Groene Wissel Scheveningen (nr. 601): Pannenkoekroute Groene Wissel Scheveningen (nr. 601): Pannenkoekroute
Zuid-Holland – Groene Wissel – 9km

Groene Wissel Scheveningen (nr. 601): Pannenkoekroute

Groene Wissel Scheveningen (nr. 601): Pannenkoekroute Groene Wissel Scheveningen (nr. 601): Pannenkoekroute
Zuid-Holland – Groene Wissel – 9km

Groene Wissel Scheveningen (nr. 601): Pannenkoekroute

Onze eerste pannenkoekroute is direct een voltreffer. In een wandeling die je op een achternamiddag kunt doen, zie je heel wat van Den Haag en Scheveningen. Vanaf station Hollands Spoor lopen we langs Binnenhof en Vredespaleis. We schrijden door chique wijken vol ambassades. En struinen door Scheveningse Bosjes. En nog veel meer. Aanrader!

Aan de wandel
Wandelkaart route
Highlights van deze wandeling
  • Over het Haagse Binnenhof
  • Drie paleizen
  • Scheveningse Bosjes
  • Musea op je pad
  • Haven van Scheveningen
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Wat zijn Pannenkoekroutes?

Pannenkoekroutes, ik had er nog nooit van gehoord. Het is een leuk concept: je maakt een korte wandeling, en ergens halverwege of aan het eind vind je een tentje waar je een pannenkoek kunt verorberen. Je moet er maar opkomen. Waarschijnlijk is de routemaker een pannenkoekfanaat. Vandaar al dat gewandel: je moet die calorieën ook weer zien te verbranden.

NS-wandeling Den Haag

Ook bij deze route valt ons op hoe mooi Den Haag eigenlijk is. Eerder liepen we NS-wandeling Den Haag, die even mooi is en in 2 smaken komt: kort en lang. Ook toen al – onder zomerse omstandigheden – genoten we volop van de Hofstad.

Bekijk mijn verslagje >>

Groene Wissel Scheveningen (nr. 601) | Pannenkoekroute

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Binnenhof & Torentje

Deze Groene Wissel volgt deels hetzelfde traject (en dus komen we de bekende rood-witte tekens vaak tegen). Dat mag de pret niet drukken. Wij starten op station Hollands Spoor en lopen dwars door het drukke centrum met vele winkeltjes naar het Binnenhof, met zicht op het beroemde Torentje. Echt van een oergezellige Hollandse kneuterigheid dat daar de machtigste man van Nederland z’n werkkamer heeft.

Op bezoek bij Rutte & Co

De Groene Wissel scheert langs het Binnenhof. Ben je er nog nooit geweest, dan loont het de moeite even bij Rutte & Co op bezoek te gaan. Want wat is het leuk om over de plaatsen te lopen die je natuurlijk kent van vele 8 uur-journaals.

Groene Wissel Scheveningen (nr. 601) | Pannenkoekroute

De oerknal van Den Haag

Tegelijk klonk ter hoogte van het Binnenhof de oerknal van Den Haag: de stad is hier namelijk ontstaan, met een grafelijk slot waarvan de bouw begon onder graaf Willem II (1228-1256). Het meest markante deel is de Ridderzaal. Het slot werd gebouwd op een duinrug.

Hofvijver = duinmeertje

Grappig: de Hofvijver is van oorsprong een duinmeertje. Ten zuiden van het Binnenhof was het veen wat de klok sloeg. Hier deden handwerkslieden en handelaren hun ding. Ten noorden van de Hofvijver ligt voornamelijk zandgrond, waar edelen en notabelen hun huizen en paleizen bouwden.

Groene Wissel Scheveningen (nr. 601) | Pannenkoekroute

Drie paleizen

Je wandelt verder over het groene en mooie Lange Voorhout. Daarna kom je langs maar liefst drie van die ‘paleizen op zandgrond’: Kneuterdijk, Noordeinde en het bijzondere Vredespaleis. Wat zijn ze mooi: camera in de aanslag!

Scheveningse Bosjes

Dan duik je van de Haagse drukte het stadsgroen in. Dat van de Scheveningse Bosjes namelijk. Via mooie slingerpaadjes wandel je door het bos en langs een paar verstilde vijvers. Hondenrijk is het hier wel, maar Haagse honden zijn gelukkig bijzonder beschaafd.

Groene Wissel Scheveningen (nr. 601) | Pannenkoekroute

Leuk uitstapje naar musea

Wij maken ter hoogte van de Bosjes nog een uitstapje naar het museum voor actuele kunst GEM, en het daarbij ingetrokken Fotomuseum, beide zeer de moeite waard (Stadhouderslaan 43, ongeveer een kilometer van de route af). En – niet echt cultureel – ze serveren er lekkere kroketten.

De haven van Scheveningen

Bosjes gaan ongemerkt over in duinen. En we klimmen een uitzichtpunt op, dat ons laat zien hoe dicht Den Haag eigenlijk bij de zee ligt. We dalen af en dan komt nog een grote troef van deze wandeling in zicht: je komt door de haven van Scheveningen, met z’n stoere vissersboten en oergezellige visrestaurantjes.

Groene Wissel Scheveningen (nr. 601) | Pannenkoekroute

Wat gebeurt er met de Pier?

Uitsmijter: een tocht langs de opgeknapte boulevard (of zo je wilt: over het strand) naar de Pier van Scheveningen. Lekker uitwaaien dus. En genoeg tijd om na te denken over een mooie bestemming voor de vervallen Pier. Een casino? God bewaar ons. Een hotel? Ligt voor de hand. Of een enorm pannenkoekhuis misschien? Ter ere van deze mooie Pannenkoekroute?

Wandeldatum en routebeschrijving

Deze wandeling hebben we gedaan op zondag 26 november 2017. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.

Bekijk op Wandelzoekpagina.nl >>

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
groene wissel scheveningen pannenkoekroute-10
groene wissel scheveningen pannenkoekroute-11
groene wissel scheveningen pannenkoekroute-12
groene wissel scheveningen pannenkoekroute-13
groene wissel scheveningen pannenkoekroute-14
groene wissel scheveningen pannenkoekroute-15
groene wissel scheveningen pannenkoekroute-16
groene wissel scheveningen pannenkoekroute-17
groene wissel scheveningen pannenkoekroute-18
groene wissel scheveningen pannenkoekroute-19
groene wissel scheveningen pannenkoekroute-20
groene wissel scheveningen pannenkoekroute-21
groene wissel scheveningen pannenkoekroute-22
groene wissel scheveningen pannenkoekroute-23
groene wissel scheveningen pannenkoekroute-24
groene wissel scheveningen pannenkoekroute-25
groene wissel scheveningen pannenkoekroute-26
groene wissel scheveningen pannenkoekroute-27

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland >>

 

6x de leukste vakantiehuisjes aan zee!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

Leukste vakantiehuisjes aan zee >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy