Groene Wissel Rotterdam CS | Rondwandeling langs haven, musea & skyline

Groene Wissel Rotterdam CS langs haven, musea & skylineSuperleuke rondwandeling waarbij je zowat alle highlights van Rotterdam aandoet. Van het gloednieuwe Centraal Station tot de indrukwekkende Rotterdamse skyline. Van high culture als Boijmans Van Beuningen en Kunsthal tot de ordinaire Koopgoot. Van de Erasmusbrug tot de nieuwe Markthal. Na 10 kilometers duizelt het je van alle indrukken.

NS-wandeling

Deze Groene Wissel volgt deels het traject van de veel langere (en even leuke) NS-wandeling. Voordeel van de Groene Wissel: je houdt meer tijd over om een (paar) van de vele musea te bezoeken, wat zeker aan te raden is.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

  Groene Wissel Rotterdam CS langs haven, musea & skyline
 

Aan de wandel?

  Afstand van deze wandeling10 km
  Wat voor soort wandeling?Groene Wissel
  Startplaats of station van deze wandelingRotterdam CS
  Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 80/100
  Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling
  Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Ondanks het beroerde weer is het een van de leukste wandelingen die we de afgelopen tijd maakten. Ook met regen is deze tocht goed te doen. Barst er een bui los, dan schiet je snel ergens naar binnen. Een attractie is nooit ver weg.

Zenne & Sovjet-design

Zo schuilden wij voor de regen in een leuk Turks eettentje (Zenne) met riant uitzicht op de Maas voor een lunch. Een fikse bui dreef ons de interessante Kunsthal binnen, waar net een bijzondere tentoonstelling was over Sovjet-design. En voor pikzwarte luchten doken we onder in het boeiende Fotomuseum.

Museumpark met 5 musea

Liefst 5 musea vind je rond het Museumpark, dat op zich al een traktatie is om doorheen te wandelen. Zeker een bezoek waard zijn de beroemde Kunsthal en het Boijmans van Beuningen. Verder vind je hier Het Nieuwe Instituut, het Chabot Museum (Henk Chabot, niet Bart), Huis Sonneveld en het Natuurhistorisch Museum Rotterdam.

Park genaamd Het Park

Vlak daarop wandel je door een park met de bijzondere naam Het Park. Rare naam. Je noemt je kat toch ook niet De Kat en je kind niet Het Kind? Hoewel er mannen zijn die hun vrouw De Vrouw noemen. Afijn, het is wel het bekendste park van Rotterdam, en het is een rijksmonument. Het ontwerp in de Engelse landschapsstijl is van Jan David Zocher jr. en zijn zoon Louis Paul Zocher uit het jaar 1870. Zes jaar eerder ontwierp dit duo het Amsterdamse Vondelpark. Wij zagen wel gelijkenissen.

Manhattan aan de Maas

Dan volgt een fraaie wandeling langs de Maas. Daar kun je volop genieten van de veelgeroemde skyline van Rotterdam, ook wel Manhattan aan de Maas genoemd. Tikkeltje overdreven, maar een schitterend gezicht is het wel: de brede rivier met Erasmusbrug en Maastoren, met 165 meter het hoogste gebouw van Nederland.

Wilhelminapier & Hotel New York

Je wandelt de beroemde Erasmusbrug over en komt bij de Wilhelminapier, met oude havengebouwen, pakhuizen en moderne hoogbouw. Het loont de moeite hier even van de route af te wijken en naar Hotel New York op de kop van deze pier te wandelen. Het gebouw met zijn kenmerkende koperen torens was vroeger hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn.

Nederlands Fotomuseum

Ooit vertrokken hiervandaan Europese emigranten per schip naar Amerika. Inmiddels is dit gebiedje volgestouwd met 'cultuur', zoals het Nieuwe Luxor Theater, Las Palmas II, het Nederlands Fotomuseum en bioscoop Lantaarn Venster.

Steenkolen & Wereldmuseum

Bij Hotel New York kijk je trouwens mooi over de haven. Aan de noordkant van de pier ligt het 19e-eeuwse waterfront, met het gebouw van de Steenkolenhandelsvereniging (SHV) aan de ene kant en het karakteristieke gebouw van het Wereldmuseum aan de andere kant van de Veerhaven.

Kubuswoningen

Dan ga je van brugje naar brugje, zoals de Koningshavenbrug en de Willemsbrug, om bij de bejubelde Kubuswoningen te belanden. Ze schijnen bijzonder te zijn. Ik vind ze vooral bijzonder deprimerend, maar dat is ook maar een mening.

In de Koopgoot

Even verderop tref je de nieuwe Markthal. Die ziet er weliswaar bijzonder uit met al dat glaswerk, maar dringende behoefte om naar binnen te gaan voelden we niet. Vlak daarna beland je in de Koopgoot. Pas op, hier volgt alweer een mening: dit is een van de meest deprimerende plekken van Rotterdam.

Wandelgids Zuid-Holland

Dit is een van de 20 prachtige wandelingen uit de Provinciewandelgids Zuid-Holland van WandelBart.

Rotterdam CS

Gelukkig eindigt de wandeling fors in majeur, want het nieuwe Rotterdamse CS is een bijzonder gebouw. Hebben de Rotterdammers wel bijna 10 jaar door bouwputten struikelend hun trein moeten halen, maar dan heb je ook wat. En nodig is het ook: met 110.000 reizigers per dag verwerkt het station evenveel reizigers als Schiphol. In 2025 loopt dit aantal op naar 323.000 reizigers per dag.

Station Kapsalon

Rotterdam CS is het eerste 'Grand Station' van Nederland: een station met allure dat volledig is toegesneden op hogesnelheidslijnen. Blikvanger van jewelste is de nieuwe stationshal. Rotterdammers zijn goed in bijnamen. Direct deden er 3 de ronde: De Puntzak, Station Kapsalon (naar de beroemde calorieënbom) en Haaienbek.

Nachtburgemeester van Rotterdam

Graag wil ik eindigen met een gedicht van de nachtburgemeester van Rotterdam, Jules Deelder:

“Centraal in Rotterdam
staat Rotterdam Centraal

Heel de wereld gaat er weg
en komt er ook weer aan

Stations zijn als havens
voor de dolende ziel

Begin van het daar en
eind van het hier”

Bekijk de wandelreizen van SNPSmaak te pakken? Bekijk de mooiste wandelreizen van SNP

Actieve wandelreizen over de hele wereld: SNP Natuurreizen van de ANWB is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

 

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Tags: rondwandelingen, stadswandelingen, Groene Wissels, 5-10 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!