natuurhuisje banner 750px
Boek een heerlijk vakantiehuisje op Natuurhuisje.nl

NS-wandeling De Horsten | Den Haag - Voorschoten

NS-wandeling De Horsten Een lichte tegenvaller, deze NS-wandeling over landgoed De Horsten. Stad en verkeersgeluiden zijn nooit ver weg. En er zitten een paar doorbijtstukken tussen. Toch de moeite waard, vanwege de landgoederen. Vooral Landgoed De Horsten is puur genieten. Willy en Max waren niet thuis.

Snel prachtig wandelen? Bekijk de 7 mooiste NS-routes >>

Mooiere wandelingen vanuit Den Haag

NS-wandeling De Horsten is zeker niet de mooiste wandeltocht die je vanuit Den Haag kunt maken. De topper vind ik de NS-wandeling van Den Haag naar Scheveningen. En ook NS-wandeling Meijendel is mooier. Overigens stond aan het eind van de wandeling 22 kilometer op mijn teller, en niet de 19 die Eropuit aangeeft.

NS-wandeling De Horsten

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling13 of 21 km

Wat voor soort wandeling?NS-wandeling

Startplaats of station van deze wandelingDen Haag CS (station)

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 68/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Jagen in het Haagse Bos

Vanuit het drukke station Den Haag Centraal loop je binnen een minuutje het Haagse Bos in, en dat is leuk. Dit voormalig jachtdomein van de graven van Holland, ook wel de groene long genoemd, verbindt de Haagse binnenstad met de landgoederen van Wassenaar. Je struint vooral over aarden paadjes. Wel veel honden.

Jachtdomein

Omdat er vroeger veel wild leefde, vormde het Haagse Bos een ideaal jachtdomein waar de graven van Holland zich konden uitleven. Vanaf 1820 werd het omgevormd tot een park. Dankzij Staatsbosbeheer is het tegenwoordig nog steeds een aantrekkelijk bos met een gevarieerde flora. Wie de boswachter van het Haagse Bos wil volgen op Twitter: ga naar twitter.com/boswachterjenny.

#Heftig

Boswachter zijn is niet alleen maar leuk, getuige deze recente tweet van Jenny: “Bij mensen langs waarvan vee aangevallen is door honden. Vervolgens werd hondenbezitter ook nog eens agressief #Heftig.”

Huis ten Bosch

De NS-wandeling voert langs Huis ten Bosch, waar Willem-Alexander zijn liefje Máxima tijdens het schaatsen op de vijver ten huwelijk vroeg. Hoe romantisch is dat? Huis ten Bosch dateert uit de 17e eeuw, toen stadhouder Frederik Hendrik een zomerverblijf in het Haagse Bos liet bouwen voor zijn echtgenote Amalia (!) van Solms.

Mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Chinese & Japanse kamer

Willem V gooide het eens over een andere boeg, en liet een Chinese en Japanse kamer aanbrengen in het huis. Tijdens de Franse overheersing verbleef Lodewijk Napoleon er in de zomer, maar daarna werd het een tijdlang weinig gebruikt. Pas in 1981 vestigde koningin Beatrix zich er met haar gezin.

Koninklijk Landgoed De Horsten

Door landgoed Reigersbergen en Park Marlot, de kastelen Wittenburg en Oud-Wassenaar bereik je het hoogtepunt van deze wandeling: Koninklijk Landgoed De Horsten. Daar ga je natuurlijk eerst even thee of koffie leuten in het voormalig jachthuis van prins Frederik, nu in gebruik als theepaviljoen. Echt een mooi, intiem paviljoen met aardige bediening en eigengemaakte appeltaart die ik kan aanbevelen.

Drie landgoederen

De Horsten bestaat uit drie landgoederen: Raaphorst, Ter Horst en Eikenhorst. Ze werden als koninklijke eenheid beschouwd vanaf het moment dat de vermogende Prins Frederik (broer van koning Willem III) het landgoed had gekocht en in 1816 met zijn gezin in landhuis De Paauw ging wonen. Op landgoed Eikenhorst wonen koning Willem-Alexander en koningin Maxima met de prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane.

Seringenberg

Je komt langs nog iets leuks: De Seringenberg. In opdracht van Prins Frederik werd deze twintig meter hoge heuvel opgeworpen tegen de duinrand. De heuvel werd beplant met seringen. Koningin Wilhelmina zou hier vroeger hebben geschilderd. Aanrader: beklim de heuvel en je beloning is een prachtig uitzicht over het omliggende landgoed.

Weilanden met knotwilgen

Even verderop wordt het mooier en mooier. Je loopt over smalle met knotwilgen omzoomde kadetjes dwars door weilanden. In de verte zag ik twee zilverreigers afgetekend tegen de loodgrijze hemel. Jammer dat de regen inmiddels aan m’n hielen likte. Met gezwinde spoed stiefelde ik naar eindpunt Voorschoten.

Snel prachtig wandelen? Bekijk alle NS-routes >>

Bekijk de wandelreizen van SNPSmaak te pakken? Bekijk de mooiste wandelreizen van SNP

Actieve wandelreizen over de hele wereld: SNP Natuurreizen van de ANWB is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

Alle privé-reizen >>

Alle groepsreizen >>

 

Tags: NS-wandelingen, 20-25 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>