Ken je Den Haag alleen van de historische binnenstad met bezienswaardigheden als Binnenhof, Ridderzaal en Mauritshuis? Dan ontdek je tijdens deze wandeling dat de Hofstad ook een andere kant heeft. Je komt door kleurrijke, multiculturele buurten waar veel te zien en te beleven valt. Aan de hand van stadsgids Gerard Goudriaan ga je op zoek naar onbekend Den Haag.
Dit is een wandeling uit de gids ‘Den Haag acht keer anders’ van stadsgids Gerard Goudriaan (zie het kadertje onderaan). Gerard maakte een soortelijke wandelgids over Amsterdam, een van de populairste pareltjes van uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Dat is niet voor niets: Gerard vertelt geanimeerd en tegelijk diepgaand over de buurten waar je doorheen komt.
In z’n fraaie gids vertelt Gerard Goudriaan dat Den Haag een stad van uitersten is. “Enerzijds is het de hofstad, een toeristenstad, de politieke hoofdstad van Nederland, het centrum van internationale diplomatie, een belangrijke cultuurstad en de internationale stad van vrede en recht. Anderzijds zijn er achterstandsbuurten die in schril contrast staan met het bloeiende politieke, culturele en diplomatieke leven.”
Twee van de armste buurten van Den Haag vinden we later op onze route: de Schilderswijk en het Transvaalkwartier. Maar eerst maken we vanaf het mooie station Hollands Spoor (uit 1843) een aardig rondje door de Stationsbuurt. Ooit was het de bedoeling dat dit een wijk met allure zou worden, maar de gegoede burgers bleven weg vanwege de drassige omgeving. Nu is het een echte volksbuurt, hoewel je ook riante herenhuizen ziet.
We wandelen over kades met historische schepen en scheren langs het centrum van Den Haag. Op de Dunne Bierkade passeren we huizen waar bekende schilders hebben gewoond, zoals Paulus Potter en Jan van Goyen. Het Spinozapoortje nodigt uit om even in te lopen. Een opvallend smal en hoog huis met blauwe luiken aan de kopse kant doet naar de camera grijpen. Filosoof Spinoza woonde in een van de huizen van 1671 tot zijn dood in 1677. Hij schreef er zijn belangrijkste werk: Ethica.
Een toegangspoort met drakenbeelden en Chinees schrift leidt ons onmiskenbaar de volgende buurt binnen: China Town. Door een winkelstraat met rode lampionnen wandelen we langs vrijwel alleen maar toko’s en andere Chinese winkeltjes. En net als in de buurt rond de Amsterdamse Zeedijk vermelden alle bordjes de straatnamen zowel in het Nederlands als in het Chinees.
Van cultuur naar cultuur hopt de route, want nu betreden we de Joodse buurt, over een plein dat is genoemd naar opperrabbijn Isaac Maarsen die in 1943 is gedeporteerd. Op het plein oude platanen, een forse kerk, het leuke beeld Adriana Wereldwijf. Daarnaast een kinderspeeltuintje. Althans dat lijkt het. Kijk je beter, dan schrik je: dit is een monument voor Joodse kinderen uit Den Haag die vermoord zijn in de oorlog. Hun namen gegraveerd in stoeltjes die in een kringetje staan.
Langs het beeld van een schillenpaard wandelen we de Schilderswijk binnen. Het beeld symboliseert de armoede en het harde leven dat deze wijk vroeger tekende. De schillenboer komt al vele jaren niet meer langs de huizen, maar de Schilderswijk staat nog steeds bekend als een van de slechtste wijken van Nederland, waar vooral armoede, criminaliteit, radicalisering en rellen het nieuws halen.
Nu wandelen we door een buurt die getekend is door de sombere stadsvernieuwing van de jaren tachtig van de vorige eeuw. Maar ook door levendige winkelstraten waar je kunt zien hoe divers de Haagse bevolking is. Het is de meest internationale wijk van Nederland met liefst 120 nationaliteiten.
De Schilderswijk gaat over in het Transvaalkwartier. Ongemerkt, want de wijken lijken als twee druppels water op elkaar. Ook dit is een multiculturele buurt, zo’n 90 procent van de bewoners heeft een migratieachtergrond. De levendigheid van deze buurt komt het beste tot uiting op de Haagse Mart, met 500 kramen de grootste markt van Nederland die hier sinds 1938 is gevestigd.
We lopen de enorme markt helemaal over en verbazen ons over de vele soorten uitheemse groenten en fruit die de marktkooplui met luide stem aanprijzen. En over de drukte: we laten ons meevoeren door de kleurrijke mensenmassa die schouder aan schouder langs de kramen schuift. Aan deze uitstekend lopende markt kan de Amsterdamse Albert Cuyp nog een puntje zuigen.
We verlaten de chaotische mensenmassa’s en gaan even op wereldreis op de Paul Krugerlaan. In een paar honderd meter wandelen we van het Midden-Oosten naar Azië. De eettentjes proberen je te lokken met geuren van exotische gerechten. De winkelramen lichten op van de kleurrijke kleding en cadeaus uit landen als Marokko, Turkije, Suriname en India.
Op de Paul Krugerlaan vallen vooral de Hindoestaanse winkels op, met bruidskleding en religieuze beelden. Zoals de Bharat Kings, de grootste Hindoestaanse winkel in Europa, volgens hun website, met “traditionele en spirituele producten die nodig zijn vanaf geboorte tot de dood”.
Aan de dood denken we nog even niet. Liever wandelen we door twee meer gegoede buurten. De eerste is het Regentessekwartier. Op het mooie Regentesseplein lonkt café Emma, door Gerard Goudriaan aanbevolen. Inderdaad een leuk eetcafé met vriendelijke bediening.
Verderop kijken we door het traliewerk naar een voetbalwedstrijd die gaande is, met alle geschreeuw, gevloek en gejoel dat daarbij hoort. Grappig, zo’n sportveld midden in de stad. Op de achtergrond torenen de schoorstenen van de voormalige Gemeentelijke Elektriciteitsfabriek uit 1904 boven de velden uit.
De Zeeheldenbuurt is de tweede buurt waar de portemonnees goed gevuld zijn. Aan het randje van de binnenstad vind je hier straten vol originele winkeltjes, restaurantjes en cafés. Let ook op de karakteristieke Jugendstil-architectuur waar je langskomt. De wandeling finisht bij het Vredespaleis vanwaar je met de tram snel weer op station Hollands Spoor bent.
Deze wandeling hebben we gedaan op zondag 11 februari 2024. In het kadertje hieronder zie je meer informatie over de gids waaruit de wandeling afkomstig is. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je downloaden op Wandelzoekpagina.nl.
De volgende wandelroute uit deze gids staat ook op Frankwandelt, volgens het bekende recept: een verhaaltje gelardeerd met foto’s.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.