicht over de kletsnatte poldergraslanden aan onze linkerhand. Die vallen onder Natura 2000, een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden met bijzondere en zeldzame dieren en planten.

Roots-wandeling door de Reeuwijkse Plassen Roots-wandeling door de Reeuwijkse Plassen

De voedselbank

Nu komen we dichter bij de plassen zelf, die we af en toe door het riet zien schemeren. Achter een vogelscherm spieden we naar vogels op het weidse water. Aalscholvers en meeuwen zitten als oude mannetjes op een rij palen. Ontelbare brand- en kolganzen vliegen gakkend over het wateroppervlak. Voor hen zijn de Reeuwijkse Plassen een immense gratis voedselbank.

Roots-wandeling door de Reeuwijkse Plassen

Dankzij mensenhanden

Dit gebied staat weliswaar bekend als ‘ganzenbolwerk’, maar hier vertoeven ook andere soorten, zoals de kleine zwaan, smient, krakeend en slobeend. Dat ze zo’n goed leven hebben, is in dit geval aan mensen te danken. Want al ogen de Reeuwijkse Plassen als natuurgebied, mensenhanden hebben ze gevormd. Nog in de 19de eeuw lagen hier uitgestrekte weilanden.

Roots-wandeling door de Reeuwijkse Plassen

Rechthoekige plassen

In de 19e eeuw raakte het veen in grote delen van Holland op en besloten ze dit veengebied weiland voor weiland uit te graven. Bekijk je het kaartje van dit gebied, dan snap je opeens waarom de plassen rechthoekig van vorm zijn. Sommige zijn enorm diep omdat ze hier zand hebben gewonnen voor de aanleg van de A12 die langs de plassen scheert.

Roots-wandeling door de Reeuwijkse Plassen

Fuut met twee koppen

We volgen nu een heerlijk smal paadje door een tunnel van knotwilgen en bloeiende bomen. In de sloot aan de overkant zien we een fuut op haar nest broeden. Telkens popt een extra kopje op tussen de veren. Een zwartwit gestreept kuikentje heeft een fraai uitzichtpunt gevonden in de hals van z’n moeder.

Roots-wandeling door de Reeuwijkse Plassen

Roots-gids 'De mooiste wandelingen langs water'

Dit is een van de wandelingen uit de fraaie wandelgids ‘De mooiste wandelingen langs water’, uitgegeven door natuurmagazine Roots.

De Roots-gids telt 17 wandelroutes langs zee, beekjes, vennen en rivieren. De gids biedt duidelijke routebeschrijvingen en kaartjes, plus veel leuke informatie. Gratis GPS-tracks zijn beschikbaar. Inspirerend is de prachtige fotografie door natuurfotografen. Ook de mooiste natuurbaden staan op een rij.

Meer info over deze gids >>

Deze gids op Bol.com >>

Gidswandelingen op Frankwandelt

De volgende wandelroutes uit deze gids staan ook op Frankwandelt, volgens het bekende recept: een verhaaltje gelardeerd met foto’s.

 

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T4, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
roots-wandeling-reeuwijkse-plassen-010
roots-wandeling-reeuwijkse-plassen-011
roots-wandeling-reeuwijkse-plassen-012
roots-wandeling-reeuwijkse-plassen-013
roots-wandeling-reeuwijkse-plassen-014
roots-wandeling-reeuwijkse-plassen-015
roots-wandeling-reeuwijkse-plassen-016
roots-wandeling-reeuwijkse-plassen-017
roots-wandeling-reeuwijkse-plassen-018
roots-wandeling-reeuwijkse-plassen-019
roots-wandeling-reeuwijkse-plassen-020
roots-wandeling-reeuwijkse-plassen-021
roots-wandeling-reeuwijkse-plassen-022
roots-wandeling-reeuwijkse-plassen-023
roots-wandeling-reeuwijkse-plassen-024
roots-wandeling-reeuwijkse-plassen-025
roots-wandeling-reeuwijkse-plassen-026
roots-wandeling-reeuwijkse-plassen-027
roots-wandeling-reeuwijkse-plassen-028
roots-wandeling-reeuwijkse-plassen-029
roots-wandeling-reeuwijkse-plassen-030
roots-wandeling-reeuwijkse-plassen-031
roots-wandeling-reeuwijkse-plassen-032
roots-wandeling-reeuwijkse-plassen-033

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland >>

 

6x de leukste vakantiehuisjes aan zee!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

Leukste vakantiehuisjes aan zee >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy