Groene Wissel Den Haag | Haagse Bos, Clingendael & Binnenhof

Groene Wissel Den HaagLekkere wandeltocht vol contrasten. Je loopt door het Haagse bos en het prachtige landgoed Clingendael. Maar ook door drukke winkelstraten, langs Paleis Noordeinde en over het Binnenhof. Vanwege de lengte uitstekend te combineren met een museumbezoek. Wij bekeken in het prachtig gerenoveerde Mauritshuis de expositie 'Selfies uit de Gouden Eeuw'.

De concurrent: NS-wandeling Den Haag

Geluk hadden we niet. Het was koud, het was winderig, het was muisgrijs. Zo'n dag die je moet tackelen met iets positiefs. Een wandeling door een leuke stad als Den Haag bijvoorbeeld. Mocht je goeie moed hebben, dan is zeker de concurrerende NS-wandeling Den Haag (18 km) een aanrader:

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

Groene Wissel Den Haag

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling12 km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissel

Startplaats of station van deze wandelingDen Haag

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 75/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

De Groene Wissel duikt al snel het beroemde Haagse Bos in. Langs statige singels en over romantische bruggetjes wandel je door deze groene oase in hectisch Den Haag.

Buizerds & edelherten

Buizerds broeden er, en ijsvogels. Middenin de stad kun je in de herfst de bronstroep van edelherten en damherten horen. In vroeger eeuwen leefde hier al veel wild. Ideaal jachtdomein waar de graven van Holland zich konden uitleven. Vanaf 1820 werd het Haagse Bos omgevormd tot een park.

Landgoed Clingendael

Dan wandel je ongemerkt Landgoed Clingendael in. Over schattige paadjes waad je door zeeën van rododendrons. Wat zal het hier schitterend zijn als de bloeitijd is aangebroken, vanaf begin mei. Let ook even op de bomen in het park. Sommige zijn meer dan 150 jaar oud en hebben enorme afmetingen.

Engelse landschapsstijl

Ooit ontwikkelde een welgestelde familie de hofstede Clingendael tot een buitenplaats van allure. Het landgoed kenmerkt zich door een Engelse landschapsstijl met een romantisch, glooiend landschap en veel asymmetrische elementen.

Pronkstuk: Japanse Tuin

Pronkstuk van Clingendael is de Japanse Tuin, aangelegd rond 1900, met een verzameling zeldzame bomen. De tuin is bijzonder kwetsbaar, en daarom maar zes weken per jaar open. Het is een gewilde locatie voor trouwreportages, dus mocht je plannen hebben…

Clingendael = dal tussen de duinen

Waarom heet Clingendael Clingendael?, vroegen wij ons af. Heel simpel: dael betekent dal en clinge betekent duinen. Het is dus het dal tussen de duinen. Het statige huis waar je langskomt is sinds 1982 in gebruik bij het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen Clingendael (directeur: Ko Colijn).

Paleis Noordeinde

Na nog een groene wandeling over het mooie Landgoed Oostduin-Arendsdorp loop je door wat dooie Haagse wijken en langs een bonte stoet statige ambassades. Dan zuigt de drukte van de binnenstad je op, met al z'n horeca en winkels. Hoewel: even later schiet je een zijstraatje in en maak je nog een aangenaam uitstapje door de rustieke (en in lente en zomer bloemrijke) tuin van Paleis Noordeinde.

Hoogtepunt van de wandeling

Even verderop wandel je het Binnenhof over. Toch wel hét hoogtepunt van de wandeling. Bijzonder leuk om over de plaatsen te lopen waar onze landbestuurders dag in dag uit met miljarden schuiven.

Hofvijver = duinmeertje

Den Haag is ontstaan rond het Binnenhof, met een grafelijk slot waarvan de bouw begon in de 13de eeuw. Waar nu een overvolle stad is, was vroeger de natuur heer en meester: het slot is gebouwd op een duinrug en de Hofvijver is van oorsprong een duinmeertje.

Meisje met de parel

Pal naast het Torentje van Mark vind je het prachtige Mauritshuis. In de 17de eeuw was dit een stadspaleis, nu is het een museum met een wereldberoemde verzameling schilderijen uit de Gouden Eeuw, waaronder 'Meisje met de parel' van de Hollandse meester Johannes Vermeer. Na jarenlange renovatie is het museum weer open, en zeker een aanrader voor een bezoek.

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Tags: stadswandelingen, Groene Wissels, 10-15 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!