Groene Wissel Leiden (nr. 467) | Leidsche Hout & Binnenstad

Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Groene Wissel Leiden (nr. 467) | Leidsche Hout & Binnenstad

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling 10 km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissel

Startplaats of station van deze wandelingLeiden (station)

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 73/100

Bekijk wandelgids op Bol.comBekijk wandelgids op Bol.com

Leuke wandeling die je de hoogtepunten van de middeleeuwse Leidse binnenstad laat zien. Plus een paar verrassingen daarbuiten in petto heeft. Zoals landgoed Oud Poelgeest (inclusief kasteel) en een grappig heemparkje. Soms moet je wel even door een lelijk stuk bijten. De pret mag dat niet drukken.

Snel prachtig wandelen? De mooiste Groene Wissels >>

Leidsch Universitair Medisch Centrum

Niet overdreven mooi is bijvoorbeeld de start vanaf het station. Het Leidsch Universitair Medisch Centrum heeft nog wel wat. Maar we krijgen trieste straten voor onze kiezen. En deprimerend groen (of ligt dat aan ons?). Van hondenuitlaatstroken zakken m’n mondhoeken altijd grondwaarts.

Leidsche Hout & Theehuis

Maar na een ruime kilometer arriveren we in het Leidsche Hout. En daarvan gaan we weer ruim ademen, want het is een mooi en groot parkbos. Waarbij het Theehuis een aangename tussenstop biedt. En (daar heb je hém weer) de appeltaart is een zware aanrader. In de keuken staat vast een lachend omaatje te bakken. Wel druk met kinderen op een zondag.

Groene Wissel Leiden (nr. 467) | Leidsche Hout & Binnenstad

 

Speciaal voor wandelaars: Canon Powershot Zoom

Camera en verrekijker in één: de droom van elke wandelaar. Met de compacte Canon Powershot Zoom kijk je die ijsvogel recht op z'n mooie snavel. En maak je er ook nog een foto of filmpje van. Hoe goed is hij?

Mijn ervaringen >>

Landgoed Oud Poelgeest & Herman Boerhave

Landgoed Oud Poelgeest zorgt voor nog meer positieve energie, want dat is weliswaar klein, maar zeker bijzonder fijn. Het kasteel stamt uit 1640 en had rond 1725 een beroemde bewoner: professor Herman Boerhave, rector magnificus van de Universiteit van Leiden en directeur van de Hortus Botanicus ter plaatse.

Eenvoud is het kenmerk van het ware

Boerhave was een van de bekendste mannen van Europa, wiens faam zelfs tot in China was doorgedrongen. Boerhaaves motto was Simplex sigillum veri - Eenvoud is het kenmerk van het ware. Op Oud Poelgeest plantte hij bijzondere bomen en gewassen en hij legde er een kruidentuin aan.

Groene Wissel Leiden (nr. 467) | Leidsche Hout & Binnenstad

Kikkermolen & heemtuin

Inmiddels blaken we van de positieve energie en slingeren we mee met de paadjes door het kasteelbos. We gaan een superromantisch bruggetje over, vergapen ons aan de grappige Kikkermolen uit 1752 en belanden bij alweer iets verrassends: een fraaie heemtuin, waar in januari helaas minder dan niks in bloei stond. Toch leuk.

Binnenstad: gezellig & sfeervol

Dan volgt een lang traject langs de Haarlemmertrekvaart. In de verte lonkt de oude binnenstad van Leiden en als we hem binnenlopen voelt het als ‘thuiskomen’. Het is er gezellig, het is er sfeervol, en er is buitengewoon veel te zien. Veel meer dan ik dacht. En te veel om op te noemen.

Groene Wissel Leiden (nr. 467) | Leidsche Hout & Binnenstad

Schilderachtige grachten

Dus daar zal ik je niet mee vermoeien. Maar als je deze tocht onderneemt (ik zeg: doen), dan zul je zeker volop genieten van schilderachtige grachten met al even schilderachtige brugjes, pittoreske straatjes, de imposante Hooglandse Kerk, De Burcht, het Stadhuis en de beroemde Koornmarkt.

Burcht: vergeet hem niet te beklimmen

Die Burcht, die kun je beklimmen. Wij hebben hem volkomen gemist. Laat jou dat niet gebeuren, want je krijgt een heerlijk uitzicht over de oude binnenstad (zie ik op foto’s). Een andere aanrader is de Hortus Botanicus, waar je langsloopt. Gratis toegang met een Museumjaarkaart.

Groene Wissel Leiden (nr. 467) | Leidsche Hout & Binnenstad

Oudste botanische tuin van NL

Deze Hortus is de oudste botanische tuin van Nederland, opgericht in 1590. Van 1709 tot 1730 was bovengenoemde Herman Boerhaave directeur. Onder zijn leiding werd het aantal plantensoorten uitgebreid tot maar liefst 5.846. Let in de Voortuin even op de oudste plant van de botanische tuin: een tulpenboom die in 1716 is gezaaid door Boerhaave zelve.

Groene Wissel Leiden (nr. 467) | Leidsche Hout & Binnenstad

Neem de tijd

Neem vooral de tijd voor deze wandeling, zeker als je ook nog een van de mooie musea wilt bezoeken, zoals Naturalis (in het begin), het Rijksmuseum van Oudheden of dat voor Volkenkunde. De wandeling telt slechts 10 kilometer, maar wij zijn er zeker 6 uur zoet mee geweest, en hebben alleen maar de Hortus bezocht. Dus we mogen nog een keer terug!

 

Foto’s van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

groene wissel leiden-10
groene wissel leiden-11
groene wissel leiden-12
groene wissel leiden-13
groene wissel leiden-14
groene wissel leiden-15
groene wissel leiden-16
groene wissel leiden-17
groene wissel leiden-18
groene wissel leiden-19
groene wissel leiden-20
groene wissel leiden-21
groene wissel leiden-22
groene wissel leiden-23
groene wissel leiden-24
groene wissel leiden-25
groene wissel leiden-26
groene wissel leiden-27
groene wissel leiden-28
groene wissel leiden-29
groene wissel leiden-30
groene wissel leiden-31
groene wissel leiden-32
groene wissel leiden-33

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkers De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >>

 

rondwandelingen, stadswandelingen, Groene Wissels, 10-15 km, 5-10 km

  • Hits: 7596

Copyright © 2022 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy