• images/stories/header/anwb-wandeling-rond-leerdam-parels-langs-de-linge-2100px.jpg

  Zuid-Holland – ANWB-wandeling – 12km

  ANWB-wandeling Leerdam | Parels langs de Linge

 • ANWB-wandeling Leerdam | Parels langs de Linge

  Zuid-Holland – ANWB-wandeling – 12km

  ANWB-wandeling Leerdam | Parels langs de Linge

Als de fruitbloesem bloeit is dit een superwandeling! Helaas ben ik net te vroeg (1 april) en ligt er alleen een witte waas over de appelbomen. Alsof ze willen zeggen: kom over twee weekjes nog eens buurten. Ook zonder bloesempracht is het een heerlijke wandeling over de slingerende dijk langs de Linge. Met dorpjes om van te smullen: Leerdam, Asperen en Acquoy met z'n scheve Pisa-torentje.

Aan de wandel

 • 12km
 • ANWB-wandeling
 • Leerdam (station)
 • Frankwandelt-rating: 74/100 (met bloesem: 78/100)
Wandelkaart route

Highlights van deze wandeling

 • Bloeiende fruitbomen
 • Idyllische dorpjes
 • Scheve toren van Acquoi
 • Glasstad Leerdam
 • Meanderende Linge
 • Alleen in fruitbloeitijd interessant
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

NS-wandeling in de buurt

In het fruitbloesemgebied langs de Linge loopt ook de prachtige OV-stapper Mariënwaerdt: 22 kilometer lang genieten van appel-, peren en kersenbloesem. En de minstens even prachtige OV-stapper Linge die 17 kilometer telt.

OV-stapper Mariënwaerdt >>

OV-stapper Linge >>

Glasstad Leerdam

Op deze wolkeloze dag in de lente (het is 1 april en dat is geen grap) geniet ik van alle pracht die deze wandeltocht van de ANWB te bieden heeft. Dat begint al in Leerdam. Dat is de Glasstad van Nederland.

Glas, glas en nog eens glas

En dus kom ik langs winkels met glaswerk, een monument van glas, een oude glasfabriek en volle glazen op de tafels van de gemoedelijke terrasjes. Het is echt een leuk stadje, met een monumentale stadsmuur waar je langs wandelt.

ANWB-wandeling Leerdam | Linge & bloeiende fruitbomen

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Glas & kaas

Vanaf de 18e eeuw werd het stadsleven van Leerdam sterk beïnvloed door de glasfabriek en de houtindustrie. De huidige Glasfabriek Leerdam is internationaal bekend als de ‘Royal Leerdam’. Vanaf Pasen tot eind september werken glasblazers uit binnen- en buitenland in het Glascentrum, dat dan open is voor publiek. Leerdam geniet ook faam door de Leerdammer kaas.

ANWB-wandeling Leerdam | Linge & bloeiende fruitbomen

De God van het Fruit

Dan loop ik zacht fluitend langs de zacht slingerende Linge het stadje uit. Wat een idylle. Strakblauwe lucht, traagstromende rivier, mooie dijkhuisjes en uitzichten om van te smullen. In de verte strompelt een tractor over de akkers. Wat moet het hier hemels zijn als straks de God van het Fruit Zijn uitbundige kleurenpracht komt scheppen.

Woest aantrekkelijk

Inmiddels stijgt de temperatuur. En ook m'n stemming. Ter hoogte van dijkdorpje Asperen begroeten achter elkaar twee mooie vrouwen me met een lach. Even verbeeld ik me dat ik woest aantrekkelijk ben. Door m'n hoofd speelt het liedje 'I'm sexy and I know it'. En ik ga lopen als Brad Pitt. Dan zwaait een groepje schoolgaande kinderen uitbundig naar me. En een oud, krom mannetje knipoogt vriendelijk naar me van achter z'n rollator. Okééééj.

ANWB-wandeling Leerdam | Linge & bloeiende fruitbomen

Rokjesdag (bijna dan)

Het is zo'n dag aan het begin van de lente dat iedereen opeens vrolijk is en de wereld er uitziet om door een ringetje te halen. Een nog-net-geen-rokjesdag-dag. En ik ga helemaal mee in het groeten tot ik een ons weeg.

Kunstfort Asperen

Asperen is ook al een genot om doorheen te lopen. Een lange middeleeuwse en met mossen begroeide muur leidt me naar een prachtig sluisje. Dan, temidden van de uiterwaarden van de Linge doemt opeens Fort Asperen op. Ooit maakte het met andere torenforten deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, die ons land tegen de vijand moest beschermen. Nu is het omgedoopt tot Kunstfort waar kunstenaars hun creatieve ding doen.

ANWB-wandeling Leerdam | Linge & bloeiende fruitbomen

Mevrouw Pisa bij de Toren van Pisa

Over graspaden voert de route verder, die met elke stap mooier en mooier wordt. Dan sta ik opeens in Acquoy (spreek uit: akkooi). Dit pittoreske dorpje uit 1305 is bekend vanwege z'n kerkje. Omdat het flink uit het lood staat, noemen ze het ook wel de 'Betuwse Toren van Pisa'. Grappig: op het sfeervolle kerkhofje is het graf van een 'mevrouw Pisa' te vinden. Puur toeval, hoor ik van een lokale bewoner.

Langste rivier van NL

Sterke troef van deze wandeling: je loopt voortdurend langs of vlakbij de zacht meanderende Linge. Met haar 108 kilometer is dit een van de langste rivieren van Nederland. Hij ontspringt bij het Betuwse Doornenburg en mondt bij Gorinchem uit in de Merwede.

ANWB-wandeling Leerdam | Linge & bloeiende fruitbomen

Getemde rivier

Ooit was de Linge een bijzonder woeste rivier. Je zou het niet zeggen, want nu glijdt ze voorbij als een hoogbejaarde dame op een scootmobiel met lekke achterbanden. Reden: de rivier is in vroeger eeuwen ingedamd om overstromingen te voorkomen. De oeverlanden van de Linge zijn overigens aangewezen als beschermd natuurmonument.

Genieten van bloesempracht

In het voorjaar staan de boomgaarden langs de Linge uitbundig in bloei; de mooiste tijd voor deze wandeling. Ik schat dat het in 2016 half april begint en dan doorloopt tot ergens begin juni. Genieten geblazen!

ANWB-wandeling Leerdam | Linge & bloeiende fruitbomen

Glasblazerij

Over blazen gesproken: als je Leerdam weer nadert kom je langs een glasblazerij in een schitterend oud fabrieksgebouwtje. Je mag binnen een kijkje nemen. Doe ik over een klein maandje, als ik deze mooie wandeling in de herhaling gooi. Want ik moet natuurlijk nog terug voor de bloesem!

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
anwb wandeling leersum linge-10
anwb wandeling leersum linge-11
anwb wandeling leersum linge-12
anwb wandeling leersum linge-13
anwb wandeling leersum linge-14
anwb wandeling leersum linge-15
anwb wandeling leersum linge-16
anwb wandeling leersum linge-17
anwb wandeling leersum linge-18
anwb wandeling leersum linge-19
anwb wandeling leersum linge-20
anwb wandeling leersum linge-21
anwb wandeling leersum linge-22
anwb wandeling leersum linge-23
anwb wandeling leersum linge-24
anwb wandeling leersum linge-25
anwb wandeling leersum linge-26
anwb wandeling leersum linge-27
anwb wandeling leersum linge-28
anwb wandeling leersum linge-29
anwb wandeling leersum linge-30
anwb wandeling leersum linge-31
anwb wandeling leersum linge-32
anwb wandeling leersum linge-33

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

De 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >> 

 

6x de leukste vakantiehuisjes langs de kust!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

6x de mooiste natuurhuisjes langs de kust >> 


Copyright © 2023 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy