Wandeling die matig begint maar steeds mooier wordt. Dankzij Dordrecht: een onverwacht prachtige stad boordevol historie. Net als anderhalve eeuw geleden schilder Johan Jongkind deed, kijken we uit over drie rivieren tegelijk. En bewonderen we wat in zijn tijd gold als de ‘mooiste stad van Holland’. Aanrader!
Deze NS-wandeling had ik uitgesteld en uitgesteld. Want ga maar na: voor een reistijd van bij elkaar 3,5 uur (vanuit Amsterdam) krijg ik 10 wandelkilometers van de NS. Dat vond ik wat al te gortig. Maar in combinatie met een bezoek aan het leuke Dordrechts Museum ben je echt een dagje uit.
De startkilometers van deze route zijn niet om over naar huis te schrijven. Weliswaar wandelen we steeds langs water. Maar je hebt water en water. En dit water is best saai terwijl de niet al te mooie bebouwing best aanwezig is. Om het maar niet te hebben over de oververtegenwoordiging van trouwe viervoeters.
Maar goed, laat ik niet zeuren: in een spreekwoordelijke poep en een scheet komt Dordrecht in zicht. Of Dordt, zoals de inwoners hun stad liefkozend noemen. En hoe dichter bij Dordt, hoe mooier het wordt. Wie zei dat ook weer? De stad ligt op het Eiland van Dordrecht, ontstaan tijdens een enorme watersnoodramp in 1421, de Sint-Elisabethsvloed.
Dat eiland is omringd door liefst 5 rivieren: Beneden-Merwede, Nieuwe Merwede, Hollands Diep, Dordtsche Kil en Oude Maas. En het Wantij, waar we langslopen, doorklieft het eiland. Je zou dit met goed recht een waterwandeling kunnen noemen.
Nu we het toch over water hebben: dat Wantij dankt haar naam aan de flinke getijdenverschillen die hier vroeger waren. Ze verbindt de Beneden-Merwede met de Nieuwe Merwede. Bij vloed botsen beide rivieren in het Wantij tegen elkaar op (wan betekent verkeerd, vergelijk: wanklank). Inmiddels houden de Deltawerken de wantijen in het gareel.
Wat je niet mag missen is het bijzondere Villa Augustus, pal aan het Wantij. Wij strijken er neer voor koffie plus een goddelijk taartje. Dat is al leuk, maar er is nog meer te beleven in deze voormalige watertoren. Een restaurant is er gevestigd plus een 5-sterrenhotel met kamers die adembenemend uitzicht bieden over grote rivieren en stad.
De omliggende moestuin van 1,5 hectare is ook een bezienswaardigheid. Groenten en fruit uit de tuin verwerken ze in de gerechten die in het restaurant op de kaart staan. Het leuke marktwinkeltje met streekproducten plus een bakkerij moet je zeker ook even binnenlopen.
We vervolgen over het Energieplein, dat dé culturele hotspot van Dordt schijnt te zijn, maar waar het deze zaterdagmiddag in ieder geval uitgestorven is. Dan wordt het genieten van historie. We komen namelijk bij de Groothoofdspoort, een van de twee stadspoorten die nog over zijn van de 13 poorten die het ommuurde Dordt telde.
Achter de poort ligt het Groothoofd. Dat staat bekend als Europa’s drukstbevaren rivierenkruispunt. De rivieren Merwede, Oude Maas en Noord komen hier samen. Als wij er zijn dobbert alleen in de verte een scheepje op de kalme golfjes. Wat ons doet overpeinzen of het wel zo goed gaat met de scheepvaart in Europa...
Door prachtige middeleeuwse straten met oogstrelende oude pandjes wandelen we langs het Hof van Nederland, een oud augustijnenklooster uit 1275. Destijds was het het grootste en belangrijkste klooster van de Noordelijke Nederlanden. In 1572 werd hier de basis gelegd voor de onafhankelijke Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Je kunt het museum bezoeken.
Wij pakken een museumpje verderop: het Dordrechts Museum, waar juist een grote tentoonstelling is rond Johan Jongkind, die in Dordt heeft gewoond en gewerkt. Prachtige schilderijen, rijkelijk voorzien van – hoe kan het ook anders – waterlandschappen. Dit museum stamt uit 1842, en is daarmee een van de oudste musea van Nederland.
Dan wandelen we via de mooie haven, langs joekels van schepen, terug naar het station. Zijn er nog leuke weetjes over Dordt? Ja: de twee bekendste Dordtenaren zijn Johan de Witt (uit 1625) en René van der Gijp (uit 1961). En inwoners van Dordt worden ook wel Schapekoppen genoemd. Wil je daar meer over lezen? Dan kijk je maar op Wikipedia...
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.