De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

NS-wandeling Schiedam Jeneverstad | Van Delft naar Rotterdam

NS-wandeling Schiedam Jeneverstad | Van Delft naar Rotterdam

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling20 km

Wat voor soort wandeling?NS-wandeling

Startplaats of station van deze wandelingDelft-Zuid (station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 45/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Grijze dag, grijze wandeling. Een echte lelijkerd. Met als enige hoogtepunt: Schiedam. Een mooi oud stadje waar ooit bijna 400 jeneverstokerijen floreerden. Nu zijn er nog een paar over. In het Jenevermuseum kun je je wandelverdriet wegdrinken in een proeverij.

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste NS-routes >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

In geuren en kleuren (maar niet heus)

Ga ik deze NS-wandeling in geuren en kleuren beschrijven? Dacht het niet. Ik heb wel wat leukers te doen. De beschrijving op de site van de NS klinkt wel aanlokkelijk. Die citeer ik daarom even:

‘Bol van de alcohol’

“Parken, weilanden, sloten en kanalen overheersen de eerste helft van deze route. Terwijl je midden in het Groene Hart bent! Maar in Schiedam stort je je in het stadsgedruis. Wist je dat Schiedam stad van de jenever is? De route staat hier bol van de alcohol! Via de havens en een oude spoorlijn loop je naar het centrum van Rotterdam.”

NS-wandeling Schiedam Jeneverstad | Van Delft naar Rotterdam

Modderig & saai

Feitelijk klopt het helemaal. Helaas zijn de parken en weilanden modderig en saai. Wil het uitzicht nergens interessant worden. Is de herrie nooit ver weg. Slijt je je schoenzolen aan overdadig asfalt. En kom je over unheimische bedrijventerreinen. Ga je hem toch doen: sterkte!

Hoogtepunt Schiedam

Neem dan flink de tijd voor hoogtepunt Schiedam. In het prachtige historische centrum herinnert veel aan de jeneverstokerij. Het stadje telt nog twee kleine stokerijen en twee grote die tot fabriek zijn uitgegroeid. De twee kleine kun je bezoeken. En ook het Jenevermuseum is een bezoekje waard, al is ‘museum’ wel een wat te grootse benaming.

NS-wandeling Schiedam Jeneverstad | Van Delft naar Rotterdam

Lange Haven & Korenbeurs

Veel historische monumenten herinneren ook aan het jeneververleden. Zo kom je langs de Lange Haven, met veel oude pakhuizen van branders en distillateurs. En langs de Korenbeurs, waar ze tot 1918 moutwijn, alcohol en graan verhandelden.

Hoogste molen ter wereld

Al dat graan voor de jenever moest ook vermalen worden. En dat zie je aan de enorme molens die er nog steeds staan. Op het hoogtepunt telde de stad 20 molens. Nu staan er nog 5, waaronder de hoogste molen ter wereld: molen De Noord met ruim 33 meter op de teller.

NS-wandeling Schiedam Jeneverstad | Van Delft naar Rotterdam NS-wandeling Schiedam Jeneverstad | Van Delft naar Rotterdam

Stadhuis op de Grote Markt

Ook leuk: ga wat drinken of eten in het oude stadhuis op de Grote Markt, waar nu een restaurant is gehuisvest. Al ruim 350 jaar is dit gebouw het middelpunt van de historische binnenstad. Let op de monumentale gevel, de stenen trappen en het sierlijke torentje.

NS-wandeling Schiedam Jeneverstad | Van Delft naar Rotterdam

Groene Wissel Schiedam

Klinkt Schiedam aanlokkelijk maar heb je geen trek in deze NS-wandeling? Dan heb ik nog een tip: er is een leuke Groene Wissel door Schiedam. De reacties op Wandelzoekpagina zijn lovend. Kunnen ze deze Groene Wissel niet omtoveren tot NS-wandeling? Ik zeg: doen!

Bekijk deze Groene Wissel >>

Snel prachtig wandelen? Alle NS-routes >>

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van NederlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >>

 

Tags: NS-wandelingen, 15-20 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>