NS-wandeling Rotterdam | Rondwandeling door de Maasstad

NS-wandeling Rotterdam Maasstad

Groene singels, het intieme Delfshaven met historische tjalken, de indrukwekkende skyline aan de Nieuwe Maas, Hotel New York en musea als Kunsthal en Boijmans van Beuningen. Je vindt het allemaal op deze prachtige stadswandeling dwars door het levendige Rotterdam. Als geboren en getogen Amsterdammer moest ik even iets wegslikken voordat ik me aan deze NS-wandeling kon wagen. Oh ja jôh?

Pittige stadswandeling

Het is al met al een pittige stadswandeling, 15 kilometer maar liefst. Met zoveel te zien onderweg is het aan te bevelen vroeg op pad te gaan. Ik had de handicap dat het volgens Buienradar vanaf 's middags zou gaan gieten, dus ik jakkerde voort als een boef die net de Kunsthal had leeggeroofd.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

Singels

NS-wandeling Rotterdam MaasstadHet eerste deel van de wandeling voert over de lommerrijke Heemraadsingel, een groene gracht met tientallen boomsoorten, waaronder de dikste esdoorns van Rotterdam. In de bomen nestelen in de lente veel spreeuwen. Nu, hartje winter, loerde alleen een enkele trieste duif tussen kale takken.

Singels dankzij cholera

De Heemraadsingel is onderdeel van het waterproject van ir. Rose dat de uitbraak van cholera in de 19e eeuw moest voorkomen. Door de parkachtige aanleg aan de rand van de stad vestigden er zich veel welgestelden, en aan de statige huizen zie je ook wel dat Jan Splinter hier niet zijn domicilie heeft.

Van appels tot motorfiets

Let even op vier bezienswaardigheden onderweg:

 • Joekels van houten appels van kunstenaar Kees Franse die aan de Heemraadsingel gewoond heeft
 • De bijzondere Chaise Longue van de Spaans-Nederlandse kunstenares Dora Dolz
 • De voormalige burgemeesterswoning
 • De zilveren motorfiets 'Eenzaam Avontuur', monument voor schrijfster Anna Blaman die regelmatig een motor bereed

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Hieronder een selectie van mijn foto's. Klik op een foto om te vergroten. Vervolgens kun je van foto naar foto doorklikken.

Bekijk het grappige filmpje van Ronald Goedemondt: Rotterdammers en de Bijbel

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

 • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
 • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
 • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

 • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
 • Verre rondreizen, ruim 50 landen
 • Goede kwaliteit, scherpe prijs
 • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!