Leuke, afwisselende NS-wandeling: door het Haagse Bos, langs paleis Huis ten Bosch en landgoed Clingendael. En natuurlijk door de jonge duinen van Meijendel. In Wassenaar voert de wandeltocht door een wijk met schitterende villa's.
Veeg voor je de duinen van Meijendel betreedt even je voeten: je loopt hier over het kraanwater van de Hagenezen. Meijendel is namelijk het waterwingebied voor Den Haag en Leiden.
Middenin het dichtbebouwde Den Haag ligt het Haagse Bos, een oase van rust voor wie het drukke stadsleven even wil ontvluchten. Dit bos, ook wel de groene long genoemd, verbindt de Haagse binnenstad met de landgoederen van Wassenaar.
Omdat er vroeger veel wild leefde, vormde het een ideaal jachtdomein waar de graven van Holland zich konden uitleven. Vanaf 1820 werd het omgevormd tot een park. Dankzij zorgvuldig beheer van Staatsbosbeheer is het tegenwoordig nog steeds een aantrekkelijk bos met een gevarieerde flora.
Denk niet te licht over dit bos, het kent een historie die terugvoert tot de Middeleeuwen. Dat we hier nu kunnen lopen is te danken aan de Akte van Redemptie. Op 16 april 1576 tekende Willem van Oranje deze akte die tot de dag van vandaag het bos beschermt tegen de oprukkende stad. Dank Willem!
De NS-wandeling voert langs Huis ten Bosch, waar Willem-Alexander zijn vriendinnetje Máxima tijdens het schaatsen op de vijver ten huwelijk vroeg. Romantisch hè?
Je kunt er niet dichtbij komen, maar gluur even door de spijlen van de toegangspoort van Huis ten Bosch, het is werkelijk een aardig optrekje.
Het huis dateert uit de 17e eeuw, toen stadhouder Frederik Hendrik een zomerverblijf in het Haagse Bos liet bouwen voor zijn echtgenote Amalia (!) van Solms. Huis ten Bosch werd een sober huis in renaissancestijl. In 1734 werd er een barokke gevel tegenaan geplakt (te zien door het toegangshek).
Willem V gaf het paleis een Aziatisch tintje door er een Chinese en Japanse kamer in aan te brengen. Tijdens de Franse overheersing verbleef Lodewijk Napoleon er in de zomer, maar daarna werd het een tijdlang weinig gebruikt. Pas in 1981 vestigde koningin Beatrix zich er met haar gezin.
Mooi is ook Landgoed Clingendael. Ooit ontwikkelde een welgestelde familie de hofstede Clingendael tot een buitenplaats van allure. Sinds 1954, toen de gemeente Den Haag het landgoed aankocht, is het vrij toegankelijk.
Het landgoed kenmerkt zich door een Engelse landschapsstijl met een romantisch, glooiend landschap en veel asymmetrische elementen.
Vlakbij de leuke theeschenkerij ligt het pronkstuk van Clingendael: de Japanse tuin, met een verzameling zeldzame bomen. De tuin is heel kwetsbaar, en daarom maar zes weken per jaar open. De Japanse tuin is een gewilde locatie voor trouwreportages, dus mocht je plannen hebben...
Eveneens bekend is het Sterrebos, waar de rododendrons in het voorjaar bloeien in alle kleuren van de regenboog. Let ook even op de bomen die in het park staan, er zijn erbij die meer dan 150 jaar oud zijn en enorme afmetingen hebben.
Clingendael, rare naam. Nee hoor, niet als je weet dat dael dal betekent en clinge duinen. Het is dus het dal tussen de duinen. Nix raars aan. Overigens is het huis sinds 1982 in gebruik bij het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen Clingendael (directeur: Ko Colijn).
Meijendel, de naamgever van deze NS-wandeling, betekent dal van de meidoorns. En dat is een toepasselijke naam, want het stikt er van de meidoorns die in de herfst de duinen een gezonde blos op de wangen geven.
Meijendel behoort tot de 'jonge duinen', die vanaf het jaar 1000 zijn ontstaan. In de 19e eeuw zijn delen van de vallei ontgonnen voor de landbouw. Dat mislukte faliekant: de voedselarme grond leende zich niet voor ontginning en de zoute zeewind bedreigde de gewassen.
De rijke flora en fauna hebben zich goed kunnen ontwikkelen na het mislukte landbouwproject. Middenin de vallei Meijendel ligt nog een oude boerderij, die herinnert aan de vroegere landbouwactiviteiten. Naast de boerderij ligt het bezoekerscentrum Tapuit.
Nog even opscheppen: Nederland heeft een van de best ontwikkelde duinlandschappen ter wereld. Met ‘duinen’ worden doorgaans de ‘jonge duinen’ bedoeld, die pas zijn gevormd sinds de middeleeuwen. De wind blies vele jaren lang zand uit zee waardoor hoge duinen ontstonden. Het rulle zand, dat slechts weinig water kan bevatten, en de harde zeewind veroorzaken de schaarse, taaie vegetatie.
De duinen hebben ook een functie voor de waterwinning: vanaf 1874 put Den Haag haar drinkwater uit de duinen. De zoetwatervoorraad, door eeuwen neerslag gevormd, slonk echter snel. Vanaf 1955 ging men voorgezuiverd rivierwater inlaten, eerst uit de Rijn, nu uit de schonere Maas. Lekker hoor zo'n glaasje Maaswater.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.