Leuke wandeling die je de hoogtepunten van de middeleeuwse Leidse binnenstad laat zien. Plus een paar verrassingen daarbuiten in petto heeft. Zoals landgoed Oud Poelgeest (inclusief kasteel) en een grappig heemparkje. Soms moet je wel even door een lelijk stuk bijten. De pret mag dat niet drukken.
Niet overdreven mooi is bijvoorbeeld de start vanaf het station. Het Leidsch Universitair Medisch Centrum heeft nog wel wat. Maar we krijgen trieste straten voor onze kiezen. En deprimerend groen (of ligt dat aan ons?). Van hondenuitlaatstroken zakken m’n mondhoeken altijd grondwaarts.
Maar na een ruime kilometer arriveren we in het Leidsche Hout. En daarvan gaan we weer ruim ademen, want het is een mooi en groot parkbos. Waarbij het Theehuis een aangename tussenstop biedt. En (daar heb je hém weer) de appeltaart is een zware aanrader. In de keuken staat vast een lachend omaatje te bakken. Wel druk met kinderen op een zondag.
Landgoed Oud Poelgeest zorgt voor nog meer positieve energie, want dat is weliswaar klein, maar zeker bijzonder fijn. Het kasteel stamt uit 1640 en had rond 1725 een beroemde bewoner: professor Herman Boerhave, rector magnificus van de Universiteit van Leiden en directeur van de Hortus Botanicus ter plaatse.
Boerhave was een van de bekendste mannen van Europa, wiens faam zelfs tot in China was doorgedrongen. Boerhaaves motto was Simplex sigillum veri - Eenvoud is het kenmerk van het ware. Op Oud Poelgeest plantte hij bijzondere bomen en gewassen en hij legde er een kruidentuin aan.
Inmiddels blaken we van de positieve energie en slingeren we mee met de paadjes door het kasteelbos. We gaan een superromantisch bruggetje over, vergapen ons aan de grappige Kikkermolen uit 1752 en belanden bij alweer iets verrassends: een fraaie heemtuin, waar in januari helaas minder dan niks in bloei stond. Toch leuk.
Dan volgt een lang traject langs de Haarlemmertrekvaart. In de verte lonkt de oude binnenstad van Leiden en als we hem binnenlopen voelt het als ‘thuiskomen’. Het is er gezellig, het is er sfeervol, en er is buitengewoon veel te zien. Veel meer dan ik dacht. En te veel om op te noemen.
Dus daar zal ik je niet mee vermoeien. Maar als je deze tocht onderneemt (ik zeg: doen), dan zul je zeker volop genieten van schilderachtige grachten met al even schilderachtige brugjes, pittoreske straatjes, de imposante Hooglandse Kerk, De Burcht, het Stadhuis en de beroemde Koornmarkt.
Die Burcht, die kun je beklimmen. Wij hebben hem volkomen gemist. Laat jou dat niet gebeuren, want je krijgt een heerlijk uitzicht over de oude binnenstad (zie ik op foto’s). Een andere aanrader is de Hortus Botanicus, waar je langsloopt. Gratis toegang met een Museumjaarkaart.
Deze Hortus is de oudste botanische tuin van Nederland, opgericht in 1590. Van 1709 tot 1730 was bovengenoemde Herman Boerhaave directeur. Onder zijn leiding werd het aantal plantensoorten uitgebreid tot maar liefst 5.846. Let in de Voortuin even op de oudste plant van de botanische tuin: een tulpenboom die in 1716 is gezaaid door Boerhaave zelve.
Neem vooral de tijd voor deze wandeling, zeker als je ook nog een van de mooie musea wilt bezoeken, zoals Naturalis (in het begin), het Rijksmuseum van Oudheden of dat voor Volkenkunde. De wandeling telt slechts 10 kilometer, maar wij zijn er zeker 6 uur zoet mee geweest, en hebben alleen maar de Hortus bezocht. Dus we mogen nog een keer terug!
Deze wandeling hebben we gedaan op zondag 21 januari 2018. In het kadertje hieronder zie je meer informatie over de gids waaruit de wandeling afkomstig is. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.