De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

NS-wandeling Eiland van Dordrecht

NS-wandeling Eiland van Dordrecht | Dordrecht Stadspolders – Dordrecht

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling10 km

Wat voor soort wandeling?NS-wandeling

Startplaats of station van deze wandelingDordrecht (station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 75/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk het wandelkaartje

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Wandeling die matig begint maar steeds mooier wordt. Dankzij Dordrecht: een onverwacht prachtige stad boordevol historie. Net als anderhalve eeuw geleden schilder Johan Jongkind deed, kijken we uit over drie rivieren tegelijk. En bewonderen we wat in zijn tijd gold als de ‘mooiste stad van Holland’. Aanrader!

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste NS-routes >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Combineer wandeling & museumbezoek

Deze NS-wandeling had ik uitgesteld en uitgesteld. Want ga maar na: voor een reistijd van bij elkaar 3,5 uur (vanuit Amsterdam) krijg ik 10 wandelkilometers van de NS. Dat vond ik wat al te gortig. Maar in combinatie met een bezoek aan het leuke Dordrechts Museum ben je echt een dagje uit.

Je hebt water en water

De startkilometers van deze route zijn niet om over naar huis te schrijven. Weliswaar wandelen we steeds langs water. Maar je hebt water en water. En dit water is best saai terwijl de niet al te mooie bebouwing best aanwezig is. Om het maar niet te hebben over de oververtegenwoordiging van trouwe viervoeters.

NS-wandeling Eiland van Dordrecht | Dordrecht Stadspolders – Dordrecht

Dordrecht & watersnoodramp

Maar goed, laat ik niet zeuren: in een spreekwoordelijke poep en een scheet komt Dordrecht in zicht. Of Dordt, zoals de inwoners hun stad liefkozend noemen. En hoe dichter bij Dordt, hoe mooier het wordt. Wie zei dat ook weer? De stad ligt op het Eiland van Dordrecht, ontstaan tijdens een enorme watersnoodramp in 1421, de Sint-Elisabethsvloed.

Vijf rivieren klotsen tegen Dordt

Dat eiland is omringd door liefst 5 rivieren: Beneden-Merwede, Nieuwe Merwede, Hollands Diep, Dordtsche Kil en Oude Maas. En het Wantij, waar we langslopen, doorklieft het eiland. Je zou dit met goed recht een waterwandeling kunnen noemen.

NS-wandeling Eiland van Dordrecht | Dordrecht Stadspolders – Dordrecht

Botsende rivieren

Nu we het toch over water hebben: dat Wantij dankt haar naam aan de flinke getijdenverschillen die hier vroeger waren. Ze verbindt de Beneden-Merwede met de Nieuwe Merwede. Bij vloed botsen beide rivieren in het Wantij tegen elkaar op (wan betekent verkeerd, vergelijk: wanklank). Inmiddels houden de Deltawerken de wantijen in het gareel.

Villa Augustus: mis het niet

Wat je niet mag missen is het bijzondere Villa Augustus, pal aan het Wantij. Wij strijken er neer voor koffie plus een goddelijk taartje. Dat is al leuk, maar er is nog meer te beleven in deze voormalige watertoren. Een restaurant is er gevestigd plus een 5-sterrenhotel met kamers die adembenemend uitzicht bieden over grote rivieren en stad.

NS-wandeling Eiland van Dordrecht | Dordrecht Stadspolders – Dordrecht

Moestuin op het menu

De omliggende moestuin van 1,5 hectare is ook een bezienswaardigheid. Groenten en fruit uit de tuin verwerken ze in de gerechten die in het restaurant op de kaart staan. Het leuke marktwinkeltje met streekproducten plus een bakkerij moet je zeker ook even binnenlopen.

Genieten aan de Groothoofdspoort

We vervolgen over het Energieplein, dat dé culturele hotspot van Dordt schijnt te zijn, maar waar het deze zaterdagmiddag in ieder geval uitgestorven is. Dan wordt het genieten van historie. We komen namelijk bij de Groothoofdspoort, een van de twee stadspoorten die nog over zijn van de 13 poorten die het ommuurde Dordt telde.

NS-wandeling Eiland van Dordrecht | Dordrecht Stadspolders – Dordrecht

Drukste kruispunt van Europa (maar nu even niet)

Achter de poort ligt het Groothoofd. Dat staat bekend als Europa’s drukstbevaren rivierenkruispunt. De rivieren Merwede, Oude Maas en Noord komen hier samen. Als wij er zijn dobbert alleen in de verte een scheepje op de kalme golfjes. Wat ons doet overpeinzen of het wel zo goed gaat met de scheepvaart in Europa...

Belangrijkste klooster van NL

Door prachtige middeleeuwse straten met oogstrelende oude pandjes wandelen we langs het Hof van Nederland, een oud augustijnenklooster uit 1275. Destijds was het het grootste en belangrijkste klooster van de Noordelijke Nederlanden. In 1572 werd hier de basis gelegd voor de onafhankelijke Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Je kunt het museum bezoeken.

NS-wandeling Eiland van Dordrecht | Dordrecht Stadspolders – Dordrecht

Johan Jongkind in het Dordrechts Museum

Wij pakken een museumpje verderop: het Dordrechts Museum, waar juist een grote tentoonstelling is rond Johan Jongkind, die in Dordt heeft gewoond en gewerkt. Prachtige schilderijen, rijkelijk voorzien van – hoe kan het ook anders – waterlandschappen. Dit museum stamt uit 1842, en is daarmee een van de oudste musea van Nederland.

NS-wandeling Eiland van Dordrecht | Dordrecht Stadspolders – Dordrecht

Johan de Witt & René van der Gijp

Dan wandelen we via de mooie haven, langs joekels van schepen, terug naar het station. Zijn er nog leuke weetjes over Dordt? Ja: de twee bekendste Dordtenaren zijn Johan de Witt (uit 1625) en René van der Gijp (uit 1961). En inwoners van Dordt worden ook wel Schapekoppen genoemd. Wil je daar meer over lezen? Dan kijk je maar op Wikipedia...

Snel prachtig wandelen? Alle NS-routes >>

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van NederlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >>

 

Tags: stadswandelingen, NS-wandelingen, 10-15 km, 5-10 km, lijnwandelingen

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>