Wapen je op deze schitterende wandeltocht rond de Reeuwijkse Plassen met verrekijker en camera, want je komt ogen tekort. Het gebied is bijzonder vogelrijk en de spiegelende plassen zorgen voor oogstrelende plaatjes die op een ansicht niet zouden misstaan. Een aanrader, ook al gaat hij grotendeels over verharde paden.
Om van al dat fraais te genieten moeten we wel eerst een stuk door het Reeuwijkse Hout. Erg warm of koud worden we niet van dit recreatiebos, maar soms moet een route gewoon een beetje op gang komen. En dat gebeurt gelukkig: na een kilometer of twee krijgt hij goed vaart als de Reeuwijkse Plassen in zicht komen.
De route voert kilometerslang pal langs de meest noordelijke plas. Waarbij we genieten van weidse uitzichten over het spiegelende water en de vele watervogels die al dobberend uitrusten. Of soms met z’n allen ineens besluiten om op te vliegen waarbij horen en zien je vergaat. Het is een waar vogelparadijs.
De Reeuwijkse Plassen tussen Bodegraven en Gouda ogen als een natuurgebied, maar mensenhanden hebben ze gevormd. We kijken nu ver uit over het water, maar vroeger lagen hier uitgestrekte weilanden. In de 19e eeuw raakte het veen in grote delen van Holland op en besloten ze dit veengebied weiland voor weiland uit te graven. Als je naar een kaartje van dit gebied kijkt, snap je opeens waarom de plassen rechthoekig van vorm zijn. Een van de plassen is enorm diep omdat ze hier zand hebben gewonnen voor de aanleg van de A12.
De dertien plassen zijn van elkaar gescheiden door smalle stroken land waarover ze vroeger de turf afvoerden. Tegenwoordig zijn sommige stroken omgevormd tot wandel- en fietspad, zoals het verharde pad waarover we nu wandelen. Op weekenddagen en in vakanties kan het overigens flink druk zijn met voorbijsnellende racefietsers, iets om rekening mee te houden.
Na alle adembenemende vergezichten slaan we een heerlijk smal boerenlandweggetje in, omzoomd door knotwilgen en grauwe elzen. Om ons heen niets dan vogelrijk polderland, met af en toe een mooi oud boerderijtje, want er wordt hier ook flink geboerd.
Bij Staatsbosbeheer heet deze wandeling ‘Wandelroute Retour Enkele Wiericke’. Geen idee waar Retour op slaat, maar de Enkele Wiericke is een kanaal dat de Oude Rijn in het noorden verbindt met de Hollandsche IJssel in het zuiden. En deze route schampt er een kilometertje langs.
Dat gebeurt op een prachtige, beetje modderige dijk – de Prinsendijk. Daarvoor moeten we eerst een hekje door, want er schijnen hier ook schapen te lopen. Hobbelend over de dijk kijk je links uit over de Enkele Wiericke. Daarachter ligt een oer-Hollands landschap, waar een kundig schilder weiden met slootjes heeft ingetekend, plus een oude molen in de verte.
Rechts is het zo mogelijk nog mooier. ‘Broekvelden, Vettenbroek & Polder Stein’ heet dit gebied in de woorden van Natura 2000. Want deze kletsnatte poldergraslanden maken deel uit van dit Europese netwerk van beschermde natuurgebieden. En dat betekent dat je hier bijzondere en zeldzame dieren en planten kunt tegenkomen.
De zeldzame wilde kievitsbloem bijvoorbeeld, die op de Rode Lijst staat en ook wel ‘wilde tulp’ wordt genoemd. Ze komen hier al van oudsher voor en in de Gouden Eeuw begonnen ze als een malle te woekeren. Sindsdien kun je de prachtige paarse klokjes in april en mei massaal zien bloeien. Geniet ervan, want hier vind je het laatste belangrijke restant in West Nederland van hooilanden met wilde kievitsbloemen.
In het open water en op de graslanden zien we ontelbare grauwe ganzen en brandganzen, die bepaald niet zeldzaam zijn. Maar ook vele kleine zwanen, smienten, krakeenden, slobeenden en talloze weidevogels. De grote karekiet voelt zich thuis in het vele waterriet. Al met al stijgt er een enorm kabaal op uit dit stiltegebied, maar wel een heerlijk kabaal.
Dan moet het mooiste stuk nog komen. Want nu slaan we een schilderachtig aarden paadje in, pal langs een brede sloot aan de ene kant en de weidse plassen aan de andere kant. We zien een haas wegrennen over de weilanden – wát een tempo. Een andere haas doet alsof z’n neus bloedt en ligt lekker te zonnen in het gras.
We komen langs mini-eilandjes, elk met een houten huisje erop. En fantaseren over eindeloze avonden met een knappend kampvuurtje en een knap wijntje, turend over het rimpelloze water. Een vakantiegevoel ligt op de loer.
Over brokkelige boerenweggetjes en knotwilgpaadjes wandelen we langs jaloersmakende watervilla’s aan brede vaarten. De weidse plassen zijn nooit ver weg. Soms liggen ze helemaal open voor ons, andere keren verschuilen ze zich achter een haag van hoog riet. Smaakt naar veel meer, deze wandeling.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.