natuurhuisje banner 750px
Boek een heerlijk vakantiehuisje op Natuurhuisje.nl

Groene Wissel Domburg (nr. 289) | Strand & Zeeuwse kreken

Groene Wissel Domburg (nr. 289) | Strand & Zeeuwse kreken

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling18 km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissel

Startplaats of station van deze wandelingDomburg (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 75/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk het wandelkaartje

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Leuke en afwisselende wandeling vanuit het Zeeuwse Domburg. Je begint met een strandwandeling, gaat dan polderen, duikt onder in een wirwar van Zeeuwse kreken en eindigt weer op het weidse strand. Tussendoor bezoek je nog even een mooi kasteel. Lekker tochtje al met al.

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Groene Wissels >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Wereldreis

Maar tjonge, wat een wereldreis moet je maken naar Zeeland als je in Amsterdam woont. Heen moet ik ruim 3 uur treinen en bussen. En op de terugweg is dat zelfs ruim 4 uur, vanwege 2 gemiste aansluitingen. Met dank aan NS & Arriva. En Zeeuwen zijn zunig, maar ik ben een hele sloot OV-chip-geld kwijt. Tot zover de klaaglijn.

Domburg: altijd vakantie

Om toch nog even door te zeuren: de dag die elders stralend zonnig is, begint in het Verre Westen van Walcheren met dikke regenwolken. In Zeeland schijnt toch altijd de zon? Afijn, Domburg, de startplaats, is echt zo'n plaatsje waar het altijd vakantie is.

Groene Wissel Domburg (nr. 289) | Strand & Zeeuwse kreken

Duitse toeristen & vakantiegevoel

Duitse toeristen, volle terrassen, kinderen die in zwembroek met emmertjes en schepjes rondlopen, ik krijg er echt een vakantiegevoel van. En van donkere luchten trekken ze zich hier niets aan: er liggen nogal wat mensen op het strand te 'zonnen'.

Kunstenaarskolonie

Domburg is niet zomaar een vakantieoord. Het stadje is de oudste badplaats aan de Walcherse kust. In het begin van de 20e eeuw kwamen er veel kunstenaars naar Domburg. Een ware kunstenaarskolonie streek hier neer, met grote namen als Piet Mondriaan en Jan Toorop. Zij woonden en werkten in Domburg en lieten zich inspireren door het unieke Zeeuwse licht.

Groene Wissel Domburg (nr. 289) | Strand & Zeeuwse kreken

Heilzame Zeebadplaats

Belachelijk gezond is het hier ook al. Een verblijf in Domburg en omgeving draagt officieel bij aan je welzijn. Want sinds kort mag Domburg het predicaat 'Heilzame Zeebadplaats' dragen. Een badplaats krijgt deze onderscheiding alleen als zeewater, klimaat en bodemproducten heilzaam zijn verklaard. Ik blaak opeens van gezondheid.

Zelfs de Romeinen wisten het

Dat Domburg schandalig gezond is, wisten ze hier trouwens al heel lang. Al sinds jaar en dag heeft het stadje een kuurtraditie. Er zijn zelfs resten van thermen en een badhuis met warm- en koudwaterbaden uit de Romeinse tijd gevonden.

Groene Wissel Domburg (nr. 289) | Strand & Zeeuwse kreken

Strandtafereeltjes & lekkere terrasjes

Dus snuif nog eens lekker die gezonde zeelucht op terwijl je een paar kilometer door het mulle zand sjokt. En geniet intussen van de vrolijke strandtafereeltjes. En van de lekkere terrassen die je langs het strand tegenkomt.

Veilige kusten dankzij paalhoofden

Je ziet hier trouwens goed dat de kust extra beveiligd is: lange rijen houten palen moeten de golven breken. Paalhoofden heten die rijen palen, en het is een typisch Zeeuwse manier van kustverdediging.

Groene Wissel Domburg (nr. 289) | Strand & Zeeuwse kreken

Slaapverwekkende polder

Na die eerste kilometers ploeteren door mul zand ga je de duinen over en de polder in. En dan volgen wat mindere kilometers over (gelukkig rustig) asfalt door een wat slaapverwekkende polder met akkers en weiden.

Kreken & lawaai-fazanten

Het asfalt verandert in gras en je maakt een heel bijzondere wandeling door een gebied met kreken die door hoge rietkragen zijn omgeven. Over graspaadjes, dwars door weilanden, over akkerranden en pal langs kreekoevers gaat de tocht. Drie keer wordt de oorverdovende stilte wreed doorbroken door woest opvliegende fazanten. Schrik me telkens een rolberoerte, wat een lawaai-papegaaien!

Groene Wissel Domburg (nr. 289) | Strand & Zeeuwse kreken

Avontuurlijk trekvlot

Nadat m'n hart weer een beetje tot bedaren is gekomen, kom ik bij een brede sloot waar ik me met een trekvlot overheen moet zetten. Tjonge, dat vereist meer spierkracht dan ik dacht. En wat doet dat touw pijn aan m'n poezelige kantoorvlerken. Verderop kom ik er nog eentje tegen. Avontuurlijk is het wel, vind ik, blazend in m'n arme handpalmen.

Wat een rust!

Die kreken zijn een lust voor het oog, en omdat er geen kip te bekennen is (behalve die mislukte fazanten) betrap ik mezelf erop dat ik opeens heel vrolijk ben. Wat een rust vind je hier! De zon verwarmt inmiddels m'n bolletje. Een groepje koeien komt die vreemde snoeshaan met z'n belachelijk grote camera besnuffelen. KLIK zegt m'n toestel!

Groene Wissel Domburg (nr. 289) | Strand & Zeeuwse kreken

Kerkje & kasteel

Verder gaat het, nu over een mooi beklinkerd fietspaadje, dat ik moet delen met fanatieke e-bikers. Oogstrelend zicht op het kerkje van Domburg in de verte. En langzaam nadert een kasteel aan de einder.

Stayokay: kasteelheer voor één nacht

Dat ga ik van heel dichtbij bewonderen. Kasteel Westhove heet het, en heel sympathiek: het is een Stayokay-hostel. Dus voor weinig kun je je een nachtje kasteelheer wanen. Je ziet direct dat het ooit een machtig kasteel is geweest. Maar van het oorspronkelijke middeleeuwse kasteel uit 1300 is weinig meer over. Het kasteel is vele malen flink toegetakeld en weer opgebouwd.

Groene Wissel Domburg (nr. 289) | Strand & Zeeuwse kreken

Terra Maris: museum voor natuur en landschap

In de aanpalende 18e-eeuwse voormalige oranjerie van Kasteel Westhove is Terra Maris gevestigd, het Zeeuws museum voor natuur en landschap.

De Manteling van Walcheren

Dan verandert de Groene Wissel opnieuw van gedaante. Je wandelt de gevarieerde bossen in van 'De Manteling van Walcheren': een klassieke buitenplaatsenzone met bossen, duinen, statige lanen en slingerpaadjes. Van de 17e tot de 19e eeuw woonde de Middelburgse elite hier in de zomer.

Groene Wissel Domburg (nr. 289) | Strand & Zeeuwse kreken

Nachtegaal & zeemeeuw

Een uniek gebied: vrijwel nergens anders in Europa groeien loofbomen zó dicht bij de kust. Hier hoor je tegelijk een nachtegaal zingen en een zeemeeuw krijsen. En je vindt er ook een van de weinige eikenbossen direct aan zee. Het bos werd aangeplant om Walcheren te beschermen tegen ijskoude zeewind. Let op de bomen die door die wind typische vormen hebben gekregen.

IJswind & brandend zand

Van ijswind heb ik vandaag geen last. Inmiddels schijnt de zon onbarmhartig. Brandend zand schroeit m'n Vibram-zolen tot aan Domburg, waar die lange reis terug naar het verre Amsterdam op me wacht.

Snel prachtig wandelen? Alle Groene Wissels >>

Bekijk de wandelreizen van SNPSmaak te pakken? Bekijk de mooiste wandelreizen van SNP

Actieve wandelreizen over de hele wereld: SNP Natuurreizen van de ANWB is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

Alle privé-reizen >>

Alle groepsreizen >>

 

Foto’s van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

Tags: rondwandelingen, 15-20 km, Groene Wissels

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>