NS-wandeling Den Haag: Binnenhof, Vredespaleis & Scheveningen NS-wandeling Den Haag: Binnenhof, Vredespaleis & Scheveningen
Zuid-Holland – NS-wandeling – 18km

NS-wandeling Den Haag: Binnenhof, Vredespaleis & Scheveningen

NS-wandeling Den Haag: Binnenhof, Vredespaleis & Scheveningen NS-wandeling Den Haag: Binnenhof, Vredespaleis & Scheveningen
Zuid-Holland – NS-wandeling – 18km

NS-wandeling Den Haag: Binnenhof, Vredespaleis & Scheveningen

Wat een bof, de Hofstad baadt vandaag in de zon. Deze bijzondere stadswandeling voert langs beroemde plekken, zoals Binnenhof, Vredespaleis en Hotel des Indes. Leuk ook om dwars door stad en natuur richting Scheveningen te lopen. Absolute aanrader deze NS-wandeling.

Aan de wandel
Wandelkaart route
Highlights van deze wandeling
 • Combi van stads- en natuurwandeling
 • Op bezoek bij de minister-president
 • Fraaie architectuur
 • Vredespaleis & Noordeinde
 • Scheveningen
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Korte en lange wandeling

De NS-wandeling Den Haag heeft twee smaken: je kunt in 8 kilometer tot de Scheveningse boulevard lopen en vandaar met de tram terug (wat wij deden). Of de veters opnieuw strikken en nog 10 kilometer via Clingendael en Huis ten Bosch teruglopen naar Den Haag CS.

Mooie stad (achter de duinen)

Den Haag, ik had er nooit zoveel mee. Een saaie stad met draaikonterige politici en een voetbalclub van drie keer niks. Wat een meevaller: Den Haag is schitterend. Prachtige architectuur, lanen waar je u tegen zegt, adembenemende pleinen en stadsvilla's waar je mond van openvalt.

NS-wandeling Den Haag | Binnenhof, Vredespaleis & Scheveningen

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Wereldberoemde architecten

Rond het drukke Den Haag Centraal zie je die schoonheid nog niet zo. Wat een ongeregeld zootje hoogbouw, ongetwijfeld van wereldberoemde architecten, maar het ziet er niet uit. Al gauw laat je dat achter je als je richting Binnenhof wandelt.

Vredespaleis & Noordeinde

En dan begint een aaneenschakeling van architectonische hoogtepunten. Want behalve het Binnenhof telt Den Haag nogal wat paleizen, zoals het Vredespaleis en Noordeinde, die stuk voor stuk naar de camera doen grabbelen. Ook op en rond het Lange Voorhout is zoveel te zien dat wandelen kuieren wordt.

NS-wandeling Den Haag | Binnenhof, Vredespaleis & Scheveningen

Traag wandelen

Vergeet de tijd even, de korte variant van 8 kilometer is niet een wandeling die je in twee uurtjes afraffelt. Deze tocht nodigt uit tot mindfull wandelen, dé trend van 2014. Trek er dus gerust een volle middag voor uit. Of, nog trager, maak er een dagje van en stap tussendoor een van de mooie musea binnen. Op de route kom je langs onderstaande musea:

 • Kinderboekenmuseum en Letterkundig museum (Prins Willem-Alexanderhof 5)
 • Museum Meermanno Huis van het boek (Princessegracht 30)
 • Bredius museum (Lange Vijverberg 14)
 • Haags Historisch Museum (Korte Vijverberg 7)
 • Mauritshuis (Korte Vijverberg 8)
 • Gevangenpoort (Buitenhof 33)
 • Escher in het Paleis (Lange Voorhout 74)
 • Panorama Mesdag (Zeestraat 65)
 • Museum voor communicatie (Zeestraat 82)
 • Mesdag museum (Laan van Meerdervoort 7F)
 • Muzee Scheveningen (Neptunusstraat 90)
 • Beelden aan Zee (Harteveltstraat 1)

Overigens bezochten wij, even van de route af, het museum voor actuele kunst GEM, en het daarbij ingetrokken Fotomuseum, beide zeer de moeite waard (Stadhouderslaan 43).

NS-wandeling Den Haag | Binnenhof, Vredespaleis & Scheveningen

Naar Scheveningen

Na de hectiek van de stad wandel je door de natuur richting Scheveningen. Bij mooi weer neem je daar natuurlijk, samen met heel Den Haag, een duik in de zee (toen wij er waren was het rond het vriespunt, brrrr).

Binnenhof

Het Binnenhof was voor ons het hoogtepunt van de wandeling. Ik was er nog nooit geweest (foei) en wat is het leuk om over de plaatsen te lopen waar Rutte & co dagelijks lopen en en zich voor camera's in onmogelijke bochten wringen. Op deze prachtige zondag lijkt het Binnenhof in winterslaap, zo rustig is het.

NS-wandeling Den Haag | Binnenhof, Vredespaleis & Scheveningen

Ridderzaal

Leuk om te weten dat Den Haag is ontstaan rond het Binnenhof, met een grafelijk slot waarvan de bouw begon onder graaf Willem II (1228-1256). Het meest markante deel is de Ridderzaal. Het slot werd gebouwd op een duinrug.

Hofvijver = duinmeertje

Neem ook even een kijkje bij de Hofvijver, die veel groter is dan ik me hem had voorgesteld. Grappig: de Hofvijver is van oorsprong een duinmeertje, gevoed door de Haagse Beek. Ten noorden van de Hofvijver ligt voornamelijk zandgrond, waar edelen en notabelen hun huizen en paleizen bouwden. Ten zuiden van het Binnenhof was het veen wat de klok sloeg. Hier deden de handwerkslieden en handelaren hun ding.

NS-wandeling Den Haag | Binnenhof, Vredespaleis & Scheveningen

Bosjes & Park

Na de hectiek van de grote stad duik je de bosjes in. Daar hoef je geen Vieze Man voor te zijn, wees gerust: het zijn de Scheveningse Bosjes.

Grafelijk jachtterrein

Eens behoorden die bosjes tot het grafelijk jachtterrein, maar met de groei van het chique Den Haag werd hier al snel een prestigieus park aangelegd. De grote Corsicaanse dennen zijn geplant rond 1910. Je treft er (als ze thuis zijn) spechten, zangvogels en vleermuizen. Best aangenaam wandelen hier. En wat aardig is: passanten groeten elkaar. Kom daar eens om in een gemiddeld Amsterdams park!

NS-wandeling Den Haag | Binnenhof, Vredespaleis & Scheveningen

Westbroekpark

Even verder wandel je door nog een mooi stukje stadsnatuur: het Westbroekpark. Het is een park in de stijl van Engelse landschapsparken: boomgroepen, ruime gazons, waterpartijen en veel bloeiende heesters en planten. Het park werd in de jaren twintig van de vorige eeuw aangelegd. Werp even een blik op het pronkstuk van het park: het rosarium, waar van juni tot eind september zo'n 20.000 rozen bloeien. Ook zonder rozen is het rosarium aangenaam voor de ogen. Leuk kunstwerk van een picknickend echtpaar.

Scheveningen

Tja, en dan Scheveningen. Dat moet ooit een poepchique badplaats geweest zijn. Wat nu vooral rest is... poep. Een wanstaltig gokpaleis, nieuwbouw waar de honden geen brood van lusten en een opdringerige McDonald's benemen je het zicht op het ooit statige Kurhaus.

NS-wandeling Den Haag | Binnenhof, Vredespaleis & Scheveningen

Pier van Scheveningen

Loop dus snel door naar de boulevard. Die heeft wel wat, maar let dan niet op dat gedrocht dat daar levenloos in zee ligt te rotten: de pier. Nooit is de term dooie pier toepasselijker geweest. Waarom doet niemand hier iets aan?, vraag ik u af.

Supermooi strand

Maar hé, we gaan toch niet lopen miezemuizen aan het eind van deze fantastische wandeling? We hadden toch als goed voornemen om het leven van de zonnige kant te bekijken? Dus zien we een supermooi breed strand, een zee met keigave golven, een boulevard die uitnodigt tot flaneren of mensen kijken. Ach, we vermaken ons kostelijk.

NS-wandeling Den Haag | Binnenhof, Vredespaleis & Scheveningen

Kurhaus

Het Scheveningse Kurhaus is wel erg mooi als je het omringende lelijks even wegdenkt. In 1818 stond hier een houten badhuis dat na zeventig jaar vervangen werd door het befaamde Kurhaushotel. Het hotel groeide uit van deftig kuuroord tot hét middelpunt van het stadse nachtleven.

Churchill & Bon Jovi

In het Kurhaus heeft een groot aantal beroemdheden gelogeerd. In het gastenboek staan leden van koninklijke families, regeringsleiders als Winston Churchill en Michail Gorbatsjov en beroemdheden als Audrey Hepburn en Bon Jovi. De eerste handtekening is van de toen 13-jarige prinses Wilhelmina. Veel wereldberoemde artiesten traden op in het Kurhaus, zoals Vladimir Horowitz, Maria Callas, Marlene Dietrich, Duke Ellington, Serge Jaroff en Édith Piaf. Onze eigen Wim Kan heeft er oudejaarsconferences gedaan.

NS-wandeling Den Haag | Binnenhof, Vredespaleis & Scheveningen

Eerste optreden Rolling Stones

Heel bijzonder: het eerste optreden van de Rolling Stones in Nederland vond plaats in het Kurhaus, op 8 augustus 1964. Het zou een berucht concert worden. André van Duin grapte en grolde in het voorprogramma, en Jos Brink praatte de nummers aan elkaar. Het voorprogramma liep uit en de onrust onder het publiek nam toe.

Complete chaos

De Stones waren met hun vierde nummer bezig toen een complete chaos uitbrak. Ian Stewart kreeg een fles in zijn gezicht gesmeten. De artiesten moesten de benen nemen via een vooraf bedachte vluchtroute. Honderd man politie was nodig om de zaal te ontruimen. De toegangsprijs voor de 1500 bezoekers was 7 gulden. Totale schade: 20.000 gulden.

Tip: wandelen én varen in Den Haag

Graag breng ik een speciaal uitje in Den Haag onder jullie aandacht. De Willemsvaart organiseert namelijk al een paar jaar vaarten over de Haagse grachten in combinatie met een boeiende stadswandeling. Benieuwd?

Ga naar Willemsvaart.nl >>

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

ns wandeling denhaag 0004 bewerkt-1
ns wandeling denhaag 0010 bewerkt-1
ns wandeling denhaag 0013 bewerkt-1
ns wandeling denhaag 0029 bewerkt-1
ns wandeling denhaag 0042 bewerkt-1
ns wandeling denhaag 0043 bewerkt-1
ns wandeling denhaag 0045 bewerkt-3
ns wandeling denhaag 0052 bewerkt-1
ns wandeling denhaag 0060 bewerkt-1
ns wandeling denhaag 0062 bewerkt-1
ns wandeling denhaag 0066 bewerkt-1
ns wandeling denhaag 0070 bewerkt-2
ns wandeling denhaag 0073 bewerkt-1
ns wandeling denhaag 0075 bewerkt-1
ns wandeling denhaag 0080 bewerkt-2
ns wandeling denhaag 0081 bewerkt-1
ns wandeling denhaag 0085 bewerkt-1
ns wandeling denhaag 0091 bewerkt-1
ns wandeling denhaag 0095 bewerkt-1
ns wandeling denhaag 0097 bewerkt-1
ns wandeling denhaag 0098 bewerkt-1
ns wandeling denhaag 0107 bewerkt-1
ns wandeling denhaag 0109 bewerkt-1
ns wandeling denhaag 0114 bewerkt-1
ns wandeling denhaag 0117 bewerkt-1
ns wandeling denhaag 0119 bewerkt-1
ns wandeling denhaag 0124 bewerkt-1
ns wandeling denhaag 0128 bewerkt-1
ns wandeling denhaag 0132 bewerkt-1
ns wandeling denhaag 0133 bewerkt-1
ns wandeling denhaag 0134 bewerkt-1
ns wandeling denhaag 0135 bewerkt-2

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland >>

 

6x de leukste vakantiehuisjes aan zee!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

Leukste vakantiehuisjes aan zee >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy