OV-stapper Bieslandse Bos: van Delft naar Zoetermeer OV-stapper Bieslandse Bos: van Delft naar Zoetermeer
Zuid-Holland – OV-stapper – 16km

OV-stapper Bieslandse Bos: van Delft naar Zoetermeer

OV-stapper Bieslandse Bos: van Delft naar Zoetermeer OV-stapper Bieslandse Bos: van Delft naar Zoetermeer
Zuid-Holland – OV-stapper – 16km

OV-stapper Bieslandse Bos: van Delft naar Zoetermeer

Deze OV-stapper (=oude NS-wandeling) is een aardige wandeling. Het ommetje door de Delftse binnenstad is helemaal top. Daarna maak je een afwisselende tocht door Delftse Hout en Bieslandse Bos. Mooie stukken, lelijke stukken, herrie, rust: je komt het allemaal tegen.

Aan de wandel
Wandelkaart route
Highlights van deze wandeling
  • Oude binnenstad van Delft
  • Stadhuis & Nieuwe Kerk
  • Natuurgebied Delftse Hout
  • Fraaie vergezichten
  • Ook lelijke stukken en herrie
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Jan: 'Saaie tocht'

Altijd leuk om de reacties op wandelingen te lezen op de website Eropuit.nl, die helaas inmiddels ter ziele is. Zo vindt Jan Romeijn: 'Ik vond de Bieslandsetocht geen intressantie tocht wat mij aansprak. Ik vond het een saaie tocht. Zoetermeer is een afschuwelijke stad.' Afgezien van wat taalmissertjes is hier geen woord Italiaans bij.

Ellen: 'Prachtige route'

Ellen stelt daar tegenover: 'Prachtige route, zeker als je bedenkt dat je midden in de randstad loopt. Veel vogels gezien waaronder een ooievaar, een buizerd, een zilverreiger en aalscholvers. Aanbevolen.' Zowel Jan als Ellen kan ik volgen.

OV-stapper Bieslandse Bos | Wandelroute Delft – Zoetermeer

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Eeuwenoude binnenstad van Delft

De wandeling begint direct goed: vanuit het spiksplinternieuwe (en mooie) station van Delft loop je zo de eeuwenoude binnenstad in. En dat is genieten, want het Delftse centrum is schitterend.

Gemoedelijk stadje

Over grachtjes met karakteristieke boogbrugjes en door gezellige winkelstraatjes doorkruis je het gemoedelijke centrum van Delft dat al in 1246 stadsrechten kreeg. Kijk goed om je heen, want je komt langs een paar indrukwekkende patriciërshuizen. Zoals het luxueuze, laatgotische gemeenlandshuis van Delfland (uit 1505). De natuurstenen voorgevel is voorzien van prachtige wapenschilden en fraaie torentjes.

OV-stapper Bieslandse Bos | Wandelroute Delft – Zoetermeer

Stadhuis & Nieuwe Kerk

Op de Markt kom je langs het indrukwekkende stadhuis uit 1620 met 13de eeuwse bakstenen toren. Blikvanger op dit ruime plein is de Nieuwe Kerk. Zo nieuw is die niet, want hij is gebouwd tussen 1383 en 1510. In de grafkelder liggen veel Oranjes en de kerk bezit een praalgraf van prins Willem van Oranje.

Dure kerk

Om de dooie Oranjes te groeten wil ik even naar binnen wippen. Maar dat doe ik niet want dat kost geld. Misschien gek, maar ik vind dat kerkbezoek gratis moet zijn. En misschien ook gek, maar als ik ergens geld voor moet betalen terwijl ik vind dat het gratis moet zijn, doet dit fysiek pijn.

OV-stapper Bieslandse Bos | Wandelroute Delft – Zoetermeer

Rondje om de kerk

Dus als ik op een bordje lees dat een bezoekje mij 4 euro gaat kosten, voel ik een akelige steek ter hoogte van m'n portemonnee. Rond de kerk lopen kost geen stuiver, dus dat doe ik dan maar en dat loont de moeite.

Groen paradijs

Eenmaal buiten de stad waan ik me al snel in een groen paradijs. Al hoor ik nog lang de snelweg als achtergrondkoor bij het vrolijke gezang van merels en roodborstjes die eind februari echt de lente in hun bol hebben.

OV-stapper Bieslandse Bos | Wandelroute Delft – Zoetermeer

Delftse Hout & De Papaver

Je wandelt door het Delftse Hout, een gevarieerd natuur- en recreatiegebied dat werd aangelegd rond een oude zandwinningsplas. Leuk om even een kijkje te nemen in Natuur- en Milieucentrum De Papaver of een rondje te lopen door het Arboretum.

Moeras met kreken

Vlakbij een tot theehuis omgebouwde molen wandel je over een bijzonder mooi dijkje, opgeplust met een prachtige rij knotwilgen. Een brede sloot leidt je blik naar een boerderij in de verte. Sowieso krijg je hier mooie vergezichten voorgeschoteld over een moerassig gebied met kreken. Allemaal door mensenhand aangelegd.

OV-stapper Bieslandse Bos | Wandelroute Delft – Zoetermeer

Lepelaars, watersnippen & smienten

De natuur zal dit verder worst wezen. Watervogels zoals lepelaar, watersnip en smient voelen zich hier thuis. En in het vele riet nestelen karekiet en blauwborst. Staatsbosbeheer zet koeien en IJslandse paarden in voor de begrazing. Wat is dat toch allemaal aangenaam geregeld in ons kikkerland.

Bieslandse Bos & groenstructuren

Verderop wandel je langs de rand van het Bieslandse Bos, met uitzicht op moeras, weiland en kassen in de verte. In 1986 is met de aanleg van dit bos begonnen, wat goed te zien is aan het nog jonge loofbos van essen, eiken, populieren en wilgen. Langs de 'Populierenroute' doorkruis je dit gebied dat in de beleidsstukken 'groenstructuur' genoemd wordt. Zo'n term die direct alle zuurstof uit je longen zuigt. Maak je geen zorgen: aangenaam wandelen is het hier zeker.

OV-stapper Bieslandse Bos | Wandelroute Delft – Zoetermeer OV-stapper Bieslandse Bos | Wandelroute Delft – Zoetermeer

De Balij & Frankwandelt over 40 jaar

Nog veel meer groenstructuur kom je tegen in natuurgebied De Balij. Doel van De Balij is: voorkomen dat de woonkernen Pijnacker, Zoetermeer en Nootdorp aan elkaar groeien. Hallo? Bent u daar nog? Afijn, het bos is hier nog piep, maar 'de komende 40 jaar moet hier een zo natuurlijk mogelijk bos ontstaan', lees ik op een bord. Mocht Frankwandelt tegen die tijd nog vooruitkomen met z'n rollator dan zal hij deze NS-wandeling zeker nog eens herhalen.

OV-stapper Bieslandse Bos | Wandelroute Delft – Zoetermeer

Floriade & treurwilgen

Vlak voor Zoetermeer kom je over het voormalige terrein van de Floriade, de internationale tuinbouw-tentoonstelling die hier in 1992 werd gehouden. Overal zie je nog sporen: het Floriadebos met snelgroeiende populieren en de cirkelvormige Floriadeplas, gedecoreerd met treurwilgen, ieder op z'n eigen eilandje. Treurig gezicht, vind ik.

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

ns wandeling bieslandse bos-10
ns wandeling bieslandse bos-11
ns wandeling bieslandse bos-12
ns wandeling bieslandse bos-13
ns wandeling bieslandse bos-14
ns wandeling bieslandse bos-15
ns wandeling bieslandse bos-16
ns wandeling bieslandse bos-17
ns wandeling bieslandse bos-18
ns wandeling bieslandse bos-19
ns wandeling bieslandse bos-20
ns wandeling bieslandse bos-21
ns wandeling bieslandse bos-22
ns wandeling bieslandse bos-23
ns wandeling bieslandse bos-24
ns wandeling bieslandse bos-25
ns wandeling bieslandse bos-26
ns wandeling bieslandse bos-27
ns wandeling bieslandse bos-28
ns wandeling bieslandse bos-29
ns wandeling bieslandse bos-30

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland >>

 

6x de leukste vakantiehuisjes aan zee!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

Leukste vakantiehuisjes aan zee >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy