Rond de Reeuwijkse Plassen | Wandelroute Staatsbosbeheer Rond de Reeuwijkse Plassen | Wandelroute Staatsbosbeheer
Zuid-Holland – rondwandeling – 15km

Rond de Reeuwijkse Plassen | Wandelroute Staatsbosbeheer

Rond de Reeuwijkse Plassen | Wandelroute Staatsbosbeheer Rond de Reeuwijkse Plassen | Wandelroute Staatsbosbeheer
Zuid-Holland – rondwandeling – 15km

Rond de Reeuwijkse Plassen | Wandelroute Staatsbosbeheer

Wapen je op deze schitterende wandeltocht rond de Reeuwijkse Plassen met verrekijker en camera, want je komt ogen tekort. Het gebied is bijzonder vogelrijk en de spiegelende plassen zorgen voor oogstrelende plaatjes die op een ansicht niet zouden misstaan. Een aanrader, ook al gaat hij grotendeels over verharde paden.

Aan de wandel

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Spiegelende Reeuwijkse Plassen
  • Vogels spotten
  • Fraaie vergezichten
  • Leuke boerenlandweggetjes
  • Prinsendijk
  • Veel verharde paden
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Reeuwijkse Hout

Om van al dat fraais te genieten moeten we wel eerst een stuk door het Reeuwijkse Hout. Erg warm of koud worden we niet van dit recreatiebos, maar soms moet een route gewoon een beetje op gang komen. En dat gebeurt gelukkig: na een kilometer of twee krijgt hij goed vaart als de Reeuwijkse Plassen in zicht komen.

Langs de plassen

De route voert kilometerslang pal langs de meest noordelijke plas. Waarbij we genieten van weidse uitzichten over het spiegelende water en de vele watervogels die al dobberend uitrusten. Of soms met z’n allen ineens besluiten om op te vliegen waarbij horen en zien je vergaat. Het is een waar vogelparadijs.

Rond de Reeuwijkse Plassen | Wandelroute Staatsbosbeheer

Van weiland naar water

De Reeuwijkse Plassen tussen Bodegraven en Gouda ogen als een natuurgebied, maar mensenhanden hebben ze gevormd. We kijken nu ver uit over het water, maar vroeger lagen hier uitgestrekte weilanden. In de 19e eeuw raakte het veen in grote delen van Holland op en besloten ze dit veengebied weiland voor weiland uit te graven. Als je naar een kaartje van dit gebied kijkt, snap je opeens waarom de plassen rechthoekig van vorm zijn. Een van de plassen is enorm diep omdat ze hier zand hebben gewonnen voor de aanleg van de A12.

Rond de Reeuwijkse Plassen | Wandelroute Staatsbosbeheer

Dertien plassen

De dertien plassen zijn van elkaar gescheiden door smalle stroken land waarover ze vroeger de turf afvoerden. Tegenwoordig zijn sommige stroken omgevormd tot wandel- en fietspad, zoals het verharde pad waarover we nu wandelen. Op weekenddagen en in vakanties kan het overigens flink druk zijn met voorbijsnellende racefietsers, iets om rekening mee te houden.

Rond de Reeuwijkse Plassen | Wandelroute Staatsbosbeheer

Boerenweggetje

Na alle adembenemende vergezichten slaan we een heerlijk smal boerenlandweggetje in, omzoomd door knotwilgen en grauwe elzen. Om ons heen niets dan vogelrijk polderland, met af en toe een mooi oud boerderijtje, want er wordt hier ook flink geboerd.

Rond de Reeuwijkse Plassen | Wandelroute Staatsbosbeheer

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Enkele Wiericke

Bij Staatsbosbeheer heet deze wandeling ‘Wandelroute Retour Enkele Wiericke’. Geen idee waar Retour op slaat, maar de Enkele Wiericke is een kanaal dat de Oude Rijn in het noorden verbindt met de Hollandsche IJssel in het zuiden. En deze route schampt er een kilometertje langs.

Over de Prinsendijk

Dat gebeurt op een prachtige, beetje modderige dijk – de Prinsendijk. Daarvoor moeten we eerst een hekje door, want er schijnen hier ook schapen te lopen. Hobbelend over de dijk kijk je links uit over de Enkele Wiericke. Daarachter ligt een oer-Hollands landschap, waar een kundig schilder weiden met slootjes heeft ingetekend, plus een oude molen in de verte.

Rond de Reeuwijkse Plassen | Wandelroute Staatsbosbeheer

Natura 2000

Rechts is het zo mogelijk nog mooier. ‘Broekvelden, Vettenbroek & Polder Stein’ heet dit gebied in de woorden van Natura 2000. Want deze kletsnatte poldergraslanden maken deel uit van dit Europese netwerk van beschermde natuurgebieden. En dat betekent dat je hier bijzondere en zeldzame dieren en planten kunt tegenkomen.

Rond de Reeuwijkse Plassen | Wandelroute Staatsbosbeheer

Wilde kievitsbloemen

De zeldzame wilde kievitsbloem bijvoorbeeld, die op de Rode Lijst staat en ook wel ‘wilde tulp’ wordt genoemd. Ze komen hier al van oudsher voor en in de Gouden Eeuw begonnen ze als een malle te woekeren. Sindsdien kun je de prachtige paarse klokjes in april en mei massaal zien bloeien. Geniet ervan, want hier vind je het laatste belangrijke restant in West Nederland van hooilanden met wilde kievitsbloemen.

Smienten & krakeenden

In het open water en op de graslanden zien we ontelbare grauwe ganzen en brandganzen, die bepaald niet zeldzaam zijn. Maar ook vele kleine zwanen, smienten, krakeenden, slobeenden en talloze weidevogels. De grote karekiet voelt zich thuis in het vele waterriet. Al met al stijgt er een enorm kabaal op uit dit stiltegebied, maar wel een heerlijk kabaal.

Rond de Reeuwijkse Plassen | Wandelroute Staatsbosbeheer

Als een haas

Dan moet het mooiste stuk nog komen. Want nu slaan we een schilderachtig aarden paadje in, pal langs een brede sloot aan de ene kant en de weidse plassen aan de andere kant. We zien een haas wegrennen over de weilanden – wát een tempo. Een andere haas doet alsof z’n neus bloedt en ligt lekker te zonnen in het gras.

Rond de Reeuwijkse Plassen | Wandelroute Staatsbosbeheer

Mini-eilandjes

We komen langs mini-eilandjes, elk met een houten huisje erop. En fantaseren over eindeloze avonden met een knappend kampvuurtje en een knap wijntje, turend over het rimpelloze water. Een vakantiegevoel ligt op de loer.

Rond de Reeuwijkse Plassen | Wandelroute Staatsbosbeheer Rond de Reeuwijkse Plassen | Wandelroute Staatsbosbeheer

Knotwilgpaadjes

Over brokkelige boerenweggetjes en knotwilgpaadjes wandelen we langs jaloersmakende watervilla’s aan brede vaarten. De weidse plassen zijn nooit ver weg. Soms liggen ze helemaal open voor ons, andere keren verschuilen ze zich achter een haag van hoog riet. Smaakt naar veel meer, deze wandeling.

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Nikon Z7 II, een fullframe systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
rondwandeling reeuwijkse plassen-10
rondwandeling reeuwijkse plassen-11
rondwandeling reeuwijkse plassen-12
rondwandeling reeuwijkse plassen-13
rondwandeling reeuwijkse plassen-14
rondwandeling reeuwijkse plassen-15
rondwandeling reeuwijkse plassen-16
rondwandeling reeuwijkse plassen-17
rondwandeling reeuwijkse plassen-18
rondwandeling reeuwijkse plassen-19
rondwandeling reeuwijkse plassen-20
rondwandeling reeuwijkse plassen-21
rondwandeling reeuwijkse plassen-22
rondwandeling reeuwijkse plassen-23
rondwandeling reeuwijkse plassen-24
rondwandeling reeuwijkse plassen-25
rondwandeling reeuwijkse plassen-26
rondwandeling reeuwijkse plassen-27
rondwandeling reeuwijkse plassen-28
rondwandeling reeuwijkse plassen-29
rondwandeling reeuwijkse plassen-30
rondwandeling reeuwijkse plassen-31
rondwandeling reeuwijkse plassen-32
rondwandeling reeuwijkse plassen-33
rondwandeling reeuwijkse plassen-34
rondwandeling reeuwijkse plassen-35
rondwandeling reeuwijkse plassen-36

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland >>

 

6x de leukste vakantiehuisjes aan zee!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

Leukste vakantiehuisjes aan zee >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy