OV-stapper De Horsten: van Den Haag naar Voorschoten OV-stapper De Horsten: van Den Haag naar Voorschoten
Zuid-Holland – NS-wandeling – 21km

OV-stapper De Horsten: van Den Haag naar Voorschoten

OV-stapper De Horsten: van Den Haag naar Voorschoten OV-stapper De Horsten: van Den Haag naar Voorschoten
Zuid-Holland – NS-wandeling – 21km

OV-stapper De Horsten: van Den Haag naar Voorschoten

Een lichte tegenvaller, deze OV-stapper (= oude NS-wandeling) over landgoed De Horsten. Stad en verkeersgeluiden zijn nooit ver weg. En er zitten een paar doorbijtstukken tussen. Toch de moeite waard, vanwege de landgoederen. Vooral Landgoed De Horsten is puur genieten. Willy en Max waren niet thuis.

Aan de wandel
Wandelkaart route
Highlights van deze wandeling
  • Haagse Bos
  • Landgoed De Horsten
  • Huis ten Bosch
  • Uitzichten vanaf de Seringenberg
  • Graskades met knotwilgen
  • Ook taaie en rumoerige kilometers
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Mooiere wandelingen vanuit Den Haag

Deze oude NS-wandeling De Horsten is zeker niet de mooiste wandeltocht die je vanuit Den Haag kunt maken. De topper vind ik de NS-wandeling van Den Haag naar Scheveningen. En ook NS-wandeling Meijendel is mooier.

NS-wandeling Den Haag >>


NS-wandeling Meijendel >>

Jagen in het Haagse Bos

Vanuit het drukke station Den Haag Centraal loop je binnen een minuutje het Haagse Bos in, en dat is leuk. Dit voormalig jachtdomein van de graven van Holland, ook wel de groene long genoemd, verbindt de Haagse binnenstad met de landgoederen van Wassenaar. Je struint vooral over aarden paadjes. Wel veel honden.

OV-stapper De Horsten | Den Haag – Voorschoten

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Jachtdomein

Omdat er vroeger veel wild leefde, vormde het Haagse Bos een ideaal jachtdomein waar de graven van Holland zich konden uitleven. Vanaf 1820 werd het omgevormd tot een park. Dankzij Staatsbosbeheer is het tegenwoordig nog steeds een aantrekkelijk bos met een gevarieerde flora.

Huis ten Bosch

De NS-wandeling voert langs Huis ten Bosch, waar Willem-Alexander zijn liefje Máxima tijdens het schaatsen op de vijver ten huwelijk vroeg. Hoe romantisch is dat? Huis ten Bosch dateert uit de 17e eeuw, toen stadhouder Frederik Hendrik een zomerverblijf in het Haagse Bos liet bouwen voor zijn echtgenote Amalia (!) van Solms.

OV-stapper De Horsten | Den Haag – Voorschoten

Chinese & Japanse kamer

Willem V gooide het eens over een andere boeg, en liet een Chinese en Japanse kamer aanbrengen in het huis. Tijdens de Franse overheersing verbleef Lodewijk Napoleon er in de zomer, maar daarna werd het een tijdlang weinig gebruikt. Pas in 1981 vestigde koningin Beatrix zich er met haar gezin.

Koninklijk Landgoed De Horsten

Door landgoed Reigersbergen en Park Marlot, de kastelen Wittenburg en Oud-Wassenaar bereik je het hoogtepunt van deze wandeling: Koninklijk Landgoed De Horsten. Daar ga je natuurlijk eerst even thee of koffie leuten in het voormalig jachthuis van prins Frederik, nu in gebruik als theepaviljoen. Echt een mooi, intiem paviljoen met aardige bediening en eigengemaakte appeltaart die ik kan aanbevelen.

OV-stapper De Horsten | Den Haag – Voorschoten

Drie landgoederen

De Horsten bestaat uit drie landgoederen: Raaphorst, Ter Horst en Eikenhorst. Ze werden als koninklijke eenheid beschouwd vanaf het moment dat de vermogende Prins Frederik (broer van koning Willem III) het landgoed had gekocht en in 1816 met zijn gezin in landhuis De Paauw ging wonen. Op landgoed Eikenhorst wonen koning Willem-Alexander en koningin Maxima met de prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane.

Seringenberg

Je komt langs nog iets leuks: De Seringenberg. In opdracht van Prins Frederik werd deze twintig meter hoge heuvel opgeworpen tegen de duinrand. De heuvel werd beplant met seringen. Koningin Wilhelmina zou hier vroeger hebben geschilderd. Aanrader: beklim de heuvel en je beloning is een prachtig uitzicht over het omliggende landgoed.

OV-stapper De Horsten | Den Haag – Voorschoten

Weilanden met knotwilgen

Even verderop wordt het mooier en mooier. Je loopt over smalle met knotwilgen omzoomde kadetjes dwars door weilanden. In de verte zag ik twee zilverreigers afgetekend tegen de loodgrijze hemel. Jammer dat de regen inmiddels aan m’n hielen likte. Met gezwinde spoed stiefelde ik naar eindpunt Voorschoten.

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

ns wandeling de horsten-10
ns wandeling de horsten-11
ns wandeling de horsten-12
ns wandeling de horsten-13
ns wandeling de horsten-14
ns wandeling de horsten-15
ns wandeling de horsten-16
ns wandeling de horsten-17
ns wandeling de horsten-18
ns wandeling de horsten-19
ns wandeling de horsten-20
ns wandeling de horsten-21
ns wandeling de horsten-22
ns wandeling de horsten-23
ns wandeling de horsten-24
ns wandeling de horsten-25
ns wandeling de horsten-26
ns wandeling de horsten-27
ns wandeling de horsten-28
ns wandeling de horsten-29
ns wandeling de horsten-30
ns wandeling de horsten-31
ns wandeling de horsten-32
ns wandeling de horsten-33

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland >>

 

6x de leukste vakantiehuisjes aan zee!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

Leukste vakantiehuisjes aan zee >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy