Osprey Talon 22: perfect rugzakje voor wandelaars Osprey Talon 22: perfect rugzakje voor wandelaars
Osprey Talon 22: perfect rugzakje voor wandelaars Osprey Talon 22: perfect rugzakje voor wandelaars

Osprey Talon 22: perfect rugzakje voor wandelaars

Kan me niet herinneren dat ik ooit een dagrugzak met zoveel plezier heb gebruikt als de gloednieuwe Osprey Talon 22. Ik heb hem uitvoerig getest en wandel er nu 2 keer per week mee. Mijn favoriete rugzakje aller tijden!

Osprey Talon 22 dagrugzakOsprey Talon 22: feiten & rating

Gewicht: 810 gram | Inhoud: 22 liter | Hoogte: 54 cm | Breedte: 25 cm | Diepte: 23 cm | Maten: S/M en M/L | Frankwandelt-rating: 92/100 | Prijs: 130 euro op Bol.com en op Bever.nl

Osprey Talon 22 op Bol.com >>

Osprey Talon 22 op Bever.nl >>

Talon 22: lekker ding

Was het liefde op het eerste gezicht toen ik de Talon uit de verpakking haalde? Dat niet. Dagrugzakjes hebben de neiging nogal op elkaar te lijken. Waarom ook niet? Wat is het meer dan een zak op je rug om je spulletjes mee te vervoeren? Maar ik moet zeggen: de Talon is best een lekker ding om te zien.

Ruim, slank & licht

En bij nadere bestudering blijkt waar hem dat in zit: hij is lekker ruim, maar tegelijk slank en licht. En vooral ook: perfect afgewerkt. Dat laatste zie je aan zoiets simpels als de met zorg gestikte naden, de mooi weggewerkte ritsen, het materiaal dat een luxe en tegelijk robuuste uitstraling heeft.

Osprey Talon 22 dagrugzakToeters & bellen

Met die bestudering ben ik wel even bezig. Er zitten flink wat toeters en bellen aan de Osprey Talon 22. Vakjes & zakjes, ritsjes & clipjes, snoertjes & koordjes. Potverdorie, waarvoor dienen ze allemaal? Het lijkt alsof Osprey alles uit de kast heeft gehaald voor dit rugzakje. De praktijk moet uitwijzen wat ik nodig heb en wat niet.

Op pad met de Talon

Hoogste tijd om op stap te gaan met de Talon. En dan moet ik gelijk even vertellen dat ik een wandelaar ben met een flinke handicap. Ik sleep op m'n tochten namelijk nogal wat mee. Een mega spiegelreflex met twee mega lenzen bijvoorbeeld. Een GPS natuurlijk. Een hele plas water, een berg fruit plus een lunchpakket-voor-veelvraten. Een boek voor in de trein. Nee, traveling light is niet mijn ding.

Osprey Talon 22 dagrugzak Uitpuilende rugzakjes

En al die spullen tors ik mee in mijn rugzak. Mijn twee vorige rugzakjes (van Haglöfs en Vaude) waren daar zichtbaar niet content mee. Ze puilden aan alle kanten uit en protesteerden door zwaar aan m'n schouders te trekken. Hoe houdt de Talon 22 zich?

Talon 22: de indeling

Wat direct opvalt: de Talon doet het anders dan anderen qua indeling. Het kleine vak – waar ik altijd portemonnee en GPS instop – zit aan de binnenkant, dus tegen m'n rug aan. Het grote vak zit aan de buitenkant. Het is even wennen, ik zal nog wekenlang de verkeerde rits opentrekken. Maar eigenlijk is het veel veiliger: kostbare spullen dichtbij je lichaam.

Osprey Talon 22 op Bol.com >>

Osprey Talon 22 op Bever.nl >>

Makkelijk inpakken

Het grote vak oogt geweldig ruim, en de rits kan ook geweldig ver open, zodat in- en uitpakken makkelijk gaat. En wat past er veel in! Veel meer lijkt het dan in mijn Vaude-rugzak, die ook 22 liter bood.

Comfortabel op m'n rug

Ook als hij vol is, oogt de Talon nog slank. Waarschijnlijk is de truc dat de Talon hoger is dan m'n vorige rugzakjes. En als ik hem op m'n rug neem, vleit hij zich tegen me aan als een minnaar tegen z'n geliefde. Bijzonder comfortabel.

Osprey Talon 22 dagrugzak Talon 22 in de praktijk

Maar: the proof of the pudding is in the eating. Of eigenlijk: in the walking. Als ik alles bij elkaar optel heb ik waarschijnlijk zo'n 30 dagrugzakjes versleten in m'n leven. Goede rugzakjes, minder goede rugzakjes. Rugzakjes waar ik aan gehecht was, rugzakjes die ik ging haten. Soms bleek dat een mooi rugzakje waardeloos was in het gebruik, en andersom. Hoe vergaat het de Talon 22 in mijn wandelpraktijk?

Wat zit hij lekker!

Op pad met een vriend in de dichte bossen van de Utrechtse Heuvelrug. M'n volle Talon op m'n rug en gaan! Tot de nok toe volgestouwd heb ik hem. Maar tjonge, wat zit hij lekker.

Lekker luchtig rugpand

De Talon drapeert zich naadloos langs m'n rug, maar laat dankzij de uitgekiende vormgeving genoeg ruimte om transpiratievocht af te voeren. 'Airscape Mess covered accordion foam backpanel' heet dat in de specificaties. Een mond vol voor een lekker luchtig rugpand.

Perfecte schouderbanden

Wat me altijd mateloos ergert aan rugzakken: schouderbanden die op gladde regenjassen steeds van m'n schouders glijden. M'n Haglöfs-rugzakje had daar een handje van. De schouderbanden van de Talon, ik weet niet hoe ze het flikken, blijven uitstekend doen waarvoor ze op aarde zijn: op m'n schouders zitten.

Osprey Talon 22 dagrugzak Heupband: last van m'n schouders

Ook de heupband zit perfect om m'n heupen. En tilt flink wat last van m'n schouders. M'n vele spullen maken het er niet lichter op natuurlijk, maar de Talon verdeelt het gewicht prima over schouders en heupen. En dat blijft zo gedurende de lange wandeling van 20 kilometer. Heuveltje op, heuveltje af werken Talon en ik als een hecht team samen.

Hoog draagcomfort

Sindsdien heb ik nog zes volle wandeldagen met de Talon gewandeld. En steeds weer viel dat hoge draagcomfort op.

Ook voor mountainbikers

Hoe zit het met alle extra's van dit rugzakje? Hij heeft nogal wat toeters en bellen aan boord, schreef ik in het begin. Sommige ervan zijn bedoeld voor bijvoorbeeld mountainbikers, voor wie dit rugzakje ook veel te bieden heeft. Zo zit er een 'lidlock' op waaraan je razendsnel je fietshelm kunt bevestigen.

Osprey Talon 22 op Bol.com >>

Osprey Talon 22 op Bever.nl >>

Osprey Talon 22 dagrugzak Handige zakken & drinksysteem

Wat voor wandelaars als ik van belang is: er zitten genoeg zakken in om m'n spullen op een handige manier kwijt te kunnen. Het hoofdvak natuurlijk. En het ruime vakje voor persoonlijke spullen als geld en pasjes. Binnenin het hoofdvak verschuilt zich een ritsvakje met een keycord, altijd goed. Voor wie met een drinksysteem loopt, biedt de Talon een speciaal vak over de lengte van het rugpand.

Alles onder handbereik

Mijn grote waterfles (0,75 liter) steek ik met gemak weg in een van de twee stretch zijvakken. Die kan ik goed aansnoeren, zodat de fles er niet uitvalt. Vooral ook handig voor woest bewegende mountainbikers, maar als rustige wandelaar heb ik ook nogal eens een fles verloren. In het andere zijvak past op dezelfde manier een paraplu. Alles onder handbereik, super!

Ritsvakjes op de heupband

De heupband heeft aan beide zijden een ritsvakje, waar je bijvoorbeeld je mobiel in weg kunt stoppen en een klein cameraatje. En helemaal voorop zit nog een makkelijk toegankelijk vak waarin je bijvoorbeeld je natte regenbroek of handschoenen snel kunt wegsteken. Top!

Osprey Talon 22 dagrugzakZakje voor je banaan?

Eén zakje intrigeert me: op de schouderband. Je zou er, vanwege de kromming, heel goed een kleine banaan in kunnen stoppen. Maar daar is hij vast niet voor bedoeld...

Fluitend op pad

Tijdens m'n wandelingen heb ik de Talon binnenstebuiten gekeerd. Ik heb 'm aan alle kanten betast. Zedelijk en onzedelijk. Besnuffeld heb ik hem. En ik heb er zelfs m'n hoofd in gestoken. Toch kwam ik er pas na het lezen van de lange lijst met specificaties achter dat er nog iets heel grappigs (en nuttigs) verscholen zit. In de borstband verstopt zit een ieniemienie-fluitje-voor-noodgevallen. Wat een giller! Blaas er maar op, maar houd wel je oren dicht!

Talon 22 kopen?

De Talon 22 rugzak is verkrijgbaar op onder meer Bever.nl en Bol.com.

Osprey Talon 22 op Bol.com >>

Osprey Talon 22 op Bever.nl >>

 

Top 10 dagrugzakken

Ben je benieuwd naar de beste dagrugzakken voor wandelaars? Ik heb de 10 beste rugzakken van dit moment voor je op een rij gezet!

Top 10 dagrugzakken >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy