Heerlijke afwisselende OV-stapper (= oude NS-wandeling) met ook wat taaiere stukken. Veel stappen gaan over steen, maar de pret mag dat niet drukken. Want de uitzichten die je krijgt over Waal en Slot Loevestein zijn fenomenaal. Twee forten staan op het program, en de omgeving van Leerdam is bijzonder vanwege de fruitteelt.
De wandeling is waterrijk. Direct in het oude vestingstadje Gorinchem pik je de Waal op, die je kilometers gaat volgen, met weidse uitzichten. De route scheert langs het historische centrum van Gorinchem. Loop er zeker even heen, het is prachtig.
Het middeleeuwse centrum van het vestingstadje is fraai. Hoogtepunt: de Grote Markt, waar je het Oude Stadhuis en de Wilhelminafontein vindt. Plus vele terrasjes die tot koffie en lekkers nodigen. Het voegt wel weer een kilometertje toe aan deze toch al lange wandeling, maar het is zeker de extra moeie voeten waard.
Let in het centrum ook even op de gotische Sint Janstoren. De fundering van de toren is gebouwd op dierenhuiden. Beetje dom, want het gevolg was dat de toren al tijdens de bouw ging verzakken. Ze hebben dit wel gecorrigeerd, maar nog steeds heeft de toren een knik.
Via het oude haventje met mooie huisjes en bootjes wandel je de middeleeuwse vestingwallen op. Daar zie je allerlei tekenen van het waterrijke verdedigingsstelsel dat hier eeuwen geleden is opgetuigd. Vanwege de strategische ligging groeide Gorinchem, ook wel Gorkum genoemd, uit tot een zwaar bewapende vestingstad.
Samen met Woudrichem en Loevestein was Gorinchem tot in de 20e eeuw een belangrijke schakel in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze bijna onneembare verdedigingslinie strekte zich uit van Muiden tot aan de Biesbosch. Op Slot Loevestein aan de overkant heb je tijdens de wandeling mooi zicht.
Je verlaat de stad via de 16e-eeuwse Dalempoort. En dan volgen vele (asfalt)kilometers langs de Waal. Die vormt een transportas tussen Rotterdam en het Ruhrgebied en is de drukste vaarweg van Nederland. En inderdaad glijden vele megaschepen met megacontainers over het golvende water.
De OV-stapper komt langs Fort Vuren, de naamgever van deze tocht. Het fort is in 1844 gebouwd om de Waal te beschermen tegen oorlogszuchtige Spanjolen. Tegenwoordig is het fort een vredelievende pleisterplaats voor wandelaars en fietsers. Je kunt hier wat eten en drinken en zelfs overnachten. Leuk: na oktober is de toren gereserveerd voor de vleermuizen, die hier overwinteren. Met dank aan de Spanjolen dus, olé!
Na het dorpje Vuren verandert de wandeling compleet van karakter. Opeens loop je tussen de weilanden, ga je een drukke snelweg over en kom je bij het Lingebos. Dat is in de jaren 60 van de vorige eeuw aangelegd als recreatiegebied. Dat klinkt minder leuk dan het in werkelijkheid is, want de grassige kronkelpaadjes en de bossen zijn hier best aangenaam.
Mocht je zin hebben in een terrasje, dan vind je bij het Lingebos een pannenkoekenrestaurant. Ik sla die over, omdat er volgens de routebeschrijving verderop theeschenkerij De Uitspanning zou liggen. Dat klinkt aanlokkelijk, maar helaas is die sinds 2018 definitief gesloten. Heb ik weer.
Koffie- en taartloos wandel ik verder, en nu volgt een wat taai/saai stuk over de tiendweg langs de uitgestrekte weilanden van De Rietkampen. Al snel wordt het spannender met wat mooie vogelrijke meertjes plus een muggen- en kikkerrijk traject door een moerasgebied dat z’n best doet op een jungle te lijken.
Hier tref je zeldzame vogels als de blauwborst, de snor, de kneu en de bruine kiekendief. Langs de dijk ligt in het groen verscholen een flink aantal schuilplaatsen uit de Tweede Wereldoorlog. Bij nat weer kan het hier trouwens bijzonder drassig zijn. Op een eerdere wandeling liep ik tot over m’n enkels door het modderige water te soppen.
De modder maakt plaats voor een aangenaam traject langs de oude kade van de Linge. De rivier schuurde klei en zand uit de dijk en de oeverwal. Die spreidden zich in de omgeving uit. En zo ontstond grond die zeer geschikt was voor de fruitteelt. Je vindt hier dan ook de bekende Betuwse boomgaarden met in de juiste periode schitterende fruitbloesem (vanaf half april).
Bij het stadje Asperen vind je het tweede fort van deze wandeling (ook voorzien van horeca): Fort Asperen. Asperen zelf dateert al uit de tiende eeuw. In de Middeleeuwen diende het als een Hollandse vesting aan de grens met Gelre.
Een golvend pad over een hooggelegen dijk brengt je richting glasstad Leerdam. In 1765 legden glasblazers met zand, kalk en soda de basis voor de huidige industrie. Ook hier is nogal wat te zien en te beleven, waaronder het mooie Hofje van Aerden, het Nationaal Glasmuseum en de oude Grote Kerk.
Net als Gorinchem is Leerdam een oude vestingstad, met stadsmuren uit de 15e eeuw, een vestinggracht en 3 waltorens. Langs de oude Zuidwal vind je lome terrasjes waar het goed toeven is na deze lange maar bevredigende OV-stapper.
Leuk weetje: Leerdam is niet alleen bekend vanwege het glas, maar ook om zijn kaas. Het verhaal gaat dat de kaas zijn smaak te danken heeft aan een Spaans legioen, dat destijds in de stad was gelegerd. De Spanjaarden plantten bieslook, dat nu nog in de weilanden zou voorkomen. Broodjekaas... ehhh... aapverhaal?
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.