Groene Wissel Rotterdam (nr. 498): haven, musea & skyline Groene Wissel Rotterdam (nr. 498): haven, musea & skyline
Zuid-Holland – Groene Wissel – 10km

Groene Wissel Rotterdam (nr. 498): haven, musea & skyline

Groene Wissel Rotterdam (nr. 498): haven, musea & skyline Groene Wissel Rotterdam (nr. 498): haven, musea & skyline
Zuid-Holland – Groene Wissel – 10km

Groene Wissel Rotterdam (nr. 498): haven, musea & skyline

Superleuke rondwandeling waarbij je zowat alle highlights van Rotterdam aandoet. Van het gloednieuwe Centraal Station tot de indrukwekkende Rotterdamse skyline. Van high culture als Boijmans Van Beuningen en Kunsthal tot de ordinaire Koopgoot. Van de Erasmusbrug tot de nieuwe Markthal. Na 10 kilometers duizelt het je van alle indrukken.

Aan de wandel
Wandelkaart route
Highlights van deze wandeling
  • CS van Rotterdam
  • Indrukwekkende skyline
  • Interessante musea onderweg
  • Wilhelminapier & Hotel New York
  • Kubuswoningen & Koopgoot
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

NS-wandeling

Deze Groene Wissel volgt deels het traject van de veel langere (en even leuke) NS-wandeling. Voordeel van de Groene Wissel: je houdt meer tijd over om een (paar) van de vele musea te bezoeken, wat zeker aan te raden is.

Ook met regen leuk

Ondanks het beroerde weer is het een van de leukste wandelingen die we de afgelopen tijd maakten. Ook met regen is deze tocht goed te doen. Barst er een bui los, dan schiet je snel ergens naar binnen. Een attractie is nooit ver weg.

Groene Wissel Rotterdam (nr. 498) | Haven, musea & skyline

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Zenne & Sovjet-design

Zo schuilden wij voor de regen in een leuk Turks eettentje met riant uitzicht op de Maas voor een lunch. Een fikse bui dreef ons de interessante Kunsthal binnen, waar net een bijzondere tentoonstelling was over Sovjet-design. En voor pikzwarte luchten doken we onder in het boeiende Fotomuseum.

Museumpark met 5 musea

Liefst 5 musea vind je rond het Museumpark, dat op zich al een traktatie is om doorheen te wandelen. Zeker een bezoek waard zijn de beroemde Kunsthal en het Boijmans van Beuningen. Verder vind je hier Het Nieuwe Instituut, het Chabot Museum (Henk Chabot, niet Bart), Huis Sonneveld en het Natuurhistorisch Museum Rotterdam.

Groene Wissel Rotterdam (nr. 498) | Haven, musea & skyline

Park genaamd Het Park

Vlak daarop wandel je door een park met de bijzondere naam Het Park. Rare naam. Je noemt je kat toch ook niet De Kat en je kind niet Het Kind? Hoewel er mannen zijn die hun vrouw De Vrouw noemen. Afijn, het is wel het bekendste park van Rotterdam, en het is een rijksmonument. Het ontwerp in de Engelse landschapsstijl is van Jan David Zocher jr. en zijn zoon Louis Paul Zocher uit het jaar 1870. Zes jaar eerder ontwierp dit duo het Amsterdamse Vondelpark. Wij zagen wel gelijkenissen.

Manhattan aan de Maas

Dan volgt een fraaie wandeling langs de Maas. Daar kun je volop genieten van de veelgeroemde skyline van Rotterdam, ook wel Manhattan aan de Maas genoemd. Tikkeltje overdreven, maar een schitterend gezicht is het wel: de brede rivier met Erasmusbrug en Maastoren, met 165 meter het hoogste gebouw van Nederland.

Groene Wissel Rotterdam (nr. 498) | Haven, musea & skyline

Wilhelminapier & Hotel New York

Je wandelt de beroemde Erasmusbrug over en komt bij de Wilhelminapier, met oude havengebouwen, pakhuizen en moderne hoogbouw. Het loont de moeite hier even van de route af te wijken en naar Hotel New York op de kop van deze pier te wandelen. Het gebouw met zijn kenmerkende koperen torens was vroeger hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn.

Nederlands Fotomuseum

Ooit vertrokken hiervandaan Europese emigranten per schip naar Amerika. Inmiddels is dit gebiedje volgestouwd met 'cultuur', zoals het Nieuwe Luxor Theater, Las Palmas II, het Nederlands Fotomuseum en bioscoop Lantaarn Venster.

Groene Wissel Rotterdam (nr. 498) | Haven, musea & skyline

Steenkolen & Wereldmuseum

Bij Hotel New York kijk je trouwens mooi over de haven. Aan de noordkant van de pier ligt het 19e-eeuwse waterfront, met het gebouw van de Steenkolenhandelsvereniging (SHV) aan de ene kant en het karakteristieke gebouw van het Wereldmuseum aan de andere kant van de Veerhaven.

Kubuswoningen

Dan ga je van brugje naar brugje, zoals de Koningshavenbrug en de Willemsbrug, om bij de bejubelde Kubuswoningen te belanden. Ze schijnen bijzonder te zijn. Ik vind ze vooral bijzonder deprimerend, maar dat is ook maar een mening.

Groene Wissel Rotterdam (nr. 498) | Haven, musea & skyline

In de Koopgoot

Even verderop tref je de nieuwe Markthal. Die ziet er weliswaar bijzonder uit met al dat glaswerk, maar dringende behoefte om naar binnen te gaan voelden we niet. Vlak daarna beland je in de Koopgoot. Pas op, hier volgt alweer een mening: dit is een van de meest deprimerende plekken van Rotterdam.

Groene Wissel Rotterdam (nr. 498) | Haven, musea & skyline {snippet alias=\"gidsprovinciezuidholland\"}

Rotterdam CS

Gelukkig eindigt de wandeling fors in majeur, want het nieuwe Rotterdamse CS is een bijzonder gebouw. Hebben de Rotterdammers wel bijna 10 jaar door bouwputten struikelend hun trein moeten halen, maar dan heb je ook wat. En nodig is het ook: met 110.000 reizigers per dag verwerkt het station evenveel reizigers als Schiphol. In 2025 loopt dit aantal op naar 323.000 reizigers per dag.

Station Kapsalon

Rotterdam CS is het eerste 'Grand Station' van Nederland: een station met allure dat volledig is toegesneden op hogesnelheidslijnen. Blikvanger van jewelste is de nieuwe stationshal. Rotterdammers zijn goed in bijnamen. Direct deden er 3 de ronde: De Puntzak, Station Kapsalon (naar de beroemde calorieënbom) en Haaienbek.

Groene Wissel Rotterdam (nr. 498) | Haven, musea & skyline

Nachtburgemeester van Rotterdam

Graag wil ik eindigen met een gedicht van de nachtburgemeester van Rotterdam, Jules Deelder:

“Centraal in Rotterdam
staat Rotterdam Centraal

Heel de wereld gaat er weg
en komt er ook weer aan

Stations zijn als havens
voor de dolende ziel

Begin van het daar en
eind van het hier”

Wandeldatum en routebeschrijving

Deze wandeling hebben we gedaan op zondag 22 november 2015. In het kadertje hieronder zie je meer informatie over de gids waaruit de wandeling afkomstig is. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.

Bekijk op Wandelzoekpagina.nl >>

 

Wandelgids Zuid-Holland

Dit is een van de wandelingen uit de heerlijke provinciewandelgids Zuid-Holland van Bart van der Schagt. Met 20 leuke rondwandelingen door de veelzijdige wandelprovincie Zuid-Holland. Wandelen door de natuur, maar ook in de stad. Goed bereikbaar met het openbaar vervoer!

Bekijk deze wandelgids >>

 

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

groene wissel rotterdam-10
groene wissel rotterdam-11
groene wissel rotterdam-12
groene wissel rotterdam-13
groene wissel rotterdam-14
groene wissel rotterdam-15
groene wissel rotterdam-16
groene wissel rotterdam-17
groene wissel rotterdam-18
groene wissel rotterdam-19
groene wissel rotterdam-20
groene wissel rotterdam-21
groene wissel rotterdam-22
groene wissel rotterdam-23
groene wissel rotterdam-24
groene wissel rotterdam-25
groene wissel rotterdam-26
groene wissel rotterdam-27
groene wissel rotterdam-28
groene wissel rotterdam-29
groene wissel rotterdam-30
groene wissel rotterdam-31

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland >>

 

6x de leukste vakantiehuisjes aan zee!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

Leukste vakantiehuisjes aan zee >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy