Zeeland is ver. De reis duurt een stuk langer dan het bewandelen van deze NS-route langs het strand en door de duinen van het Zeeuwse Walcheren. Gelukkig is deze bijzondere tocht de moeite waard. En de zon schijnt vandaag uitbundig over de Zeeuwse Rivièra. Daarom ben ik blij dat je hier bent, NS-wandeling Zoutelande.
Zoutelande, het mooie nummer van de band Bløf, is een extra aansporing om de wekker op halfzes te zetten voor deze Zeeuwse NS-route. Want ik wil dit weemoedig bezongen dorpje wel eens aanschouwen. Op zoek gaan naar Bløfs gammele strandhuis “en te zien dat het goed is, te zien dat we bruisen”.
Bruisen doe ik ‘s ochtends vroeg meestal nog niet. En zeker niet met wodka en met bokking tussen reddingsbanden, zoals Bløf zingt. In plaats daarvan pak ik een koffie plus appeltaart aan het strand van Zoutelande.
In de uren daarvóór krijg ik al een enerverend stuk Zeeuwse kust voor de kiezen. Startend in Vlissingen zorgen het haventje, het drukke meeuwengekrijs, de boulevard met badgasten en de kleurige parasols op het strand voor een instant vakantiegevoel. Wat ook helpt is dat de Zeeuwse kust baadt in overdadig zonlicht.
Je wandelt een flink stuk langs de Vlissingse boulevard, en die is niet verkeerd. Zijn veel badplaatsen danig verpest door appartemententorens en opdringerige horeca, in Vlissingen biedt de bebouwing langs de kustlijn nog authentieke gevels. OK, hoge flats zijn niet afwezig, maar er zijn ook chique badhotels. En op de kop van de boulevard zie je het prachtige Wooldhuis, een monumentale villa uit 1932, gebouwd in een combinatie van drie stijlen: expressionisme, Engelse landhuisstijl en functionalisme.
Vanaf die boulevard – de langste van Nederland – kun je de zeeschepen die over de Westerschelde voorbijvaren, bijna aanraken. Even verderop ronden ze de kaap bij Westkapelle. De Westerschelde is een van de drukst bevaren wateren ter wereld: jaarlijks varen 50.000 schepen door deze zeearm. Die staat in open verbinding met de Noordzee zodat de haven van Antwerpen bereikbaar is, in tegenstelling tot andere Zeeuwse wateren die zijn afgesloten van de Noordzee vanwege de Deltawerken.
Let ook op de vele verdedigingswerken hier in Vlissingen en elders langs de route. Het Keizersbolwerk bijvoorbeeld, een vestingwerk uit 1548, toen Nederland deel uitmaakte van het Spaanse Rijk en ze aanvallen van Engelsen en Fransen moesten afslaan. Niet alleen vreemde volken waren de vijand. Ook de woeste zee moesten ze hier op afstand houden, getuige de vele versterkingen langs de kust.
Bijzonder zijn ook alle tekenen uit de Tweede Wereldoorlog langs de NS-route. In Zeeland is in november 1944 de heftige Slag om de Schelde uitgevochten, bij velen bekend door de gelijknamige film uit 2020 die ruim 400.000 bezoekers trok. Tijdens de Slag landden de geallieerden op het strand van Vlissingen, de landingsplek werd ‘Uncle Beach’ genoemd.
Drie dagen lang voerden ze een heftige strijd om Vlissingen op de Duitsers te heroveren. Ze verdreven de bezetter en de haven van Antwerpen was weer bereikbaar. Een dure overwinning: 68 Franse en Britse militairen en 48 burgers sneuvelden. Je komt langs het Landingsmonument, een bronzen beeld van een aanvallende soldaat, dat hieraan herinnert.
Vrediger is het op het brede strand. Hoewel je hier talloze barrières treft: lange rijen houten palen die loodrecht de zee insteken. Ze dragen een zware make-up van slijmerig zeewier en aangegroeide, vlijmscherpe schelpen. Deze fotogenieke golfbrekers zijn onderdeel van de Zeeuwse kustverdediging.
Tussen twee strandtenten door bestijg je een lange trap, want de NS-wandeling zoekt het hogerop. Een betonplatenpad slingert hoog door de duinen, met prachtige uitzichten over zee en strand. Verderop trek je dieper de beboste duinen in. Na al die open landschappen met veel lucht, licht en water voelt dit duingebied opeens heel intiem. Een schelpenpaadje leidt je door een verscholen duinvallei die bijzonder bloem- en vlinderrijk is.
Dan wandel je over onverharde paden de duinen van Zoutelande binnen, en die behoren tot de hoogste van Nederland. Je komt hier zelfs langs het allerhoogste punt van Zeeland (49 meter boven NAP). De vergezichten zijn navenant. Vanaf uitzichtpunten langs het pad kijk je de steile diepte in. En je overziet het strand van Vlissingen tot Westkapelle zoals een zeemeeuw het moet zien: met parasols, strandstoelen en roodverbrande badgasten op speelgoedformaat. Dit is het mooiste deel van de route.
Zoutelande komt in zicht, en ik hou m’n ogen open voor het gammele strandhuis uit het liedje van Bløf. Maar dat is in geen velden of wegen te bekennen. Het was vast zo gammel dat een hoge vloedgolf het heeft verzwolgen. Wel tref je hier nóg meer zonneminnaars dan elders, al wordt het gelukkig nergens zo druk als in Zandvoort.
Zoutelande ken je niet alleen van het liedje van Bløf uit 2017, het staat ook bekend om z’n zonnige weer. Gemiddeld schijnt de zon hier veel vaker dan in de rest van het land. En omdat het Zoutelandse strand het enige Nederlandse strand is dat op het zuiden ligt, wordt het ook wel de ‘Zeeuwse Rivièra’ genoemd.
Je kunt deze NS-wandeling eindigen in Zoutelande. Maar na nog een extra smeerbeurt met zonnebrandcrème factor 50 besluit ik all the way te gaan en door te lopen naar Westkapelle. Een aardig stuk, maar het is vooral meer van hetzelfde: over golvende duinen wandel je, waarbij je uitkijkt over stranden en de zee. In de verte zie je de vuurtoren van het havenstadje Westkapelle al, waar je op afkoerst.
Inmiddels is de zon goeddeels verdwenen. Boven de grauwe Westerschelde pakken donkere wolken zich samen. Even later vallen de eerste druppels van een verfrissend zomerbuitje. Op Buienradar zie ik dat de enige plek in Nederland waar vandaag regen valt juist hier is, aan de Zeeuwse Rivièra.
Overigens had de NS deze wandeling al eerder in de collectie. Hij luisterde toen naar de naam NS-wandeling Kaapduinen en werd in 1999 uit de schappen gehaald. Na ruim twintig jaar krijgt hij gelukkig een herkansing.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.
Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!