Black Friday & Manic Monday bij CameraNU.nl
Black Friday & Manic Monday bij CameraNU.nl

NS-wandeling Meijendel | Duinen van Den Haag

NS-wandeling Meijendel Leuke, afwisselende NS-wandeling: door het Haagse Bos, langs paleis Huis ten Bosch en landgoed Clingendael. En natuurlijk door de jonge duinen van Meijendel. In Wassenaar voert de wandeltocht door een wijk met schitterende villa's.

Kraanwater voor Den Haag

Veeg voor je de duinen van Meijendel betreedt even je voeten: je loopt hier over het kraanwater van de Hagenezen. Meijendel is namelijk het waterwingebied voor Den Haag en Leiden.

NS-wandeling Meijendel

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling12 km

Wat voor soort wandeling?NS-wandelingen

Startplaats of station van deze wandelingDen Haag CS (station)

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 72/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Haagse Bos

Middenin het dichtbebouwde Den Haag ligt het Haagse Bos, een oase van rust voor wie het drukke stadsleven even wil ontvluchten. Dit bos, ook wel de groene long genoemd, verbindt de Haagse binnenstad met de landgoederen van Wassenaar.

Jachtdomein

Omdat er vroeger veel wild leefde, vormde het een ideaal jachtdomein waar de graven van Holland zich konden uitleven. Vanaf 1820 werd het omgevormd tot een park. Dankzij zorgvuldig beheer van Staatsbosbeheer is het tegenwoordig nog steeds een aantrekkelijk bos met een gevarieerde flora.

Willem van Oranje, bedankt!

Denk niet te licht over dit bos, het kent een historie die terugvoert tot de Middeleeuwen. Dat we hier nu kunnen lopen is te danken aan de Akte van Redemptie. Op 16 april 1576 tekende Willem van Oranje deze akte die tot de dag van vandaag het bos beschermt tegen de oprukkende stad. Dank Willem!

Volg boswachter Jenny

Ow ja: wie de (vrouwelijke) boswachter van het Haagse Bos wil volgen op Twitter: ga naar @BoswachterJenny. Overigens wil ik dit soort tweets liever niet lezen, maar het is niet anders: “Weer een melding van een bijtincident. Ouder en kind lastiggevallen door bijtgrage honden. Hoe houden we het bos leuk voor iedereen?”

Huis ten Bosch

De NS-wandeling voert langs Huis ten Bosch, waar Willem-Alexander zijn vriendinnetje Máxima tijdens het schaatsen op de vijver ten huwelijk vroeg. Romantisch hè?

  Beste deals voor Black Friday & Cyber Monday bij CameraNU.nl

Toegangspoort Huis ten Bosch

Je kunt er niet dichtbij komen, maar gluur even door de spijlen van de toegangspoort van Huis ten Bosch, het is werkelijk een aardig optrekje.

Stadhouder Frederik Hendrik

Het huis dateert uit de 17e eeuw, toen stadhouder Frederik Hendrik een zomerverblijf in het Haagse Bos liet bouwen voor zijn echtgenote Amalia (!) van Solms. Huis ten Bosch werd een sober huis in renaissancestijl. In 1734 werd er een barokke gevel tegenaan geplakt (te zien door het toegangshek).

Chinese & Japanse kamer

Willem V gaf het paleis een Aziatisch tintje door er een Chinese en Japanse kamer in aan te brengen. Tijdens de Franse overheersing verbleef Lodewijk Napoleon er in de zomer, maar daarna werd het een tijdlang weinig gebruikt. Pas in 1981 vestigde koningin Beatrix zich er met haar gezin.

Clingendael

Mooi is ook Landgoed Clingendael. Ooit ontwikkelde een welgestelde familie de hofstede Clingendael tot een buitenplaats van allure. Sinds 1954, toen de gemeente Den Haag het landgoed aankocht, is het vrij toegankelijk.

Engelse landschapsstijl

Het landgoed kenmerkt zich door een Engelse landschapsstijl met een romantisch, glooiend landschap en veel asymmetrische elementen.

Japanse tuin

Vlakbij de leuke theeschenkerij ligt het pronkstuk van Clingendael: de Japanse tuin, met een verzameling zeldzame bomen. De tuin is heel kwetsbaar, en daarom maar zes weken per jaar open. De Japanse tuin is een gewilde locatie voor trouwreportages, dus mocht je plannen hebben...

Rododendrons

Eveneens bekend is het Sterrebos, waar de rododendrons in het voorjaar bloeien in alle kleuren van de regenboog. Let ook even op de bomen die in het park staan, er zijn erbij die meer dan 150 jaar oud zijn en enorme afmetingen hebben.

Waarom heet Clingendael Clingendael?

Clingendael, rare naam. Nee hoor, niet als je weet dat dael dal betekent en clinge duinen. Het is dus het dal tussen de duinen. Nix raars aan. Overigens is het huis sinds 1982 in gebruik bij het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen Clingendael (directeur: Ko Colijn).

Meijendel

Meijendel, de naamgever van deze NS-wandeling, betekent dal van de meidoorns. En dat is een toepasselijke naam, want het stikt er van de meidoorns die in de herfst de duinen een gezonde blos op de wangen geven.

Meijendel: jonge duinen

Meijendel behoort tot de 'jonge duinen', die vanaf het jaar 1000 zijn ontstaan. In de 19e eeuw zijn delen van de vallei ontgonnen voor de landbouw. Dat mislukte faliekant: de voedselarme grond leende zich niet voor ontginning en de zoute zeewind bedreigde de gewassen.

Bezoekerscentrum Meiendel

De rijke flora en fauna hebben zich goed kunnen ontwikkelen na het mislukte landbouwproject. Middenin de vallei Meijendel ligt nog een oude boerderij, die herinnert aan de vroegere landbouwactiviteiten. Naast de boerderij ligt het bezoekerscentrum Tapuit.

Ontstaan jonge duinen

Nog even opscheppen: Nederland heeft een van de best ontwikkelde duinlandschappen ter wereld. Met ‘duinen’ worden doorgaans de ‘jonge duinen’ bedoeld, die pas zijn gevormd sinds de middeleeuwen. De wind blies vele jaren lang zand uit zee waardoor hoge duinen ontstonden. Het rulle zand, dat slechts weinig water kan bevatten, en de harde zeewind veroorzaken de schaarse, taaie vegetatie.

Drinkwater voor de Hagenezen

De duinen hebben ook een functie voor de waterwinning: vanaf 1874 put Den Haag haar drinkwater uit de duinen. De zoetwatervoorraad, door eeuwen neerslag gevormd, slonk echter snel. Vanaf 1955 ging men voorgezuiverd rivierwater inlaten, eerst uit de Rijn, nu uit de schonere Maas. Lekker hoor zo'n glaasje Maaswater.

Volg duinwachter Leo

Ow ja: en wie de duinwachter van Meijendel wil volgen op Twitter: ga naar @duinwachterLeo. Naast actualiteiten deelt deze fotograferende duinwachter vooral ook veel mooie plaatjes. Hieronder de laatste 10 tweets van Leo.Bekijk de wandelreizen van SNPSmaak te pakken? Bekijk de mooiste wandelreizen van SNP

Actieve wandelreizen over de hele wereld: SNP Natuurreizen van de ANWB is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

 

Tags: NS-wandelingen, 10-15 km, lijnwandelingen, duinwandelingen

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!