Groene Wissel Scheveningen | Pannenkoekroute Het Pannekoekenhuisje

Groene Wissel Scheveningen | Pannenkoekroute Het Pannekoekenhuisje Onze eerste pannenkoekroute is direct een voltreffer. In een wandeling die je op een achternamiddag kunt doen, zie je heel wat van Den Haag en Scheveningen. Vanaf station Hollands Spoor lopen we langs Binnenhof en Vredespaleis. We schrijden door chique wijken vol ambassades. En struinen door Scheveningse Bosjes. En nog veel meer. Aanrader!

Wat zijn Pannenkoekroutes?

Pannenkoekroutes, ik had er nog nooit van gehoord. Het is een leuk concept: je maakt een korte wandeling, en ergens halverwege of aan het eind vind je een tentje waar je een pannenkoek kunt verorberen. Je moet er maar opkomen. Waarschijnlijk is de routemaker een pannenkoekfanaat. Vandaar al dat gewandel: je moet die calorieën ook weer zien te verbranden.

Groene Wissel Scheveningen | Pannenkoekroute Het Pannekoekenhuisje

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling9 km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissel

Startplaats of station van deze wandelingDen Haag (station)

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 80/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

NS-wandeling Den Haag

Ook bij deze route valt ons op hoe mooi Den Haag eigenlijk is. Eerder liepen we NS-wandeling Den Haag, die even mooi is en in 2 smaken komt: kort en lang. Ook toen al – onder zomerse omstandigheden – genoten we volop van de Hofstad.

Bekijk mijn verslagje >>

Binnenhof & Torentje

Deze Groene Wissel volgt deels hetzelfde traject (en dus komen we de bekende rood-witte tekens vaak tegen). Dat mag de pret niet drukken. Wij starten op station Hollands Spoor en lopen dwars door het drukke centrum met vele winkeltjes naar het Binnenhof, met zicht op het beroemde Torentje. Echt van een oergezellige Hollandse kneuterigheid dat daar de machtigste man van Nederland z’n werkkamer heeft.

Op bezoek bij Rutte & Co

De Groene Wissel scheert langs het Binnenhof. Ben je er nog nooit geweest, dan loont het de moeite even bij Rutte & Co op bezoek te gaan. Want wat is het leuk om over de plaatsen te lopen die je natuurlijk kent van vele 8 uur-journaals.

De oerknal van Den Haag

Tegelijk klonk ter hoogte van het Binnenhof de oerknal van Den Haag: de stad is hier namelijk ontstaan, met een grafelijk slot waarvan de bouw begon onder graaf Willem II (1228-1256). Het meest markante deel is de Ridderzaal. Het slot werd gebouwd op een duinrug.

 

Hofvijver = duinmeertje

Grappig: de Hofvijver is van oorsprong een duinmeertje. Ten zuiden van het Binnenhof was het veen wat de klok sloeg. Hier deden handwerkslieden en handelaren hun ding. Ten noorden van de Hofvijver ligt voornamelijk zandgrond, waar edelen en notabelen hun huizen en paleizen bouwden.

Drie paleizen

Je wandelt verder over het groene en mooie Lange Voorhout. Daarna kom je langs maar liefst drie van die ‘paleizen op zandgrond’: Kneuterdijk, Noordeinde en het bijzondere Vredespaleis. Wat zijn ze mooi: camera in de aanslag!

Scheveningse Bosjes

Dan duik je van de Haagse drukte het stadsgroen in. Dat van de Scheveningse Bosjes namelijk. Via mooie slingerpaadjes wandel je door het bos en langs een paar verstilde vijvers. Hondenrijk is het hier wel, maar Haagse honden zijn gelukkig bijzonder beschaafd.

Leuk uitstapje naar musea

Wij maken ter hoogte van de Bosjes nog een uitstapje naar het museum voor actuele kunst GEM, en het daarbij ingetrokken Fotomuseum, beide zeer de moeite waard (Stadhouderslaan 43, ongeveer een kilometer van de route af). En – niet echt cultureel – ze serveren er lekkere kroketten.

De haven van Scheveningen

Bosjes gaan ongemerkt over in duinen. En we klimmen een uitzichtpunt op, dat ons laat zien hoe dicht Den Haag eigenlijk bij de zee ligt. We dalen af en dan komt nog een grote troef van deze wandeling in zicht: je komt door de haven van Scheveningen, met z’n stoere vissersboten en oergezellige visrestaurantjes.

Wat gebeurt er met de Pier?

Uitsmijter: een tocht langs de opgeknapte boulevard (of zo je wilt: over het strand) naar de Pier van Scheveningen. Lekker uitwaaien dus. En genoeg tijd om na te denken over een mooie bestemming voor de vervallen Pier. Een casino? God bewaar ons. Een hotel? Ligt voor de hand. Of een enorm pannenkoekhuis misschien? Ter ere van deze mooie Pannenkoekroute?

Parkhotel Den HaagMooi hotelletje in de buurt

Wil je er echt een heerlijk uitje van maken? Boek dan een hotelletje in de buurt en je hebt een superweekendje. Mijn tip: Parkhotel Den Haag.

Parkhotel Den Haag ligt in het centrum van de stad, aan de tuinen van Paleis Noordeinde. Krijgt van 2.626 gasten op Trivago.nl gemiddeld een 8.6: “Fantastische locatie in bruisend hart van Den Haag. je loopt naar buiten en ademt de sfeer van Den Haag.”

Tags: Groene Wissels, 5-10 km, lijnwandelingen, Pannenkoekroutes

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark