De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

OV-stapper Linge | Bloesemwandeling van Leerdam naar Beesd

OV-stapper Linge | Bloesemwandeling van Leerdam naar Beesd

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling17 km

Wat voor soort wandeling?OV-stapper / NS-wandeling

Startplaats of station van deze wandelingLeerdam (station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 78/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

In de bloesemtijd is deze OV-stapper (=oude NS-wandeling) er eentje voor op je bucketlist. In april en mei serveert hij een eindeloze rij hoogtepunten. Hoofdrol is weggelegd voor de overdadig bloeiende fruitbomen. Maar ook de prachtige rivier de Linge en de schilderachtige dorpjes zijn een lust voor het oog.

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste NS-routes >>

Leerdam: prachtig glasstadje

OV-stapper Linge loopt precies in tegengestelde richting: van het mooie glasstadje Leerdam via Heerlijkheid Mariënwaerdt naar Beesd. Leerdam is altijd een prettig plaatsje om te beginnen. Op een zonnige dag zit je heerlijk op een terrasje aan de oude haven. Genietend van zicht op dobberende bootjes, de antieke stadswal en lonkende fruitpracht in de verte.

OV-stapper Linge | Bloesemwandeling van Leerdam naar Beesd

Bloeiende kersen & pruimen

Richting het dorpje Asperen gaat de OV-stapper. En ik weet op deze 20ste april 2018 niet waar ik moet kijken zoveel woest aantrekkelijke fruitbloesem zie ik om me heen. De kersen- en pruimenbomen zijn nu op hun mooist. Hier en daar kantelen ze al net over hun hoogtepunt heen. De appels zitten nog grotendeels in hun knopjes, en de peren zitten daartussenin.

Schitterende schouwspel

Bij het idyllische dorpje Asperen (met fort) pik ik de Linge weer op. Een prachtig traject langs de bemoste kademuur volgt tot de brug over de Linge. Daar sta ik wel een half uur te genieten van een schitterend schouwspel: overdadige fruitbloei, de loom kabbelende rivier, waanzinnig mooie treurwilgen die net in blad komen, een Japanse kers die zich zo kan inschrijven voor een beauty contest. En daarachter, als fraai decor, de oude dijkhuisjes van Asperen.

OV-stapper Linge | Bloesemwandeling van Leerdam naar Beesd

e-Pensionado’s

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Na Asperen volgt een traject over een brede grindweg door fruitboomgaarden. En dan valt op dat ik niet bepaald alleen ben. Alle pensionado’s van Nederland hebben hun elektrische fiets uit de mottenballen gehaald en zijn vandaag op pad voor hun jaarlijkse bloesemtocht. Ach, het heeft ook wel weer iets gezelligs: met z’n allen naar het fruit.

Toren van (mevrouw) Pisa

Dan nadert Acquoi, een snoeperige dorpje met een scheefstaand kerkje à la de Toren van Pisa. Loop even het begraafplaatsje op om de grafsteen van mevrouw Cornelia Pisa te bekijken. Dat kan toch bijna geen toeval zijn?

OV-stapper Linge | Bloesemwandeling van Leerdam naar Beesd

Perfect leven (voor even)

Om de hoek van het kerkje staat een bankje vanwaar je mooi zicht hebt op de Linge. Ik heb hier al zo vaak gezeten dat ik het inmiddels tot mijn privé-lunchbankje heb bestempeld. De fruitbomen aan het water strelen m’n ogen, aan de overkant strompelt een tractor over boerenland, een ooievaar zeilt over, e-Pensionado’s snorren voorbij. Even is het leven perfect.

Wielen langs de Linge

Na wat asfalt stampen langs een drukke weg, loop ik het ook al mooie dorpje Rhenoy binnen, met z’n opvallende kerk plus aardig wat welkome horeca waar ik een verdiend ijsje scoor. Nog meer prachtige kilometers volgen langs de Linge, met hier en daar een ‘wiel’: een plas waar ooit de Linge na een dijkdoorbraak het land heeft overstroomd.

OV-stapper Linge | Bloesemwandeling van Leerdam naar Beesd

Heerlijkheid Mariënwaerdt

Dan koerst mijn OV-stapper aan op Heerlijkheid Mariënwaerdt. Op dit particuliere landgoed is het leven buitengewoon overdadig. Schilderachtig parkbos met grienden en karakteristieke boerderijen met rieten daken. En overal die heerlijke fruitbomen die nu terzijde worden gestaan door notenbomen. Om het af te maken liggen in intens groene weilanden hier en daar wat gelukkige koeien gedrapeerd.

OV-stapper Linge | Bloesemwandeling van Leerdam naar Beesd

Wanneer bloeien de fruitbomen?

Wanneer bloeien de fruitbomen? Dat is een lastige vraag. Grofweg kun je april en mei aanhouden, maar het ene jaar is de bloei veel vroeger dan het andere jaar, afhankelijk van het weer. Ook bloeien de verschillende fruitsoorten niet allemaal tegelijk. De bloesemtijd begint met de witte pruimenbloesem, gevolgd door de kersen. Vervolgens zijn de perenbomen aan de beurt en als laatste kleuren de bomen roze van de appelbloesem.

Op Bloesem.info vind je actuele informatie over de stand van de bloesem.

Snel prachtig wandelen? Alle NS-routes >>

Update: NS-wandeling = OV-stapper

NS heeft deze wandeling uit de collectie gehaald. Gelukkig heeft Wandelnet hem omgedoopt tot OV-stapper. En deze wandelorganisatie onderhoudt de route en de routebeschrijving. Geweldig!

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling: 7 april 2019

Onderstaande foto’s heb ik genomen op 7 april 2019, een mooie lentezondag.

 

Foto’s van deze wandeling: 20 april 2018

Onderstaande foto’s heb ik genomen op 20 april 2018, een bloedhete vrijdag.

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van NederlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >>

 

Tags: NS-wandelingen, 15-20 km, bloesemwandelingen, OV-stappers

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>