OV-stapper Linge | Bloesemwandeling Leerdam-Beesd

OV-stapper Linge | Bloesemwandeling Leerdam – Beesd In de bloesemtijd is deze oude NS-wandeling er eentje voor op je bucketlist. In april en mei serveert hij een eindeloze rij hoogtepunten. Hoofdrol is weggelegd voor de overdadig bloeiende fruitbomen. Maar ook de prachtige rivier de Linge en de schilderachtige dorpjes zijn een lust voor het oog.

OV-stapper Linge-Mariënwaerdt

Ooit was OV-stapper Linge een NS-wandeling. Die werd jaren geleden opgevolgd door NS-wandeling Linge-Mariënwaerdt, die 6 kilometer langer is. Ook deze fraaie tocht is geen NS-wandeling meer, maar is gelukkig door Wandelnet omgetoverd tot een OV-stapper. Hij loopt van Geldermalsen naar Leerdam.

OV-stapper Linge-Mariënwaerdt op Frankwandelt >>

Leerdam: prachtig glasstadje

OV-stapper Linge loopt precies in tegengestelde richting: van het mooie glasstadje Leerdam via Heerlijkheid Mariënwaerdt naar Beesd. Leerdam is altijd een prettig plaatsje om te beginnen. Op een zonnige dag zit je heerlijk op een terrasje aan de oude haven. Genietend van zicht op dobberende bootjes, de antieke stadswal en lonkende fruitpracht in de verte.

OV-stapper Linge | Bloesemwandeling Leerdam – Beesd

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling17 km

Wat voor soort wandeling?OV-stapper

Startplaats of station van deze wandelingLeerdam (station)

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 78/100

Bekijk het wandelkaartjeKaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Bloeiende kersen & pruimen

Richting het dorpje Asperen gaat de OV-stapper. En ik weet op deze 20ste april 2018 niet waar ik moet kijken zoveel woest aantrekkelijke fruitbloesem zie ik om me heen. De kersen- en pruimenbomen zijn nu op hun mooist. Hier en daar kantelen ze al net over hun hoogtepunt heen. De appels zitten nog grotendeels in hun knopjes, en de peren zitten daartussenin.

Schitterende schouwspel

Bij het idyllische dorpje Asperen (met fort) pik ik de Linge weer op. Een prachtig traject langs de bemoste kademuur volgt tot de brug over de Linge. Daar sta ik wel een half uur te genieten van een schitterend schouwspel: overdadige fruitbloei, de loom kabbelende rivier, waanzinnig mooie treurwilgen die net in blad komen, een Japanse kers die zich zo kan inschrijven voor een beauty contest. En daarachter, als fraai decor, de oude dijkhuisjes van Asperen.

e-Pensionado’s

Na Asperen volgt een traject over een brede grindweg door fruitboomgaarden. En dan valt op dat ik niet bepaald alleen ben. Alle pensionado’s van Nederland hebben hun elektrische fiets uit de mottenballen gehaald en zijn vandaag op pad voor hun jaarlijkse bloesemtocht. Ach, het heeft ook wel weer iets gezelligs: met z’n allen naar het fruit.

Toren van (mevrouw) Pisa

Dan nadert Acquoi, een snoeperige dorpje met een scheefstaand kerkje à la de Toren van Pisa. Loop even het begraafplaatsje op om de grafsteen van mevrouw Cornelia Pisa te bekijken. Dat kan toch bijna geen toeval zijn?

Perfect leven (voor even)

Om de hoek van het kerkje staat een bankje vanwaar je mooi zicht hebt op de Linge. Ik heb hier al zo vaak gezeten dat ik het inmiddels tot mijn privé-lunchbankje heb bestempeld. De fruitbomen aan het water strelen m’n ogen, aan de overkant strompelt een tractor over boerenland, een ooievaar zeilt over, e-Pensionado’s snorren voorbij. Even is het leven perfect.

 

Wielen langs de Linge

Na wat asfalt stampen langs een drukke weg, loop ik het ook al mooie dorpje Rhenoy binnen, met z’n opvallende kerk plus aardig wat welkome horeca waar ik een verdiend ijsje scoor. Nog meer prachtige kilometers volgen langs de Linge, met hier en daar een ‘wiel’: een plas waar ooit de Linge na een dijkdoorbraak het land heeft overstroomd.

Heerlijkheid Mariënwaerdt

Dan koerst mijn OV-stapper aan op Heerlijkheid Mariënwaerdt. Op dit particuliere landgoed is het leven buitengewoon overdadig. Schilderachtig parkbos met grienden en karakteristieke boerderijen met rieten daken. En overal die heerlijke fruitbomen die nu terzijde worden gestaan door notenbomen. Om het af te maken liggen in intens groene weilanden hier en daar wat gelukkige koeien gedrapeerd.

Wanneer bloeien de fruitbomen?

Wanneer bloeien de fruitbomen? Dat is een lastige vraag. Grofweg kun je april en mei aanhouden, maar het ene jaar is de bloei veel vroeger dan het andere jaar, afhankelijk van het weer. Ook bloeien de verschillende fruitsoorten niet allemaal tegelijk. De bloesemtijd begint met de witte pruimenbloesem, gevolgd door de kersen. Vervolgens zijn de perenbomen aan de beurt en als laatste kleuren de bomen roze van de appelbloesem.

Op Bloesem.info vind je actuele informatie over de stand van de bloesem.Bekijk de wandelreizen van SNPSmaak te pakken? Bekijk de mooiste wandelreizen van SNP

Actieve wandelreizen over de hele wereld: SNP Natuurreizen van de ANWB is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

 

Tags: 15-20 km, bloesemwandelingen, OV-stappers, lijnwandelingen

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!