De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Kroegloper Katwijk-Scheveningen | Duinen, strand & boulevard

Kroegloper Katwijk-Scheveningen | Duinen, strand & boulevard

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling21 km

Wat voor soort wandeling?Kroegloper

Startplaats of station van deze wandelingKatwijk (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 78/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk het wandelkaartje

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Kou, harde wind, felle buien. Uitgelezen weertype voor deze Kroegloper annex Uitwaaier van Katwijk naar Scheveningen. Je wandelt over het brede strand, door Hollandse duinen en het laatste stuk over de boulevard van Scheveningen. Brouwcafé De Hofnar valt tegen, maar voor de rest is het een super gevarieerde wandeling.

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Groene Wissels >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Barre tocht

Van top tot teen in sexy Goretex gehuld zwoeg ik op deze gure herfstdag in december met harde tegenwind over het strand bij Katwijk. Ik zie wel een beetje op tegen de ruim 20 wandelkilometers vol meteorologische ongemakken.

Lekker rustig

Lekker rustig is het wel, weinig andere wandelaars wagen zich het strand op. Spaarzame hondenliefhebbers maken een snel rondje met hun al dan niet trouwe viervoeters, om daarna weer een strandtent in te duiken voor een warme choco of iets sterkers.

Kroegloper Katwijk-Scheveningen | Duinen, strand & boulevard

Schelpenpaadjes & zandspoortjes

Ik ploeter door. Iemand moet het doen. Maar even later hou ik het strand voor gezien en laat ik me de duinen inblazen. Via schelpenpaadjes en mulle zandspoortjes slinger ik door het duingebied dat wat tam en vlak begint, maar allengs lekker begint te glooien. Een doorweekt hert zie ik wegschieten in doornig struikgewas. En een hele zwerm vrolijke staartmeesjes een hoop kouwe drukte maken in een bladloze, kwarrige eik.

Jan Pelleboer

Dan begint het pas echt goed te gieten. Hoe het kan weet ik niet, want ‘ze’ voorspelden gister nog dat het in het zuidwesten droog zou zijn. En ik ben in het zuidwesten. Toch? TOCH? Sinds de tijden van Jan Pelleboer, weerman uit m’n jeugd, is het hard achteruitgegaan met de weersverwachting.

Kroegloper Katwijk-Scheveningen | Duinen, strand & boulevard

Schuilen bij De Badmeester

Ter hoogte van Wassenaarse Slag wordt het ook mij te gortig. En ik val een strandtent binnen, met m’n hele kletsnatte hebben en houwen. Maar de tent heet De Badmeester, dus ze zullen hier wel wat gewend zijn.

Kroegloper Katwijk-Scheveningen | Duinen, strand & boulevard

Door het Dal van Meidoorns (=Meijendel)

Na mijn laatste hap van een niet al te beroerde appeltaart wordt het buiten droog. Sterker nog: het klaart op! Goedgemutst trek ik verder door de duinen, die hier Meijendel heten. Meijendel betekent: dal van meidoorns. En dat is een toepasselijke naam, want het stikt hier van de meidoorns, weet ik van een wandeltocht in de herfst toen de complete duinen oranje kleurden van de vrolijke besjes.

Kroegloper Katwijk-Scheveningen | Duinen, strand & boulevard

Jonge duinen

Meijendel behoort tot de 'jonge duinen', die vanaf het jaar 1000 zijn ontstaan. In de 19e eeuw zijn delen van de vallei ontgonnen voor de landbouw. Dat mislukte faliekant, omdat de voedselarme grond ongeschikt was voor ontginning.

Waterwinning

De duinen worden ook ingezet voor de waterwinning: vanaf 1874 put de gemeente Den Haag drinkwater uit de duinen. De zoetwatervoorraad, door eeuwen neerslag gevormd, slonk echter snel. Vanaf 1955 laten ze daarom voorgezuiverd rivierwater de duinen instromen, eerst uit de Rijn, nu uit de schonere Maas.

Kroegloper Katwijk-Scheveningen | Duinen, strand & boulevard

Leuke duinmeertjes

Leuk: je komt op deze wandeling langs menig duinmeertje, wat kleur en variatie geeft aan het glooiende duinlandschap. En wat natuurlijk de nodige watervogels trekt. Ik zie vandaag flink wat aalscholvers overvliegen.

Over het strand naar de Pier

Dan leidt de Kroegloper me het strand weer op. Waar nu geen regen maar wel opwaaiend zand om en in m’n oren vliegt. Een kilometer of 6 gaat de wandeling nu over het strand, met zicht op de Pier van Scheveningen die steeds een millimeter groeit. Op de kop staat een reuzenrad te draaien. En ik zie idioten mensen bungeejumpen vanaf de toren.

Kroegloper Katwijk-Scheveningen | Duinen, strand & boulevard

Beelden aan zee

Op de nieuwe boulevard van Scheveningen trap ik m’n laatste kilometers weg. Bezienswaardig zijn hier de zeer grappige beeldjes van museum ‘Beelden aan zee’. Wat een briljant idee om de boulevard hiermee op te luisteren.

Brouwcafé De Hofnar

Ik buig af naar het haventje van Scheveningen, waar nog een actieve vissersvloot en dito visserijbedrijven te vinden zijn. En aan de kop van de tweede haven ligt het einddoel van deze Kroegloper: Brouwcafé De Hofnar.

Kroegloper Katwijk-Scheveningen | Duinen, strand & boulevard

Pittoresk café?

Door de barre weersomstandigheden was De Hofnar in m’n fantasie uitgegroeid tot een gezellig, pittoresk café aan een schilderachtige haventje – een warme, welkome plek met de allerlekkerste bieren van de tap. Maar het blijkt een dertien-in-een-dozijn-kroeg te zijn, en het haventje is ook niet al te veel soeps. Omdat de 5 nog lang niet in de klok zit, besluit ik deze beker aan mij voorbij te laten gaan. Wél een leuke wandeling al met al!

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van NederlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >>

 

Tags: 20-25 km, Kroeglopers, duinwandelingen

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>