ANWB-wandeling Leerdam: parels langs de Linge ANWB-wandeling Leerdam: parels langs de Linge
Zuid-Holland – ANWB-wandeling – 12km

ANWB-wandeling Leerdam: parels langs de Linge

ANWB-wandeling Leerdam: parels langs de Linge ANWB-wandeling Leerdam: parels langs de Linge
Zuid-Holland – ANWB-wandeling – 12km

ANWB-wandeling Leerdam: parels langs de Linge

Als de fruitbomen bloeien is dit een fraaie wandeling! Helaas ben ik net te vroeg (5 april). Over de pruimen- en appelbomen ligt een roze waas. Alsof ze willen zeggen: kom over een weekje nog eens buurten. Ook zonder bloesempracht is het een aardige wandeling over de slingerende dijk langs de Linge. Met pittoreske dorpjes: Leerdam, Asperen en Acquoy met z'n scheve Pisa-toren.

Aan de wandel

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Bloeiende fruitbomen
  • Idyllische dorpjes
  • Scheve toren van Acquoi
  • Glasstad Leerdam
  • Meanderende Linge
  • Alleen in fruitbloeitijd interessant
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

NS-wandeling in de buurt

In het fruitbloesemgebied langs de Linge loopt ook de prachtige OV-stapper Mariënwaerdt: 22 kilometer lang genieten van appel-, peren en kersenbloesem. En de minstens even mooie OV-stapper Linge die 17 kilometer telt.

OV-stapper Mariënwaerdt >>

OV-stapper Linge >>

Glas, glas en nog eens glas

Op deze wolkeloze dag in de vroege lente start ik in Leerdam. Dat is de Glasstad van Nederland. En dat is te merken: je komt langs winkels met glaswerk, een monument van glas, een oude glasfabriek en volle glazen op de tafels van de gemoedelijke terrasjes. Leuk stadje, met een monumentale stadsmuur die de ANWB-wandeling vreemd genoeg negeert, maar waar je wel even moet gaan kijken (mijn GPS-track komt er wel langs).

ANWB-wandeling Leerdam | Linge & bloeiende fruitbomen ANWB-wandeling Leerdam | Linge & bloeiende fruitbomen

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Glas & kaas

Vanaf de 18e eeuw werd het stadsleven van Leerdam sterk beïnvloed door de glasfabriek en de houtindustrie. De huidige Glasfabriek Leerdam is internationaal bekend als ‘Royal Leerdam’. Vanaf Pasen tot eind september werken glasblazers uit binnen- en buitenland in het Glascentrum, dat dan open is voor publiek. Leerdam geniet ook faam door de Leerdammer kaas.

ANWB-wandeling Leerdam | Linge & bloeiende fruitbomen

Bloesem in de knop

Langs de gemoedelijk slingerende Linge wandel je het stadje uit. Wat een idylle. Strakblauwe lucht, traag stromende rivier, monumentale dijkhuizen en fraaie vergezichten. In de verte strompelt een tractor over de akkers. Jammer dat de fruitbloesem nog in de knop zit, op een enkele vroegbloeier na. Vanaf half april begint meestal de uitbundige bloei.

ANWB-wandeling Leerdam | Linge & bloeiende fruitbomen ANWB-wandeling Leerdam | Linge & bloeiende fruitbomen

Woest aantrekkelijk

Inmiddels stijgt de temperatuur. En ook m'n stemming. Ter hoogte van dijkdorpje Asperen begroeten achter elkaar twee mooie vrouwen me met een lach. Even verbeeld ik me dat ik woest aantrekkelijk ben. Dan zwaait een groepje schoolgaande kinderen uitbundig naar me. En een heer op leeftijd knipoogt vriendelijk naar me van achter z'n rollator.

ANWB-wandeling Leerdam | Linge & bloeiende fruitbomen

Rokjesdag (bijna dan)

Het is zo'n dag aan het begin van de lente dat iedereen opeens vrolijk is en de wereld er uitziet om door een ringetje te halen. Een nog-net-geen-rokjesdag-dag. En ik ga helemaal mee in het groeten tot ik een ons weeg.

ANWB-wandeling Leerdam | Linge & bloeiende fruitbomen

Kunstfort Asperen

Asperen is ook al een genot om doorheen te lopen. Een lange middeleeuwse, met mossen begroeide muur leidt me naar een prachtig sluisje. Dan, te midden van de uiterwaarden van de Linge doemt opeens Fort Asperen op. Ooit maakte het met andere torenforten deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, die ons land tegen de vijand moest beschermen. Nu is het omgedoopt tot Kunstfort waar kunstenaars hun creatieve ding doen. Pas op voor de tijger.

ANWB-wandeling Leerdam | Linge & bloeiende fruitbomen

Mevrouw Pisa bij de Toren van Pisa

Over graspaden voert de route verder. Met elke stap wordt hij mooier en mooier. Dan sta ik opeens in Acquoy (spreek uit: akkooi). Dit pittoreske dorpje uit 1305 is bekend vanwege z'n kerk. Omdat het flink uit het lood staat, noemen ze het ook wel de 'Betuwse Toren van Pisa'. Grappig: op het sfeervolle kerkhof is het graf van een 'mevrouw Pisa' te vinden. Puur toeval, hoor ik van een lokale bewoner.

ANWB-wandeling Leerdam | Linge & bloeiende fruitbomen ANWB-wandeling Leerdam | Linge & bloeiende fruitbomen

Langste rivier van NL

Sterke troef van deze wandeling: je loopt voortdurend langs of vlakbij de zacht meanderende Linge. Met haar 108 kilometer is dit een van de langste rivieren van Nederland. Hij ontspringt bij het Betuwse Doornenburg en mondt bij Gorinchem uit in de Merwede.

ANWB-wandeling Leerdam | Linge & bloeiende fruitbomen

Getemde rivier

Ooit was de Linge een bijzonder woeste rivier. Je zou het niet zeggen, want nu glijdt ze voorbij als een hoogbejaarde dame op een scootmobiel met lekke achterbanden. Reden: de rivier is in vroeger eeuwen ingedamd om overstromingen te voorkomen. De oeverlanden van de Linge zijn overigens aangewezen als beschermd natuurmonument.

Genieten van bloesempracht

In het voorjaar staan de boomgaarden langs de Linge uitbundig in bloei; de mooiste tijd voor deze wandeling. Ik schat dat het in 2023 half april begint en dan doorloopt tot ergens halverwege mei.

ANWB-wandeling Leerdam | Linge & bloeiende fruitbomen ANWB-wandeling Leerdam | Linge & bloeiende fruitbomen

Glasblazerij

Als je Leerdam weer nadert kom je langs een glasblazerij in een mooi oud fabrieksgebouwtje. Je mag binnen een kijkje nemen. Doe ik over een paar weken, als ik deze mooie wandeling ga herhalen. Want ik moet natuurlijk nog terug voor de bloesem!

ANWB-wandeling Leerdam | Linge & bloeiende fruitbomen

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
anwb-wandeling-leerdam-10
anwb-wandeling-leerdam-11
anwb-wandeling-leerdam-12
anwb-wandeling-leerdam-13
anwb-wandeling-leerdam-14
anwb-wandeling-leerdam-15
anwb-wandeling-leerdam-16
anwb-wandeling-leerdam-17
anwb-wandeling-leerdam-18
anwb-wandeling-leerdam-19
anwb-wandeling-leerdam-20
anwb-wandeling-leerdam-21
anwb-wandeling-leerdam-22
anwb-wandeling-leerdam-23
anwb-wandeling-leerdam-24
anwb-wandeling-leerdam-25
anwb-wandeling-leerdam-26
anwb-wandeling-leerdam-27
anwb-wandeling-leerdam-28
anwb-wandeling-leerdam-29
anwb-wandeling-leerdam-30
anwb-wandeling-leerdam-31
anwb-wandeling-leerdam-32
anwb-wandeling-leerdam-33

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland >>

 

6x de leukste vakantiehuisjes aan zee!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

Leukste vakantiehuisjes aan zee >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy