OV-stapper Linge: bloesemwandeling van Leerdam naar Beesd OV-stapper Linge: bloesemwandeling van Leerdam naar Beesd
Zuid-Holland – OV-stapper – 17km

OV-stapper Linge: bloesemwandeling van Leerdam naar Beesd

OV-stapper Linge: bloesemwandeling van Leerdam naar Beesd OV-stapper Linge: bloesemwandeling van Leerdam naar Beesd
Zuid-Holland – OV-stapper – 17km

OV-stapper Linge: bloesemwandeling van Leerdam naar Beesd

In bloesemtijd is deze OV-stapper (=oude NS-wandeling) er eentje voor op je bucketlist. In april en mei serveert hij een eindeloze rij hoogtepunten. Hoofdrol is weggelegd voor de overdadig bloeiende fruitbomen. Maar ook de prachtige rivier de Linge en de schilderachtige dorpjes zijn een lust voor het oog.

Aan de wandel

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Bloeiende fruitbomen
  • Idyllische dorpjes
  • Scheve toren van Acquoi
  • Glasstad Leerdam
  • Meanderende Linge
  • Alleen in fruitbloeitijd interessant
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Leerdam: prachtig glasstadje

OV-stapper Linge loopt van het mooie glasstadje Leerdam via Heerlijkheid Mariënwaerdt naar Beesd. Leerdam is altijd een prettig plaatsje om te beginnen. Op een zonnige dag zit kun je daar heerlijk op een terrasje zitten aan de oude haven. Genietend van zicht op dobberende bootjes, de antieke stadswal en lonkende fruitpracht in de verte.

OV-stapper langs de rivier de Linge

Bloeiende kersen & pruimen

Richting het dorpje Asperen gaat de OV-stapper. En ik weet op deze 14de april 2023 niet waar ik moet kijken, zoveel woest aantrekkelijke fruitbloesem zie ik om me heen. De perenbomen zijn nu op hun mooist. Ook de appels komen langzaam uit hun knopjes, dus het Grote Genieten moet nog beginnen. Wat alles extra mooi maakt: het vele koolzaad dat het landschap met weidse, felgele slingers versiert.

OV-stapper langs de rivier de Linge OV-stapper langs de rivier de Linge

Schitterende schouwspel

Bij het idyllische dorpje Asperen (met fort) pik ik de Linge weer op. Een prachtig traject langs de bemoste kademuur volgt tot de brug over de Linge. Daar sta ik wel een half uur te genieten van een schitterend schouwspel: overdadige fruitbloei, de loom kabbelende rivier, waanzinnig mooie treurwilgen die net in blad komen, een Japanse kers die zich al bijna kan inschrijven voor een beauty contest. En daarachter, als fraai decor, de oude dijkhuisjes van Asperen.

OV-stapper langs de rivier de Linge OV-stapper langs de rivier de Linge

e-Pensionado’s

Na Asperen volgt een traject over een brede grindweg door fruitboomgaarden. En dan valt op dat ik niet bepaald alleen ben. Alle pensionado’s van Nederland hebben hun elektrische fiets uit de mottenballen gehaald en zijn vandaag op pad voor hun jaarlijkse bloesemtocht. Ach, het heeft ook wel weer iets gezelligs: met z’n allen naar het fruit.

OV-stapper langs de rivier de Linge

Toren van (mevrouw) Pisa

Dan nadert Acquoi, een snoeperige dorpje met een scheefstaand kerkje à la de Toren van Pisa. Loop even het begraafplaatsje op om de grafsteen van mevrouw Cornelia Pisa te bekijken. Dat kan toch bijna geen toeval zijn?

OV-stapper langs de rivier de Linge OV-stapper langs de rivier de Linge

Mijn bankje...

Om de hoek van het kerkje staat een bankje vanwaar je mooi zicht hebt op de Linge. Ik heb hier al zo vaak gezeten dat ik het inmiddels tot mijn privé-lunchbankje heb bestempeld. Jammer genoeg hebben twee andere fruitfanaten mijn bankje ingepikt.

OV-stapper langs de rivier de Linge

Perfect leven (voor even)

Maar niet getreurd, even verder bij Gasterij Tapperij Lingezicht hebben ze Koffie to go. Daar zijg ik neer voor m’n lunch. De fruitbomen aan het water strelen m’n ogen, aan de overkant strompelt een tractor over boerenland, een ooievaar zeilt over, e-Pensionado’s snorren voorbij. Even is het leven perfect.

OV-stapper langs de rivier de Linge

Wielen langs de Linge

Na wat asfalt stampen langs een drukke weg, loop ik het ook al mooie dorpje Rhenoy binnen, met z’n opvallende kerk plus aardig wat welkome horeca waar ik een verdiend ijsje scoor. Nog meer prachtige kilometers volgen langs de Linge, met hier en daar een ‘wiel’: een plas waar ooit de Linge na een dijkdoorbraak het land heeft overstroomd.

OV-stapper langs de rivier de Linge OV-stapper langs de rivier de Linge

Heerlijkheid Mariënwaerdt

Dan koerst mijn OV-stapper aan op Heerlijkheid Mariënwaerdt. Op dit particuliere landgoed is het leven buitengewoon overdadig. Schilderachtig parkbos met grienden en karakteristieke boerderijen met rieten daken. En overal die heerlijke fruitbomen die nu terzijde worden gestaan door notenbomen. Om het af te maken liggen in intens groene weilanden hier en daar wat gelukkige koeien gedrapeerd.

OV-stapper langs de rivier de Linge

Wanneer bloeien de fruitbomen?

Wanneer bloeien de fruitbomen? Dat is een lastige vraag. Grofweg kun je april en mei aanhouden, maar het ene jaar is de bloei veel vroeger dan het andere jaar, afhankelijk van het weer. Ook bloeien de verschillende fruitsoorten niet allemaal tegelijk.

OV-stapper langs de rivier de Linge

Pruimen, kersen, peren, appels

De bloesemtijd begint met de witte pruimenbloesem, gevolgd door de kersen. Vervolgens zijn de perenbomen aan de beurt en als laatste kleuren de bomen roze van de appelbloesem. Vandaag, 14 april 2023, zijn de meeste appels nog in knop, maar het kan hard gaan.

OV-stapper langs de rivier de Linge

Op Uitinderegio.nl vind je actuele informatie over de stand van de bloesem en kun je een gratis app downloaden.

Mijn foto's van deze wandeling

De foto's in dit artikel zijn van 14 april 2023. Deze OV-stapper heb ik ook in andere jaren gefotografeerd in het fruitbloesem-seizoen. Benieuwd naar al mijn foto’s? Bekijk dan mijn speciale foto-pagina van deze wandeltocht.

Bekijk mijn foto-pagina >>

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T4, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
ov-stapper-linge-01
ov-stapper-linge-02
ov-stapper-linge-03
ov-stapper-linge-04
ov-stapper-linge-05
ov-stapper-linge-06
ov-stapper-linge-10
ov-stapper-linge-11
ov-stapper-linge-12
ov-stapper-linge-13
ov-stapper-linge-14
ov-stapper-linge-15
ov-stapper-linge-16
ov-stapper-linge-17
ov-stapper-linge-18
ov-stapper-linge-19
ov-stapper-linge-20
ov-stapper-linge-21
ov-stapper-linge-22
ov-stapper-linge-23
ov-stapper-linge-24
ov-stapper-linge-25
ov-stapper-linge-26
ov-stapper-linge-27
ov-stapper-linge-28
ov-stapper-linge-29
ov-stapper-linge-30
ov-stapper-linge-31
ov-stapper-linge-32
ov-stapper-linge-33

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland >>

 

6x de leukste vakantiehuisjes aan zee!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

Leukste vakantiehuisjes aan zee >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy