Groene Wissel De Zilk (nr. 640) | Waterleidingduinen & strand

Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Groene Wissel De Zilk (nr. 640) | Waterleidingduinen & strand

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling 20 km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissel

Startplaats of station van deze wandelingDe Zilk (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 80/100

Download de routebeschrijvingNaar de routebeschrijving

Prachtige wandeling door de Waterleidingduinen. Voor wie een damhert van dichtbij in de mooie ogen wil kijken is dit ‘the place to be’. In talrijke groepjes grazen ze hier. Je kunt ze tot op een meter of 20 benaderen (en prachtige plaatjes schieten). Halverwege duik je de duinen uit om lekker uit te waaien op het brede strand. Toptocht!

Snel prachtig wandelen? De mooiste Groene Wissels >>

Joggers op m’n pad

Op deze vroege zaterdagochtend in de winter tref ik in eerste instantie geen damhert, geen ree, maar wel hele kolonies joggers. Bij het startpunt wurm ik me tussen nylon sportpakjes door die zich in allerlei onmogelijke bochten wringen. Zelf zullen ze dat ‘warming up’ noemen. De sfeer is uitgelaten en vrolijk.

Witte hertenkontjes

Erg vind ik het niet dat ik verderop een rustig zandpaadje inschiet en m’n eerste damherten in het vizier krijg. Kalm staan ze te grazen, terwijl ze die vent met z’n enorme telelens vanuit hun ooghoeken goed in de gaten houden. Als ik een duintopje beklim en ze op een meter of 20 benader voor een ‘killershot’ doen ze net of ze bang zijn. En krijg ik louter witte hertenkontjes in m’n zoeker.

Groene Wissel De Zilk (nr. 640) | Waterleidingduinen & strand

 

Speciaal voor wandelaars: Canon Powershot Zoom

Camera en verrekijker in één: de droom van elke wandelaar. Met de compacte Canon Powershot Zoom kijk je die ijsvogel recht op z'n mooie snavel. En maak je er ook nog een foto of filmpje van. Hoe goed is hij?

Mijn ervaringen >>

3.900 damherten

Ze zijn hier met velen. Veel te veel, volgens de gemeente Amsterdam, eigenaar van de Waterleidingduinen. Midden jaren negentig leefden hier nog 100 damherten. Uit particuliere parkjes ontsnapte of losgelaten dieren. In 2016 was dat aantal gegroeid tot 3.900. Ze brachten schade toe aan de natuur en zorgden voor ongelukken in het verkeer. En voor het welzijn van de herten was het ook niet goed.

Damhert op het menu

Amsterdam besloot er flink wat af te schieten: meer dan 1.300 damherten legden het loodje. Het hertenvlees vond een goed thuis: in Amsterdamse restaurants, bij een handvol poeliers en bij de Voedselbank. Maar voor jou en mij zijn er nog genoeg herten over om te schieten. Met onze camera, want het blijven schitterende, fotogenieke dieren.

Groene Wissel De Zilk (nr. 640) | Waterleidingduinen & strand

Paardenkerkhof

Verderop kom ik bij een duingebiedje dat luistert naar de lugubere naam ‘Paardenkerkhof’. Dat zit zo. Vroeger werden deze vlakke landerijen agrarisch gebruikt en stonden er zelfs boerderijen. De naam is afkomstig van de paardenbotten waarmee het land ooit werd afgepaald.

Anders dan de Kennemerduinen

Genoeg dood en verderf, laten we verder gaan met leven. En dat leven is goed hier in de Waterleidingduinen. Het pad voert in gulle slingers door het open, lage duingebied. De duinen hebben een totaal ander karakter dan bijvoorbeeld de Kennemerduinen bij Overveen en het Noordhollands Duinreservaat bij Castricum en Bergen. Een stuk lager en veel minder bebost.

Groene Wissel De Zilk (nr. 640) | Waterleidingduinen & strand

Alleen op de wereld

Maar aangenaam wandelen is het hier zeker. Vennetjes en meertjes breken de zanderige duinen en de wolkenluchten tekenen zich prachtig af boven het uitgestrekte landschap. Over minipaadjes en vage wildsporen ga ik duintje op, duintje af. Bijzonder weinig volk is op wandelpad. Door het verre zicht op niets dan duinen krijg ik soms het gevoel dat ik alleen op de wereld ben.

Op de koffie bij Langevelderslag

Dat verandert ter hoogte van het strand bij Langevelderslag, waar de nodige horeca ook in de wintermaanden voor reuring zorgt. Strandtenten met zicht op zee ontbreken helaas in de winter. Dan maar het brede en weidse strand op, wat een aangename onderbreking van deze tocht biedt met een paar kilometer zandtrappen.

Groene Wissel De Zilk (nr. 640) | Waterleidingduinen & strand

Helaas geen vossen

Dan gaat de Groene Wissel de duinen weer in en hij vervolgt over nog meer heerlijke, stille zandpaden. En langs nog meer groepjes prachtige damherten. Vossen kun je hier soms ook van dichtbij bewonderen, maar die houden zich vandaag helaas gedeisd.

Groene Wissel De Zilk (nr. 640) | Waterleidingduinen & strand

Mooie maar pittige tocht

De tweede helft van de tocht is zwaarder. Die voert door vochtige duinvalleien die een mooie imitatie geven van de Russische toendra. En ik ga zelfs een stuk bijna padloos struinen. De beloning is groot: absolute stilte en prachtige vergezichten. Mooie tocht al met al. Wel heel pittig door de lengte plus de vele zandpaden.

Snel prachtig wandelen? Alle Groene Wissels >>

 

 

Foto’s van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

groene wissel de zilk-10
groene wissel de zilk-11
groene wissel de zilk-12
groene wissel de zilk-13
groene wissel de zilk-14
groene wissel de zilk-15
groene wissel de zilk-16
groene wissel de zilk-17
groene wissel de zilk-18
groene wissel de zilk-19
groene wissel de zilk-20
groene wissel de zilk-21
groene wissel de zilk-22
groene wissel de zilk-23
groene wissel de zilk-24
groene wissel de zilk-25
groene wissel de zilk-26
groene wissel de zilk-27
groene wissel de zilk-28
groene wissel de zilk-29
groene wissel de zilk-30
groene wissel de zilk-31

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkers De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >>

 

rondwandelingen, 15-20 km, Groene Wissels, 20-25 km

  • Hits: 9826

Copyright © 2022 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy