De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Groene Wissel Leiden (nr. 467) | Leidsche Hout & Binnenstad

Groene Wissel Leiden (nr. 467) | Leidsche Hout & Binnenstad

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling10 km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissel

Startplaats of station van deze wandelingLeiden (station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 73/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk het wandelkaartje

Bekijk wandelgids op Bol.comBekijk wandelgids op Bol.com

Leuke wandeling die je de hoogtepunten van de middeleeuwse Leidse binnenstad laat zien. Plus een paar verrassingen daarbuiten in petto heeft. Zoals landgoed Oud Poelgeest (inclusief kasteel) en een grappig heemparkje. Soms moet je wel even door een lelijk stuk bijten. De pret mag dat niet drukken.

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Groene Wissels >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Leidsch Universitair Medisch Centrum

Niet overdreven mooi is bijvoorbeeld de start vanaf het station. Het Leidsch Universitair Medisch Centrum heeft nog wel wat. Maar we krijgen trieste straten voor onze kiezen. En deprimerend groen (of ligt dat aan ons?). Van hondenuitlaatstroken zakken m’n mondhoeken altijd grondwaarts.

Leidsche Hout & Theehuis

Maar na een ruime kilometer arriveren we in het Leidsche Hout. En daarvan gaan we weer ruim ademen, want het is een mooi en groot parkbos. Waarbij het Theehuis een aangename tussenstop biedt. En (daar heb je hém weer) de appeltaart is een zware aanrader. In de keuken staat vast een lachend omaatje te bakken. Wel druk met kinderen op een zondag.

Groene Wissel Leiden (nr. 467) | Leidsche Hout & Binnenstad

Landgoed Oud Poelgeest & Herman Boerhave

Landgoed Oud Poelgeest zorgt voor nog meer positieve energie, want dat is weliswaar klein, maar zeker bijzonder fijn. Het kasteel stamt uit 1640 en had rond 1725 een beroemde bewoner: professor Herman Boerhave, rector magnificus van de Universiteit van Leiden en directeur van de Hortus Botanicus ter plaatse.

Eenvoud is het kenmerk van het ware

Boerhave was een van de bekendste mannen van Europa, wiens faam zelfs tot in China was doorgedrongen. Boerhaaves motto was Simplex sigillum veri - Eenvoud is het kenmerk van het ware. Op Oud Poelgeest plantte hij bijzondere bomen en gewassen en hij legde er een kruidentuin aan.

Groene Wissel Leiden (nr. 467) | Leidsche Hout & Binnenstad

Kikkermolen & heemtuin

Inmiddels blaken we van de positieve energie en slingeren we mee met de paadjes door het kasteelbos. We gaan een superromantisch bruggetje over, vergapen ons aan de grappige Kikkermolen uit 1752 en belanden bij alweer iets verrassends: een fraaie heemtuin, waar in januari helaas minder dan niks in bloei stond. Toch leuk.

Binnenstad: gezellig & sfeervol

Dan volgt een lang traject langs de Haarlemmertrekvaart. In de verte lonkt de oude binnenstad van Leiden en als we hem binnenlopen voelt het als ‘thuiskomen’. Het is er gezellig, het is er sfeervol, en er is buitengewoon veel te zien. Veel meer dan ik dacht. En te veel om op te noemen.

Groene Wissel Leiden (nr. 467) | Leidsche Hout & Binnenstad

Schilderachtige grachten

Dus daar zal ik je niet mee vermoeien. Maar als je deze tocht onderneemt (ik zeg: doen), dan zul je zeker volop genieten van schilderachtige grachten met al even schilderachtige brugjes, pittoreske straatjes, de imposante Hooglandse Kerk, De Burcht, het Stadhuis en de beroemde Koornmarkt.

Burcht: vergeet hem niet te beklimmen

Die Burcht, die kun je beklimmen. Wij hebben hem volkomen gemist. Laat jou dat niet gebeuren, want je krijgt een heerlijk uitzicht over de oude binnenstad (zie ik op foto’s). Een andere aanrader is de Hortus Botanicus, waar je langsloopt. Gratis toegang met een Museumjaarkaart.

Groene Wissel Leiden (nr. 467) | Leidsche Hout & Binnenstad

Oudste botanische tuin van NL

Deze Hortus is de oudste botanische tuin van Nederland, opgericht in 1590. Van 1709 tot 1730 was bovengenoemde Herman Boerhaave directeur. Onder zijn leiding werd het aantal plantensoorten uitgebreid tot maar liefst 5.846. Let in de Voortuin even op de oudste plant van de botanische tuin: een tulpenboom die in 1716 is gezaaid door Boerhaave zelve.

Groene Wissel Leiden (nr. 467) | Leidsche Hout & Binnenstad

Neem de tijd

Neem vooral de tijd voor deze wandeling, zeker als je ook nog een van de mooie musea wilt bezoeken, zoals Naturalis (in het begin), het Rijksmuseum van Oudheden of dat voor Volkenkunde. De wandeling telt slechts 10 kilometer, maar wij zijn er zeker 6 uur zoet mee geweest, en hebben alleen maar de Hortus bezocht. Dus we mogen nog een keer terug!

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van NederlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >>

 

Tags: rondwandelingen, stadswandelingen, Groene Wissels, 10-15 km, 5-10 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>