Groene Wissel Rhoon (nr. 272): Kasteelgaarde en Grienden Groene Wissel Rhoon (nr. 272): Kasteelgaarde en Grienden
Zuid-Holland – Groene Wissel – 18km

Groene Wissel Rhoon (nr. 272): Kasteelgaarde en Grienden

Groene Wissel Rhoon (nr. 272): Kasteelgaarde en Grienden Groene Wissel Rhoon (nr. 272): Kasteelgaarde en Grienden
Zuid-Holland – Groene Wissel – 18km

Groene Wissel Rhoon (nr. 272): Kasteelgaarde en Grienden

Onverwachte topper onder de rook van Rotterdam. Na een bezoek aan Kasteel Rhoon, wat al leuk is, wandel je door de grienden langs de Oude Maas. In deze buitendijkse wilgenbossen vergaap je je in lente en zomer aan uitbundige flora. Via romantische wilgenpaadjes kronkel je door dit getijdengebied dat ademt op het ritme van eb en vloed. Aanrader van het zuiverste water.

Aan de wandel
Highlights van deze wandeling
  • Kasteel Rhoon
  • Dwars door de grienden
  • Romantische wilgenpaadjes
  • Uitbundige flora
  • Leuk oeverpaadje
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Vooral voor de lente

Lente en zomer zijn het meest geschikt voor deze wandeling, vanwege de overdaad aan wilde bloemen die de mooie paadjes kleur op de wangen geven. Maar we gaan hem zeker ook een keer in de herfst lopen. Bij natte periodes kunnen de aarden paadjes trouwens flink modderig worden.

Kasteel Rhoon

Je stapt uit de Rotterdamse metro in het dorpje Rhoon en je krijgt vrijwel direct een heus kasteel in het vizier, omgeven door een prachtige tuin en dito bos. Kasteel Rhoon ziet er veel nieuwer uit dan het is: het dateert al uit 1432.

Groene Wissel Rhoon | Kasteelgaarde en Grienden

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Zwaar verwaarloosd

Het is een geluk dat een stichting zich over het kasteel heeft ontfermd, anders had het er misschien helemaal niet meer gestaan. Na de oorlog was het zwaar verwaarloosd door geldgebrek. De stichting heeft het in 1971 compleet gerenoveerd. Top.

Meesterkok Ad Janssen

Vindt ook topkok Ad Janssen. Deze tv-persoonlijkheid, verkozen tot 'Meest Markante Horeca-ondernemer', drijft hier sinds 1988 zijn exclusieve Biggo Restaurant. Jammer genoeg zien we hem niet. Wel een net getrouwd stelletje dat zich op de romantische kasteelpaadjes van alle kanten laat fotograferen, want een trouwlocatie is Kasteel Rhoon ook al.

Groene Wissel Rhoon | Kasteelgaarde en Grienden

Engelse tuinen & kasteelbos

En niet voor niets, merken we. Want de omliggende Engelse tuinen, de Baroktuin en het kasteelbos zijn van een grote schoonheid.

Wat zijn grienden?

Maar hé, Kasteel Rhoon is slechts het voorafje van een rijkgevulde wandeldis. Hoofdgerecht: de grienden langs de Oude Maas. Die lopen we verderop binnen. En ik moet even iets bekennen: ik wist helemaal niet wat grienden waren. En misschien lach je me nu uit, maar ik durf er wat onder te verwedden dat jij het ook niet weet.

Groene Wissel Rhoon | Kasteelgaarde en Grienden

Akkers met wilgen

Afijn, grienden zijn vochtige akkers waarop wilgen worden verbouwd. Tot 1960 werden ze op grote schaal geëxploiteerd voor de productie van wilgenhout. Daarna nam de vraag naar dit 'griendhout' sterk af zodat veel grienden niet meer werden onderhouden. Soms kregen ze de status van natuurgebied. Zoals hier vlak onder Rhoon.

Voer voor Blijdorpse dieren

Het wilgenhout dat ze hier oogsten, gebruiken ze onder andere voor oeverbescherming en geluidschermen. En als voedsel- en speelmateriaal voor dieren in de Rotterdamse Diergaarde Blijdorp. Grappig toch?

Groene Wissel Rhoon | Kasteelgaarde en Grienden

Schattig wilgenlaantje

Eerst lopen we bij een mooi jachthaventje een wilgenlaantje op. En denken we nog: wat een schattig wilgenlaantje. Verderop zien we een bos van knotwilgen. En denken we: wat bijzonder, een knotwilgenbos. Maar het ene mooie wilgenbos rijgt zich aan het andere. En opeens valt het kwartje: wilgenbossen = grienden.

Wilgen all over the place

En wat zijn ze bijzonder. Nooit eerder heb ik zoiets gezien. Overal om ons heen wilgen. Sommige op het land, sommige met hun voetjes in nauwe slenken of brede kreken. En volop prachtige paadjes die ons door dit unieke gebied leiden.

Groene Wissel Rhoon | Kasteelgaarde en Grienden

Smeerwortel & spindotter

In het voorjaar puilt dit gebied uit van de wilde bloemen. De paden zijn omzoomd met fluitenkruid waartussen smeerwortel welig tiert. De oevers kleuren geel door de getijdenplant spindotter, wat weer iets anders is dan een spindoctor. Soms steekt het zomerklokje z'n schattige witte kopje op. Bittere veldkers staat schouder aan schouder met driekantige bies. En op de knotwilgen vechten allerlei mossoorten, planten en paddenstoelen om een plekje.

Zoetwatergetijdegrienden (mooi voor scrabble)

Al die wilde bloemen komen op de grienden af als vliegen op een pot met stroop. Heeft alles te maken met de invloed die eb en vloed hebben op dit gebied. De Rhoonse Grienden zijn namelijk zoetwatergetijdegrienden. Behalve dat dit een mooi woord voor scrabble is, betekent het dat de diepe geulen en kreken twee keer per dag leeg en weer vol stromen op het ritme van eb en vloed. Vandaar de bijzondere flora en fauna.

Groene Wissel Rhoon | Kasteelgaarde en Grienden

Beverburchten

Niet alleen die vele waterminnende bloemen voelen zich hier thuis, ook de bever is vrienden met de grienden. We zien het aan de vele afgeknaagde takken langs ons pad. En we lezen op een bordje dat dit gebied liefst 3 beverburchten telt. Mooie dieren zijn het, en ze helpen op hun manier als vrijwilligers mee het gebied te beheren.

Klein Profijt = Groot Genot

Na flinke omzwervingen door de Rhoonse Grienden lopen we het aanpalende natuurreservaat Klein Profijt binnen. En hier is het nog afwisselender wandelen. We struinen over kaden met knotwilgen en tijgeren over paden door een dichte jungle. De bossen die je hier doorkruist heten officieel veldkers-ooibossen: smalbladige wilgen met een overdaad aan bittere veldkers, een woekerende plant met witte bloemetjes.

Groene Wissel Rhoon | Kasteelgaarde en Grienden

Onheilspellend gepiep

We wandelen Klein Profijt binnen via een brug over een brede kreek. En onwillekeurig denken we even aan Jungle Book. Iets jungle-achtigs heeft het gebied zeker. Bij een zuchtje wind kraken en piepen de wilgen onheilspellend, begeleid door het ritselen van blaadjes. Vogels kwetteren volop. Minder leuke geluiden klinken ook uit de jungle: in de zomer stikt het hier van de zoemende steekmuggen. Deet bij je steken is dan een goed idee.

Boszalmvissers: geen vetpot

Klein Profijt, gekke naam? Die naam heeft dit gebied te danken aan de boszalmvissers die vroeger op deze oever met moeite het hoofd boven water hielden. De zalmvisserij bracht hier maar weinig op: een klein profijt.

Groene Wissel Rhoon | Kasteelgaarde en Grienden

Veldbioloog met lieslaarzen

Wij blijven op de min of meer gebaande paden. Stap je daarvan af, dan beland je echt in een woeste wilgenjungle, doorsneden door diepe slenken. Overal liggen boomstammen en -stronken en je gaat – zeker weten – meer dan enkeldiep de blubber in. We zien een kennelijke veldbioloog met lieslaarzen die alle gevaren trotseert.

Oude Maas

Verderop opent de jungle zich, en kijken we uit over het brede water van de Oude Maas. Een smal oeverpaadje begeleidt ons langs de traag stromende rivier, met scharrelende reigers op de kant en dobberende zwanen op het water. Een heerlijk punt om even te rusten en te genieten, wat we ook doen op een bankje 'Ter herinnering aan Clara van der Wel'.

Groene Wissel Rhoon | Kasteelgaarde en Grienden Groene Wissel Rhoon | Kasteelgaarde en Grienden

Oer-Hollands landschap

Dan verandert de wandeling compleet van karakter, en lopen we over asfaltweggetjes en graspaden door een open gebied. Pas ingezaaide akkers wisselen stuivertje met weiden met koeien en paarden, terwijl we het oer-Hollandse landschap aan ons voorbij zien trekken. Nog steeds beduusd van wat we allemaal gezien en beleefd hebben in de grienden.

 

Wandelgids Zuid-Holland

Dit is een van de wandelingen uit de heerlijke provinciewandelgids Zuid-Holland van Bart van der Schagt. Met 20 leuke rondwandelingen door de veelzijdige wandelprovincie Zuid-Holland. Wandelen door de natuur, maar ook in de stad. Goed bereikbaar met het openbaar vervoer!

Bekijk deze wandelgids >>

 

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
groene wissel rhoon-10
groene wissel rhoon-11
groene wissel rhoon-12
groene wissel rhoon-13
groene wissel rhoon-14
groene wissel rhoon-15
groene wissel rhoon-16
groene wissel rhoon-17
groene wissel rhoon-18
groene wissel rhoon-19
groene wissel rhoon-20
groene wissel rhoon-21
groene wissel rhoon-22
groene wissel rhoon-23
groene wissel rhoon-24
groene wissel rhoon-25
groene wissel rhoon-26
groene wissel rhoon-27
groene wissel rhoon-28
groene wissel rhoon-29
groene wissel rhoon-30
groene wissel rhoon-31
groene wissel rhoon-32
groene wissel rhoon-33
groene wissel rhoon-34

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland >>

 

6x de leukste vakantiehuisjes aan zee!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

Leukste vakantiehuisjes aan zee >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy