Groene Wissel Nieuwkoopse Plassen & De Meije | Rondwandeling vanuit Bodegraven

Nieuwkoopse Plassen en De Meije: Groene Wissel vanuit Bodegraven

Het smalle paadje dwars door de Nieuwkoopse Plassen met water aan beide zijden is de grootste troef van deze wandeling in het Groene Hart. Een lange tocht boordevol afwisseling. Niet alles is even mooi, en de meeste stappen gaan over asfalt. Maar de balans slaat positief door, vindt ook Piet Potlood die je verrichtingen stap voor stap boekstaaft.

Hollandser dan Hollands

Hollandser dan het Groene Hart kan bijna niet. Weidse polders gedecoreerd met koeien en schapen. Boerderijen en molens. Sloten en plassen. Doortekende wolkenluchten. Zelfs de zomer is vandaag Hollands: koud, nat, winderig. Je zou bijna gaan verlangen naar de ouderwetse Hollandse gulden om een kop erwtensoep mee te kopen. Snertzomer!

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

De wandeling

Nieuwkoopse Plassen en De Meije: Groene Wissel vanuit BodegravenNa het aardige Bodegraven (met zeven kerken en een moskee zwaar in De Heer/Allah), wandel je al snel langs het riviertje De Meije. Een mooi stuk met vele fraaie, en soms monumentale boerderijen (vooral de prachtige gevels zijn oogstrelend). Al is het een smalle weg, met autoverkeer waar je regelmatig voor moet wijken (voorzichtig aan, ze scheuren soms als idioten).

Nieuwkoopse Plassen

Bij een hoge watertoren wordt het pas echt genieten: je gaat het smalle Meijepad op. Dit oude kerkepad gaat drie heerlijke kilometers lang dwars door de Nieuwkoopse plassen naar Nieuwkoop. Een prachtig paadje met aan beide zijden het uitgestrekte plassengebied.

Aarlanderveenpolder

Daarna ga je over een rustige landweg door het weidse landschap van de Aarlanderveenpolder. Je wandelt over graspaden tussen de schapen, langs de drie molens van een bijzondere ‘molenviergang’ uit de achttiende eeuw: alle vier zijn ze nog in bedrijf. Hoogtepuntje.

Zwammerdam

De laatste kilometers langs de Oude Rijn en door Zwammerdam zijn even doorbijten. Je komt langs een paar spuuglelijke industrieterreinen en ook de Oude Rijn spreidt af en toe schaamteloos z’n lelijkheid tentoon. Houd de moed erin door te bedenken dat je over een van de eerste jaagpaden van Holland loopt, het pad dateert al uit 1664.

En let in Bodegraven nog even op het prachtige Paarden-Burgh, een monumentale hoeve uit 1648, ooit het domicilie van stadhouder-koning Willem III.

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Hieronder een selectie van mijn foto's. Klik op een foto om te vergroten. Vervolgens kun je van foto naar foto doorklikken.


Bekijk een filmpje van deze wandeling

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!