Review van Arc'teryx Alpha FL Jacket: regenjas met Goretex Pro Review van Arc'teryx Alpha FL Jacket: regenjas met Goretex Pro
Review van Arc'teryx Alpha FL Jacket: regenjas met Goretex Pro Review van Arc'teryx Alpha FL Jacket: regenjas met Goretex Pro

Review van Arc'teryx Alpha FL Jacket: regenjas met Goretex Pro

Een maand geleden heb ik de Arc'teryx Alpha FL Jacket gekocht bij Bever in Amsterdam. Een op het oog en voor het gevoel heel gaaf en licht jasje, en toch robuust uitgevoerd met de stevigste versie van Goretex: Goretex Pro. Met de heftige regen van de laatste tijd heb ik hem kunnen testen. Hoe bevalt deze Goretex regenjas van Arc'teryx?

Update oktober 2021

Hieronder vind je mijn test vlak nadat ik de jas had gekocht, in 2017. Nu, oktober 2021, heb ik deze jas nog steeds. Hij is nog steeds goed waterdicht, maar het lipje van de rits is afgebroken. Niet zo gek, als veelwandelaar gebruik ik hem heel regelmatig. De jas houdt water nog steeds goed buiten, ademt nog steeds uitstekend, zit nog steeds lekker, en ik kan er nog goed mee voor de dag komen. Kortom: een uitstekende koop!

 

De beste Goretex regenjassen bij Bever

Deze jas is niet meer verkrijgbaar. Zoek je een Goretex regenjas? Eentje die de regen buitenhoudt én goed ademt zodat jij lekker droog blijft? Bij Bever.nl hebben ze een zeer ruime voorraad ademende regenjassen. Neem eens een kijkje.

Alle regenjassen bij Bever voor heren >>

Alle regenjassen bij Bever voor dames >>

Bever is uitgeroepen tot Beste Winkelketen én Beste Webshop in de categorie sport

 

Arc'teryx Alpha FL JacketStresstest Arc'teryx Alpha FL Jacket

De echte stresstest van de Arc'teryx Alpha FL Jacket is natuurlijk: hoe goed houdt deze Goretex regenjas de komende jaren de regen tegen en blijft hij daarbij goed ademen? Maar goed, ik wil toch vast wat eerste indrukken geven, want over een paar jaar is hij natuurlijk niet meer verkrijgbaar, en alweer vervangen door nog betere en geavanceerdere jassen.

Liefde op het eerste gezicht

Vanaf het moment dat ik het jasje zag hangen bij Bever in Amsterdam voelde ik: dit is hem. Liefde op het eerste gezicht. Het jasje ziet er zo mooi uit (ja, ik val op uiterlijk...), is vederlicht en bevat toch het als supersterk gepresenteerde Goretex Pro. Ik heb, door ervaringen in het verleden, zo mijn bedenkingen over Goretex. Zie bijvoorbeeld mijn blog over Haglofs. Maar goed, ik geef het materiaal een nieuwe kans.

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Goed waterdicht

Ik heb het jasje nu zo’n 10 keer gedragen, de helft tijdens wandelingen, de andere helft op de fiets. Het water wordt uitstekend buitengehouden, ik voel me volkomen beschermd, zelfs tijdens enorme hoosbuien. Maar ik had ook niet anders verwacht van een jasje dat 350 euro kost.

Uitstekende pasvorm, groot draagcomfort

Het draagcomfort is groot, het jasje past uitstekend bij mijn postuur: een combinatie van zeer slank plus lange armen. Ik heb maat M, en die past mij perfect. Waar ik altijd een hekel aan heb is als de mouwen te kort zijn. Vooral op de fiets is dat enorm irritant. Daar heb ik bij dit jasje geen last van, de mouwen zijn ook op de fiets lang genoeg.

Arc'teryx versus Haglofs

Ik kan het jasje vergelijken met 4 andere Goretex regenjassen, 2 van Haglofs, en in een verder verleden 2 van North Face. De 2 jassen van Haglofs (Titan Jacket en Spitz II Jacket) vond ik altijd ook uitstekend van pasvorm, alleen gingen ze veel te snel lekken. Wat draagcomfort betreft geef ik ook aan mijn Arc'teryx Alpha FL Jacket de voorkeur boven de jassen van Haglofs (en zeker boven die van North Face). Dat komt vooral door de lichtheid van het materiaal.

Perfect afgewerkt, goede capuchon

De Arc'teryx Alpha FL Jacket is perfect afgewerkt. Naden zijn uitstekend getaped. Er zijn sowieso zeer weinig naden omdat de jas weinig zakken en weinig ritsen heeft. De capuchon biedt ruimte aan een klimhelm. Die gebruik ik nooit, want ik klim niet. Maar de capuchon is bijzonder goed af te stellen, zodat hij ook op de fiets mijn zicht niet belemmert. Daar had ik bij de Haglofs wel last van had: de capuchon viel bij het fietsen over mijn ogen. Ik kan je verzekeren: dat fietst heel lastig.

Twee minpuntjes

Ik ben dus tot nog toe zeer tevreden over mijn Arc'teryx Alpha FL Jacket. Toch twee kleine minpuntjes:

  • De jas heeft maar 1 zak, weliswaar een grote op de borst. Maar ik mis de vele zakken van mijn Haglofs Spitz II Jacket. Die had 2 grote borstzakken, en liefst 3 binnenzakken. Nu grijp ik toch wel vaak mis, als ik tijdens een regenbui m’n bril wil opbergen in mijn binnenzak bijvoorbeeld. Of als ik ook mijn regenbroek draag, maar wel én m’n iPhone én m’n gps bij de hand wil houden. Maar er is over nagedacht: extra zakken betekent extra gewicht. Ik snap die keuze en ik ben het ermee eens.
  • De jas heeft geen extra ventilatie onder de armen. Dit had mijn Haglofs Spitz II Jacket wel: met ritsen kon ik mijn klotsende oksels extra lucht geven. Dat ventileert zoveel meer dan als je puur op het ademend vermogen van je Goretex moet vertrouwen, vooral als je stampend en zwetend met een zware rugzak een berg beklimt. Ook hierop is uiteraard bezuinigd om het jasje zo licht mogelijk te houden. Begrijpelijk.

Is de Arc'teryx Alpha FL Jacket robuust genoeg?

Verder heb ik nog een bedenking, waarvan in de loop van de tijd pas zal blijken of die terecht is: is het jasje wel robuust genoeg voor mijn activiteiten: veel wandelen met een al dan niet loodzware rugzak. Kan de Arc'teryx Alpha FL Jacket dat aan? Het materiaal voelt zo onwaarschijnlijk licht. Anderzijds voelde mijn Haglofs Spitz II Jacket zeer robuust aan, en toch gaf hij er al na 2 jaar de brui aan. We zullen zien, ik houd jullie op de hoogte en o wee als mijn Arc'teryx Alpha FL Jacket het laat afweten....

Goretex jassen: regelmatig wassen

Ook bij dit review geef ik graag een tip door. Bij Bever aan de Amsterdamse Overtoom hebben ze me op het hart gedrukt de jas goed te verzorgen. Dit betekent: heel regelmatig wassen met een goed technisch wasmiddel en vervolgens de jas impregneren. Dat verlengt de levensduur van de Goretex jas enorm.

Regelmatig wassen zorgt er ook voor dat als er iets mis is met de jas, de fabrikant jou geen verwijten kan maken. Het grootste probleem bij dit soort Goretex jassen is dat de lagen verlijmd zijn. Als er huidvet tussen die lagen komt, dan laat de lijm los en kunnen er scheuren ontstaan in het Goretex waardoor de jas gaat lekken. Dus lekker vaak wassen die Goretex jas!

Alle regenjassen bij Bever voor heren >>

Alle regenjassen bij Bever voor dames >>

 

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy