De mooiste Kerstcadeaus bij Cameranu

NS-wandeling Veerse Wateren | Van Middelburg naar Arnemuiden

NS-wandeling Veerse Wateren

Zomer in Zeeland, Ons ben zûnig hééj, Geen cént te veel, Noord-Beveland, Zierikzee, watersnoodramp en Deltawerken. Woorden die bij me opkomen als ik aan Zeeland denk. Het zal niet verbazen dat deze schitterende oude NS-wandeling grotendeels langs water gaat. Rietgekraagde sloten die loom door eindeloze velden stromen. Zilte meren die uitnodigen voor een duik. En dat van die zomer klopte ook al volop, want het was een tropische dag toen ik 22 kilometer liep te Zweten in Zeeland.

Zonuren in Zeeland

Kies een mooie dag voor deze wandeling, want je loopt grotendeels onbeschut. Als een herfstwind of een tropische cycloon ons land teistert, is het hier bar slecht toeven. Gelukkig schijnt de zon in Zeeland vaker dan gemiddeld in Nederland: 1600 tegen 1550 zonuren per jaar.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

Middelburg

NS-wandeling Veerse WaterenHet startschot van deze wandeling is al direct in de roos: je begint in het historisch hart van Middelburg. Wat een prachtig stadje is dat. Van het levendige centrum tot het mooie Zeeuws Archief en een abdij om van te watertanden.

Monumentale huizen

Al in de middeleeuwen ontpopte Middelburg zich tot voorhaven van Brugge en Antwerpen. Later werd het één van de belangrijkste handelssteden in de Lage Landen. Maar de grootste bloei ontstond in de 16e en 17e eeuw na de oprichting van de Middelburgse Commercie Compagnie gelijk met de VOC. Uit die tijd dateren de vele monumentale huizen die je naar je camera zullen doen grijpen.

Norbertijnen Abdij

Hoogtepunt in Middelburg is de Norbertijnen Abdij uit 1150. Deze abdij wordt wel de mooiste van ons land genoemd. Nou ken ik niet alle abdijen van Nederland op mijn duimpje, maar indrukwekkend is hij zeker. De geschiedenis van de abdij gaat terug tot het begin van de twaalfde eeuw. In 1127 kwamen de Norbertijnen naar Middelburg. Het waren de volgelingen van Norbertus van Xanten die enkele jaren daarvoor een abdij had gesticht in het Noord-Franse Premontré.

Zeeuws Museum

Vier eeuwen lang werkten de Norbertijnen aan hun abdij. Ze breidden het complex uit tot wat het vandaag de dag is: kerken, religieuze ruimten, kloostergangen, traptorens en keldergewelven. Het ligt als een ring van indrukwekkende bouwkunst rondom het centrale Abdijplein. Mocht je nog wat meer kunst en cultuur willen snuiven: het vernieuwde Zeeuws Museum is in de voormalige abdij gevestigd (www.zeeuwsmuseum.nl).

Lange Jan

Kroon op de abdij is de indrukwekkende abdijtoren, ‘Lange Jan’ genaamd. Die toren doet z’n naam eer aan, met 90 meter is hij inderdaad héél lang (en lekker). Je zult hem op de hele wandeling in de verte overal bovenuit zien torenen. Nou is dat in Zeeland niet zo’n kunst, want deze provincie is wel heel erg plat. Maar toch.

Noordweg: beschermd gezicht

Middelburg uitlopen is een plezierige bezigheid. Je komt namelijk over een van de oudste uitvalswegen van de stad. In 1946 sprak men van ‘verfoeilijke lintbebouwing’ langs de Noordweg. In 2003 werd diezelfde Noordweg wegens zijn schoonheid van vriendelijke, aaneengesloten bebouwing uitgeroepen tot ‘beschermd gezicht’. Langs de weg staan nog enkele oude boerenhofsteden.

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Hieronder een selectie van mijn foto's. Klik op een foto om te vergroten. Vervolgens kun je van foto naar foto doorklikken.

Bekijk het reclamefilmpje ‘Ons ben zûnig hééj’

Luister naar het liedje Zomer in Zeeland van Saskia en Serge

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpeditiesFOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!