Black Friday & Manic Monday bij CameraNU.nl
Black Friday & Manic Monday bij CameraNU.nl

Historische wandeling Den Haag | Bombardement op Bezuidenhout

Historische wandeling Den Haag Bezuidenhout De Haagse wijk Bezuidenhout werd op 3 maart 1945 per vergissing gebombardeerd door de geallieerden. Het was een van de grootste bombardementen op Nederland, die grote gevolgen had voor de wijk. Deze historische wandeling door Bezuidenhout vertelt je het bijzondere en tragische verhaal uit het einde van de oorlog.

Historische wandeling Den Haag Bezuidenhout

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling5 km

Wat voor soort wandeling?Historische wandeling

Startplaats of station van deze wandelingDen Haag

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Bijzonder kijkje in het verleden

De historische wandeling van 5 kilometer voert door de wijk Bezuidenhout aan de hand van 13 borden langs de route. Foto's op deze borden geven je een goed beeld van de situatie vlak voor en na het bombardement. Zo krijg je een bijzonder kijkje in het verleden. Begeleidende teksten lichten de historische betekenis van deze plekken toe.

Fraaie panden & bijzondere nieuwbouw

Sowieso is de wandeling zeer de moeite waard. Je loopt langs fraaie panden uit het einde van de 19de eeuw, langs bijzondere nieuwbouw, door het mooie Haagse stadsbos en door winkelstraten. Voor een kop koffie of een broodje tref je genoeg mogelijkheden: je komt langs nogal wat cafés en restaurants. Ben je met kinderen? Op de route zijn meerdere speellocaties, bijvoorbeeld de houten speeltuin in het Haagse Bos.

Route & KidsQuiz

Meer informatie over de historie van de wijk en de plaatsen waar je langs loopt, en de precieze route vind je op de bijbehorende website www.bb45.nl. Daar kun je ook de leuke KidsQuiz downloaden. Deze 'Lees-, zoek- en kijk-vragen' kunnen je kinderen al tijdens de wandeling oplossen.

Reacties van bewoners

Op de website kun je ook mooie reacties op deze wandeling lezen van Bezuidenhouters, zoals:

  • "Fantastisch dat het vreselijke bombardement op deze manier levend wordt gehouden"
  • "We hebben alle dertien borden bestudeerd, super! Wist niet dat Bezuidenhout zo mooi was vroeger."

Foto's van deze wandeling

Hieronder staat een aantal historische foto's van rond het bombardement op Bezuidenhout (en één moderne foto). Bron historische foto’s: Haags Gemeentearchief.

Tekst van deze wandeling

Auteur van bovenstaande tekst is Pepijn van der Vliet van Stichting 3 maart ’45. De stichting is te bereiken op mailadres: 3maart45@bezuidenhout.nl

 

Tags: rondwandelingen, stadswandelingen, 0-5 km, Zuid-Holland

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!