De Osprey Skarab 34 is de ideale rugzak voor wandelweekendjes. Flink wat groter dan de doorsnee dagrugzak is hij, maar toch heerlijk licht. Het is een eye catcher met een stijlvol slank design. Verder is het een echte Osprey: duurzaam en boordevol handige features. Boven- en zijvakken, ingebouwde regenhoes, een compartiment voor je CamelBak en nog veel meer. Hoe goed is hij? Ik nam hem onder de loep.
Gewicht: 915 gram | Inhoud: 34 liter | Hoogte: 62 cm | Breedte: 34 cm | Diepte: 24 cm | Verkrijgbaar in 1 maat | Voornaamste materiaal: 210D Nylon Dobby | Geïntegreerde regenhoes: ja | Compartiment voor drinksysteem: ja | Verkrijgbaar in 4 kleuren | Frankwandelt-rating: 90/100 | Prijs: €100 op Bol.com
Osprey Skarab 34 op Bol.com >>
Je gelooft het misschien niet, maar inmiddels heb ik vijf Osprey-rugzakken in huis: van een dagrugzakje tot rugzakken voor zware trekkings. Als fanatieke wandelaar en hiker gebruik ik ze allemaal intensief. En ik wil eigenlijk geen andere rugzak meer dan eentje van Osprey. Wat maakt dit merk zo goed?
Allereerst, en voor mij het belangrijkst: mijn Osprey’s zitten me als gegoten. Uiteraard is het net als met wandelschoenen: het is altijd goed om verschillende soorten en merken uit te proberen in de winkel. Want geen lichaam is hetzelfde, en een rugzak die de één goed zit, kan de ander helse schouderpijnen bezorgen. Maar ik durf te beweren dat de Osprey’s ongelofelijk goed aanpasbaar zijn, en soms zelfs ook in verschillende lengtematen verkrijgbaar zijn. Dus zet bij je zoektocht zeker het merk Osprey hoog op je lijstje.
Niet alleen is de pasvorm (voor mij) ideaal. De rugzakken van Osprey gaan ook ongelofelijk lang mee. Je ziet het al als je ze in huis hebt: het materiaal, het stikwerk, de ritsen, de vakjes, de schouderbanden: alles is tot in de puntjes afgewerkt, alles ademt duurzaamheid en kwaliteit. M’n dagrugzak (Osprey Talon) heb ik drie jaar lang wreed afgeragd, en hij is weliswaar vuil, maar het materiaal vertoont geen slijtage. Ongelofelijk. Voor een echte Osprey betaal je misschien wat meer, maar hij gaat ook lang mee.
En er zijn meer voordelen, maar die komen naar voren bij de bespreking van mijn nieuwste aanwinst: de Osprey Skarab 34. Direct uit de doos valt op hoe mooi en eenvoudig het ontwerp is. Hij heeft op het eerste gezicht minder toeters en bellen dan een aantal van zijn grotere broers.
Maar dat eerste gezicht bedriegt. Want kijk je beter, dan zie je tal van handige vakjes, zakjes, koordjes, ritsjes. Je moet even beter kijken dan je neus lang is, want ze zijn keurig weggewerkt in het prachtige design dat eenheid uitstraalt.
Het vak waar ik onderweg altijd het meest in aan het rommelen ben is het bovenvak. Gedurende een wandeltocht rits je die toch het vaakst open. Om even je geld of betaalpas te pakken voor een snack onderweg. Je camera tevoorschijn te toveren voor een snelle snapshot. Je wandelgidsje om de weg te vinden. Of die wc-rol voor... ach laat ook maar. Het mooie van de Skarab is: hij biedt niet één maar liefst twee bovenvakken.
Het grote bovenvak biedt een zee aan ruimte. Je kunt er van alles in kwijt. Van je compactcamera, je telefoon en je portemonnee tot mueslirepen, je wandelkaart en ja, die wc-rol. Alles wat je altijd direct bij de hand wilt hebben.
Maar nu komt het mooie: bovenop dat grote vak zit een kleiner bovenvak, prachtig weggewerkt zodat het bijna een geheim vakje lijkt. Ideaal voor bijvoorbeeld je wat waardevollere spullen, zoals je smartphone of je mapje met betaalpassen. Het vakje is aan de binnenzijde gemaakt van krasvrij materiaal, waardoor je hier met een gerust hart je dure Ray Ban in kunt schuiven.
Ik heb het in mijn andere Osprey-reviews geschreven: aan dit soort dingen merk je dat deze rugzakken ontworpen zijn door mensen die niet alleen goed zijn in hun vak, maar ook zelf fervente rugzakgebruikers zijn. En weten hoe irritant het is als je overrijpe banaan in het bovenvak een huwelijk is aangegaan met je dure iPhone.
Dat merk je ook aan de ritsen, die allemaal voorzien zijn van een handig ringkoordje, zodat je ze ook met verkleumde handen snel en op de tast kunt openritsen. Thuis bij de warme CV bedenk je dit soort dingen niet, die bedenk je pas als je ze ervaren hebt, en dat hebben de ontwerpers van Osprey overduidelijk.
Ook voor het hoofdvak geldt dat. Hierin verstouw je driekwart van je spullen voor je heerlijke wandelweekendje. Net als bij mijn andere grotere Osprey’s merk ik dat je dit vak super makkelijk kunt opentrekken en weer dichttrekken met een koord waar over is nagedacht.
“Hallo Frank, nu moet je ophouden”, zul je denken. “Moet je echt serieus nadenken over een trekkoord?” Mijn antwoord is: ja, dat moet. Vaak genoeg heb ik in het verleden bij vriesweer met gevoelloze vingers staan emmeren om m’n hoofdvak open te krijgen. Waarbij ik zelfs m’n tanden moest inzetten. En niet één keer op een dag, maar talloze malen. De Osprey-slimmeriken hebben aan dat trekkoord een extra lipje toegevoegd, waardoor dit probleem de wereld uit is. Chapeau!
En zo kan ik eindeloos doorgaan over de voordelen van deze Skarab 34. De regenhoes die in een ondervakje is weggestoken, de handige ritsvakjes op de heupband, de twee zijvakken die bijna onzichtbaar in het ontwerp opgaan, het uitwendige vak voor je waterreservoir, het gaasvakje onder het bovenvak met een clip voor je sleutels. Zoveel features in zo’n lichte rugzak, hoe is het mogelijk?
In het begin stelde ik: het belangrijkst van een rugzak is dat hij goed zit. Je moet er vele uren mee rondzeulen, en een rugzak die bijvoorbeeld aan je schouders trekt is moordend voor je goede humeur.
Ik heb hem in de praktijk uitgebreid getest. Heb hem flink volgestouwd met alle spullen die ik nodig had voor een lang weekendje weg. En hij blijkt echt ideaal voor weekendjes waarop je bijvoorbeeld van hotel naar hotel loopt. Waarbij je extra kleren meeneemt, een paar lichte schoenen, toiletspullen, een lunch voor onderweg, drinkflessen, een camera, een boek. En die wc-rol natuurlijk ;)
En ik kan zeggen: hij draagt echt goddelijk. Hij zit als gegoten, net als m’n andere Osprey’s. Je kunt het gewicht uitstekend verdelen over je schouders en heupen met de comfortabele schouderbanden en de gevoerde heupgordel. Daardoor gaat hij niet hangen aan je schouders en zit hij ook super stabiel op je rug.
De schouderbanden lopen wat naar binnen toe, waardoor ze niet makkelijk van je schouders glijden. Er zit uiteraard een riempje op waarmee je de schouderbanden met elkaar verbindt, waardoor de rugzak nog stabieler draagt. En wat ik nog nooit heb gezien: dat verbindingsbandje van de schouderbanden heeft een magnetische sluiting, waardoor je hem razendsnel open- en dichtklikt. Die magneet kun je ook nog gebruiken om het mondstuk van je drinksysteem aan te bevestigen. Handig!
Ook op je rug zelf draagt de Skarab comfortabel, dankzij het onopvallende harnas en een innovatief ‘Bump-Foam-achterpaneel’. Dat ventileert ook uitstekend, want tijdens het wandelen ga je natuurlijk flink zweten.
Kortom: wederom een toprugzak van Osprey! Zitten er dan helemaal geen nadelen aan? Ik heb er eentje kunnen vinden. De Skarab loopt in tegenstelling tot andere grotere rugzakken van Osprey taps toe naar beneden. De onderkant is dus smaller dan de bovenkant. Dat geeft hem z’n charme, maar het minpunt is dat je hem niet makkelijk op z’n kont kunt zetten, want dan kukelt hij om. Een dealbreaker is dat natuurlijk absoluut niet, maar het is wel goed om te weten.