NS-wandeling De Horsten | Van Den Haag naar Voorschoten

NS-wandeling De Horsten van Den Haag naar Voorschoten

Een beetje een tegenvaller, deze NS-wandeling over landgoed De Horsten. Ik had me gewapend: uit de reacties op Eropuit begreep ik dat je altijd wel verkeersgeluiden hoort. Dat klopt ook, de stad is nooit ver weg. Maar er zitten echt een paar dooie doorbijtstukken tussen. Toch de moeite waard, vanwege de landgoederen. Vooral Landgoed De Horsten is puur genieten. Willem-Alexander en Maxima waren niet thuis.

Mooiere wandelingen vanuit Den Haag

NS-wandeling De Horsten is zeker niet de mooiste wandeltocht die je vanuit Den Haag kunt maken. De topper vind ik de NS-wandeling van Den Haag naar Scheveningen. En ook NS-wandeling Meijendel is mooier. Overigens stond aan het eind van de wandeling 22 kilometer op mijn teller, en niet de 19 die Eropuit aangeeft.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

  NS-wandeling De Horsten van Den Haag naar Voorschoten
 

Aan de wandel?

  Afstand van deze wandeling21 km
  Wat voor soort wandeling?NS-wandeling
  Startplaats of station van deze wandelingDen Haag
  Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 68/100
  Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling
  Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Vanuit het drukke station Den Haag Centraal loop je binnen een minuutje het Haagse Bos in, en dat is leuk. Dit voormalig jachtdomein van de graven van Holland, ook wel de groene long genoemd, verbindt de Haagse binnenstad met de landgoederen van Wassenaar. Je struint vooral over aarden paadjes. Wel veel honden.

Jachtdomein

Omdat er vroeger veel wild leefde, vormde het Haagse Bos een ideaal jachtdomein waar de graven van Holland zich konden uitleven. Vanaf 1820 werd het omgevormd tot een park. Dankzij Staatsbosbeheer is het tegenwoordig nog steeds een aantrekkelijk bos met een gevarieerde flora. Wie de boswachter van het Haagse Bos wil volgen op Twitter: ga naar twitter.com/boswachterjenny.

#Heftig

Boswachter zijn is niet alleen maar leuk, getuige deze recente tweet van Jenny: “Bij mensen langs waarvan vee aangevallen is door honden. Vervolgens werd hondenbezitter ook nog eens agressief #Heftig.”

Huis ten Bosch

De NS-wandeling voert langs Huis ten Bosch, waar Willem-Alexander zijn liefje Máxima tijdens het schaatsen op de vijver ten huwelijk vroeg. Hoe romantisch is dat? Huis ten Bosch dateert uit de 17e eeuw, toen stadhouder Frederik Hendrik een zomerverblijf in het Haagse Bos liet bouwen voor zijn echtgenote Amalia (!) van Solms.

Chinese & Japanse kamer

Willem V gooide het eens over een andere boeg, en liet een Chinese en Japanse kamer aanbrengen in het huis. Tijdens de Franse overheersing verbleef Lodewijk Napoleon er in de zomer, maar daarna werd het een tijdlang weinig gebruikt. Pas in 1981 vestigde koningin Beatrix zich er met haar gezin.

Koninklijk Landgoed De Horsten

Door landgoed Reigersbergen en Park Marlot, de kastelen Wittenburg en Oud-Wassenaar bereik je het hoogtepunt van deze wandeling: Koninklijk Landgoed De Horsten. Daar ga je natuurlijk eerst even thee of koffie leuten in het voormalig jachthuis van prins Frederik, nu in gebruik als theepaviljoen. Echt een mooi, intiem paviljoen met aardige bediening en eigengemaakte appeltaart die ik kan aanbevelen.

Drie landgoederen

De Horsten bestaat uit drie landgoederen: Raaphorst, Ter Horst en Eikenhorst. Ze werden als koninklijke eenheid beschouwd vanaf het moment dat de vermogende Prins Frederik (broer van koning Willem III) het landgoed had gekocht en in 1816 met zijn gezin in landhuis De Paauw ging wonen. Op landgoed Eikenhorst wonen koning Willem-Alexander en koningin Maxima met de prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane.

Seringenberg

Je komt langs nog iets leuks: De Seringenberg. In opdracht van Prins Frederik werd deze twintig meter hoge heuvel opgeworpen tegen de duinrand. De heuvel werd beplant met seringen. Koningin Wilhelmina zou hier vroeger hebben geschilderd. Aanrader: beklim de heuvel en je beloning is een prachtig uitzicht over het omliggende landgoed.

Weilanden met knotwilgen

Even verderop wordt het mooier en mooier. Je loopt over smalle met knotwilgen omzoomde kadetjes dwars door weilanden. In de verte zag ik twee zilverreigers afgetekend tegen de loodgrijze hemel. Jammer dat de regen inmiddels aan m’n hielen likte. Met gezwinde spoed stiefelde ik naar eindpunt Voorschoten.

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpeditiesFOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!