Groene Wissel Rhoon | Kasteelgaarde en Grienden

Groene Wissel Rhoon Onverwacht toppertje onder de rook van Rotterdam. Na een bezoek aan Kasteel Rhoon, wat al leuk is, wandel je door de grienden langs de Oude Maas. In deze buitendijkse wilgenbossen vergaap je je in lente en zomer aan uitbundige flora. Via romantische wilgenpaadjes kronkel je door dit getijdengebied dat ademt op het ritme van eb en vloed. Aanrader van het zuiverste water.

Vooral voor de lente

Lente en zomer zijn het meest geschikt voor deze wandeling, vanwege de overdaad aan wilde bloemen die de mooie paadjes kleur op de wangen geven. Maar we gaan hem zeker ook een keer in de herfst lopen. Bij natte periodes kunnen de aarden paadjes trouwens flink modderig worden.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

Groene Wissel Rhoon

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling18 km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissel

Startplaats of station van deze wandelingRhoon (metrostation)

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 83/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Je stapt uit de Rotterdamse metro in het dorpje Rhoon en je krijgt vrijwel direct een heus kasteel in het vizier, omgeven door een prachtige tuin en dito bos. Kasteel Rhoon ziet er veel nieuwer uit dan het is: het dateert al uit 1432.

Zwaar verwaarloosd

Het is een geluk dat een stichting zich over het kasteel heeft ontfermd, anders had het er misschien helemaal niet meer gestaan. Na de oorlog was het zwaar verwaarloosd door geldgebrek. De stichting heeft het in 1971 compleet gerenoveerd. Top.

Meesterkok Ad Janssen

Vindt ook topkok Ad Janssen. Deze tv-persoonlijkheid, verkozen tot 'Meest Markante Horeca-ondernemer', drijft hier sinds 1988 zijn exclusieve Biggo Restaurant. Jammer genoeg zien we hem niet. Wel een net getrouwd stelletje dat zich op de romantische kasteelpaadjes van alle kanten laat fotograferen, want een trouwlocatie is Kasteel Rhoon ook al.

Engelse tuinen & kasteelbos

En niet voor niets, merken we. Want de omliggende Engelse tuinen, de Baroktuin en het kasteelbos zijn van een grote schoonheid.

Wat zijn grienden?

Maar hé, Kasteel Rhoon is slechts het voorafje van een rijkgevulde wandeldis. Hoofdgerecht: de grienden langs de Oude Maas. Die lopen we verderop binnen. En ik moet even iets bekennen: ik wist helemaal niet wat grienden waren. En misschien lach je me nu uit, maar ik durf er wat onder te verwedden dat jij het ook niet weet.

 

Akkers met wilgen

Afijn, grienden zijn vochtige akkers waarop wilgen worden verbouwd. Tot 1960 werden ze op grote schaal geëxploiteerd voor de productie van wilgenhout. Daarna nam de vraag naar dit 'griendhout' sterk af zodat veel grienden niet meer werden onderhouden. Soms kregen ze de status van natuurgebied. Zoals hier vlak onder Rhoon.

Voer voor Blijdorpse dieren

Het wilgenhout dat ze hier oogsten, gebruiken ze onder andere voor oeverbescherming en geluidschermen. En als voedsel- en speelmateriaal voor dieren in de Rotterdamse Diergaarde Blijdorp. Grappig toch?

Schattig wilgenlaantje

Eerst lopen we bij een mooi jachthaventje een wilgenlaantje op. En denken we nog: wat een schattig wilgenlaantje. Verderop zien we een bos van knotwilgen. En denken we: wat bijzonder, een knotwilgenbos. Maar het ene mooie wilgenbos rijgt zich aan het andere. En opeens valt het kwartje: wilgenbossen = grienden.

Wilgen all over the place

En wat zijn ze bijzonder. Nooit eerder heb ik zoiets gezien. Overal om ons heen wilgen. Sommige op het land, sommige met hun voetjes in nauwe slenken of brede kreken. En volop prachtige paadjes die ons door dit unieke gebied leiden.

Smeerwortel & spindotter

In het voorjaar puilt dit gebied uit van de wilde bloemen. De paden zijn omzoomd met fluitenkruid waartussen smeerwortel welig tiert. De oevers kleuren geel door de getijdenplant spindotter, wat weer iets anders is dan een spindoctor. Soms steekt het zomerklokje z'n schattige witte kopje op. Bittere veldkers staat schouder aan schouder met driekantige bies. En op de knotwilgen vechten allerlei mossoorten, planten en paddenstoelen om een plekje.

Zoetwatergetijdegrienden (mooi voor scrabble)

Al die wilde bloemen komen op de grienden af als vliegen op een pot met stroop. Heeft alles te maken met de invloed die eb en vloed hebben op dit gebied. De Rhoonse Grienden zijn namelijk zoetwatergetijdegrienden. Behalve dat dit een mooi woord voor scrabble is, betekent het dat de diepe geulen en kreken twee keer per dag leeg en weer vol stromen op het ritme van eb en vloed. Vandaar de bijzondere flora en fauna.

Beverburchten

Niet alleen die vele waterminnende bloemen voelen zich hier thuis, ook de bever is vrienden met de grienden. We zien het aan de vele afgeknaagde takken langs ons pad. En we lezen op een bordje dat dit gebied liefst 3 beverburchten telt. Mooie dieren zijn het, en ze helpen op hun manier als vrijwilligers mee het gebied te beheren.

Klein Profijt = Groot Genot

Na flinke omzwervingen door de Rhoonse Grienden lopen we het aanpalende natuurreservaat Klein Profijt binnen. En hier is het nog afwisselender wandelen. We struinen over kaden met knotwilgen en tijgeren over paden door een dichte jungle. De bossen die je hier doorkruist heten officieel veldkers-ooibossen: smalbladige wilgen met een overdaad aan bittere veldkers, een woekerende plant met witte bloemetjes.

Onheilspellend gepiep

We wandelen Klein Profijt binnen via een brug over een brede kreek. En onwillekeurig denken we even aan Jungle Book. Iets jungle-achtigs heeft het gebied zeker. Bij een zuchtje wind kraken en piepen de wilgen onheilspellend, begeleid door het ritselen van blaadjes. Vogels kwetteren volop. Minder leuke geluiden klinken ook uit de jungle: in de zomer stikt het hier van de zoemende steekmuggen. Deet bij je steken is dan een goed idee.

Boszalmvissers: geen vetpot

Klein Profijt, gekke naam? Die naam heeft dit gebied te danken aan de boszalmvissers die vroeger op deze oever met moeite het hoofd boven water hielden. De zalmvisserij bracht hier maar weinig op: een klein profijt.

Wandelgids Zuid-Holland

Dit is een van de 20 prachtige wandelingen uit de Provinciewandelgids Zuid-Holland van WandelBart.

Veldbioloog met lieslaarzen

Wij blijven op de min of meer gebaande paden. Stap je daarvan af, dan beland je echt in een woeste wilgenjungle, doorsneden door diepe slenken. Overal liggen boomstammen en -stronken en je gaat – zeker weten – meer dan enkeldiep de blubber in. We zien een kennelijke veldbioloog met lieslaarzen die alle gevaren trotseert.

Oude Maas

Verderop opent de jungle zich, en kijken we uit over het brede water van de Oude Maas. Een smal oeverpaadje begeleidt ons langs de traag stromende rivier, met scharrelende reigers op de kant en dobberende zwanen op het water. Een heerlijk punt om even te rusten en te genieten, wat we ook doen op een bankje 'Ter herinnering aan Clara van der Wel'.

Oer-Hollands landschap

Dan verandert de wandeling compleet van karakter, en lopen we over asfaltweggetjes en graspaden door een open gebied. Pas ingezaaide akkers wisselen stuivertje met weiden met koeien en paarden, terwijl we het oer-Hollandse landschap aan ons voorbij zien trekken. Nog steeds beduusd van wat we allemaal gezien en beleefd hebben in de grienden. Zet deze wandeling bovenaan je bucketlist!

Bekijk de wandelreizen van SNPSmaak te pakken? Bekijk de mooiste wandelreizen van SNP

Actieve wandelreizen over de hele wereld: SNP Natuurreizen van de ANWB is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

 

Foto's van deze wandeling


Cameranu: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera's en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

Tags: rondwandelingen, 15-20 km, Groene Wissels

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!