WAUW: wat een lekker thermisch ondershirt heb ik getest! De Odlo Blackcomb Evolution Warm. Een hele mondvol voor een geweldige 'tweede huid'. Die houdt je comfortabel warm als de winter toeslaat.
Materialen: 51% Polyamide, 38% recycled Polyester, 11% Elastane | Bijzonderheid: 'Effect by Odlo'-vezels bestrijden geurtjes | Maten: XS tot en met XL | Frankwandelt-rating: 92/100 | Prijs: 22 euro op Bol.com
Even iets bekennen: ik ben een echte koukleum. Als het kwik daalt, moet ik me ertoe zetten om te gaan wandelen, hardlopen of schaatsen. Ik heb het simpelweg razendsnel koud. Mijn truc is altijd: werken met laagjes. In de winter ga ik als laagjesmens door het leven.
Dus toen ik de kans kreeg om dit thermische ondershirt van Odlo te testen, greep ik die met beide handen aan. Maar toen ik hem uit de verpakking haalde, sloeg de twijfel toe. Moet dit superlichte dingetje mij warm gaan houden? Hij leek me ook veel te klein. Had ik een kindermaatje te pakken?
Die twijfel sloeg om in verbazing toen ik de Odlo aantrok. Het thermische shirt sloot zich om m'n bovenlijf als – inderdaad – een tweede huid. Tjonge wat zit dat shirt heerlijk! Gelijk voelde ik ook een weldadige warmte door m'n huid trekken.
Toen ik in de spiegel keek, schoot ik even in de lach. 'Spiderman' was m'n eerste associatie. Nog even een mooi maskertje erbij en ik beklim moeiteloos die torenhoge wolkenkrabber.
Gebouwen beklimmen kan altijd nog. Laat ik om te beginnen maar eens een rondje gaan rennen. Laagje eroverheen en naar buiten. Het hele gekke is: als ik die Odlo aanheb, lijkt het alsof ik meer energie heb. Omdat hij zWarm, droog & ademendo lekker naadloos om m'n bovenlichaam sluit, ervaar ik een push-up effect dat fysiek en psychisch doorwerkt.
Dus ren ik gezwind als een hinde m'n vaste rondje van een half uur liefst 2 minuten sneller dan gebruikelijk. Het moet een placebo-effect zijn. Of zit er ook een mini-motortje ingebouwd in die Odlo?
Maar alle gekheid op een stokje: hij draagt supercomfortabel. En het shirt doet precies waarvoor hij op aarde is: hij houdt mij warm en droog terwijl hij toch lekker ademt. Hij voert transpiratievocht af en plakt niet aan m'n eerste huid. Na een tijdje voel ik de Odlo ook helemaal niet meer. Het lijkt alsof hij onderdeel van m'n lichaam is geworden. Letterlijk een tweede huid dus. Super!
De Odlo Blackcomb Evolution is niet alleen bedoeld om in te rennen of schaatsen natuurlijk. Hij is ook uitermate geschikt als 'second skin' als je gaat skiën of bergen beklimmen. Daarnaast, en daar gebruik ik hem het meest voor, is hij perfect om in te wandelen als de temperaturen in mineur raken. Ik heb er nu zeker 8 keer mee gewandeld bij temperaturen rond het vriespunt. En elke keer is de Odlo een waar genot om te dragen.
Ik kan de Odlo vergelijken met menig andere 'baselayer'. Ik heb er al heel wat versleten. Shirts van technisch materiaal (polyester, polyamide). Maar ook Icebreakers, met van dat heerlijke merinowol.
Mijn shirts van merinowol zijn geweldig. Ze zitten lekker, ze plakken niet aan m'n lijf. Maar ze voelen veel minder als tweede huid dan de Odlo. Het blijft toch een beetje slobberen. En ze drogen zo traag. Een groot voordeel van merinowol boven ondershirts van technisch materiaal: wol heeft van nature een antibacteriële werking die geurtjes tegenhoudt. Geweldig!
Ondershirts van technisch materiaal hebben als voordeel dat ze lekker snel droog zijn. Het grote nadeel: het gaat supersnel stinken. Loop één rondje hard en je kunt hem alweer in de wasmand dumpen.
En nu komt een van de grote plussen van de Odlo Blackcomb Evolution om de hoek kijken: er zit een speciaal weefsel in verwerkt. 'Effect by Odlo' heet dat. Dat zorgt ervoor dat bacteriegroei wordt geremd. En dus geurtjes minder kans krijgen. Op geurgebied zou dat geen Evolution maar een Revolution betekenen.
Die anti-stink-claim heb ik zeer uitvoerig getest. Want mooie praatjes vullen geen gaatjes. Ik wil boter bij de vis. En dus heb ik zeer nauwkeurig bijgehouden wanneer ik de Odlo heb gedragen, wat ik precies heb gedaan en hoe lang. En elke keer heb ik ook zeer nauwgezet geroken of er al iets te stinken viel. En ik kan je vertellen: mijn reukorgaan is dik in orde...
Dit is wat ik met de Odlo Blackcomb Evolution heb kunnen doen voordat hij in de wasmand belandde:
Na elke activiteit moest de Odlo weer opdrogen en daarna raakte hij weer bezweet. Droogde hij weer op, raakte hij weer bezweet. En toen, eindelijk, na al die activiteiten, rook ik: nu moet ik een wasje draaien. Tjonge.
Het mooie van dat 'Effect-weefsel' dat in de Odlo verwerkt is: het verdwijnt niet na een wasbeurt (wat ik heb kunnen bevestigen). En de claim is: ook niet na 50 wasbeurten (wat ik nog niet heb kunnen bevestigen). Dus je hebt enorm lang plezier van dit duurzame shirt.
Een monstertest met de Odlo ga ik nog doen. In februari ga ik drie dagen op trektocht met mijn wandelvrienden. Drie dagen lang met een zware rugzak in winterse omstandigheden de Ardennen in. 's Nachts in het wild kamperen met waarschijnlijk temperaturen onder het vriespunt. Dat betekent dus: 3 keer 24 uur ga ik niet onder de douche. En kom ik überhaupt niet uit mijn Odlo. Hoe zal hij zich houden? Ik zal t.z.t. een update geven van dit review.
Zo nu ga ik naar buiten, lekker hardlopen in mijn Odlo. Hoge gebouwen beklimmen laat ik aan Spiderman over. Hij mag m'n Odlo wel lenen...
Nog even wat technische weetjes. Want aan de productie van deze Odlo is flink wat research vooraf gegaan. Zo biedt het shirt uitstekende bewegingsvrijheid door een combinatie van materialen. Naden ontbreken, waardoor je geen irritatieplekjes op je huid krijgt. Ook zitten op strategische plaatsen 'slimme zones'. Die zorgen voor extra ventilatie, doorbloeding en vochtregulering. Heel leuk is ook dat de Blackcomb Evolution deels van gerecycled materiaal is. Dat loopt een stuk lekkerder door de mooie natuur om je heen.
Wil je dit shirt kopen? Bestel hem bijvoorbeeld bij Bol.com.