Osprey Kestrel 48: robuuste én lichte trekkingrugzak Osprey Kestrel 48: robuuste én lichte trekkingrugzak
Osprey Kestrel 48: robuuste én lichte trekkingrugzak Osprey Kestrel 48: robuuste én lichte trekkingrugzak

Osprey Kestrel 48: robuuste én lichte trekkingrugzak

De Osprey Kestrel 48 heeft zich al jaren bewezen. Geliefd door wandelaars, op handen gedragen door reviewers. De gloednieuwe versie is nóg weer beter. Perfecte rugzak voor korte wandeltrekkings met tent. Of voor lange huttentochten. Het was mijn keuze voor een pelgrimstocht naar Rome die ik heb ondernomen!

Osprey Kestrel 48 trekkingrugzakOsprey Aether: feiten & rating

Gewicht: 1.630 gram | Inhoud: 48 liter | Hoogte: 75 cm | Breedte: 34 cm | Diepte: 32 cm | Maat: S/M en M/L | Verkrijgbaar in 4 kleuren | Frankwandelt-rating: 90/100 | Prijs: €179 op Amazon.nl

Kestrel 48 op Amazon.nl >>

Valt de Kestrel in de smaak?

Opgewonden als een kind ben ik als de nieuwe Kestrel per post arriveert. M’n andere Osprey’s – de geweldige Aether 70 en de al even voortreffelijke dagrugzak Talon 20 - bevallen enorm goed. Maar zal ook de Kestrel in de smaak vallen?

Osprey Kestrel 48 trekkingrugzakReismaatje op pelgrimage

Voor mij hangt er veel van af: later dit jaar ga ik op pelgrimstocht naar Rome, en deze Kestrel heeft daarvoor de ideale maten en het perfecte gewicht. Wordt het mijn ideale reismaatje waarmee ik 24/7 ga doorbrengen?

Veel lichter dan m’n Aether

Met ruim 1.600 gram is hij veel lichter dan m’n Aether. En 48 liter is precies goed voor een lange tocht van klooster naar hotel naar berghut naar B&B. Kan ik ook nog een extra setje nette kleding meenemen voor ‘s avonds in het restaurant. Plus m’n Fujifilm-camera met lenzen. Om m’n wilde Italiaanse avonturen haarscherp mee vast te leggen.

Liefde op het eerste gezicht

Dus vol verwachting klopt mijn hart als ik de Kestrel uit de verpakking haalt. Liefde op het eerste gezicht, want wat is het weer een beauty! Ik weet niet wat het is met de Osprey’s, maar ze zien eruit alsof een compleet team top-ontwerpers ze met veel liefde en geduld in elkaar hebben gezet. Alles ademt kwaliteit. Over elke feature is zorgvuldig nagedacht.

Tot in de puntjes afgewerkt

Wat ik over de Osprey Aether heb geschreven geldt zeker ook voor de Kestrel: voor de rugzak zijn kwaliteitsmaterialen gebruikt, hij zit boordevol handige vakken, de schouderbanden zijn van het super comfortabele mesh-materiaal. En bij alle details van de Kestrel valt het vakmanschap op. Stiksels, ritsjes, trekkoordjes, spanbanden: ze zijn allemaal tot in de puntjes afgewerkt.

Osprey Kestrel 48 trekkingrugzakIs het ook een goede rugzak?

Maar een mooi uiterlijk wil nog niet zeggen dat het ook een goede rugzak is. Voordat hij voor een paar maanden met me mee mag op m’n pegrimage, moet hij zich eerst maar eens bewijzen. En op twee punten ben ik superkritisch: draagt hij lekker en is hij handig in het gebruik?

Met Kestrel naar Mallorca

Gelukkig heb ik een uitstekende kans om de Kestrel 48 door de mangel te halen: ik ga op een meerdaagse trektocht met tent door de bergen van Mallorca. Je verwacht het niet op dit eiland, dat bekend is van z’n overvolle stranden en feestende jongeren, maar het bergachtige noorden is een schitterend gebied om een dag of 5 doorheen te trekken.

Complete kampeeruitrusting

M’n eerste zorg: past alles wat ik nodig heb wel in deze lichte, compacte rugzak. Tot m’n verbazing hoef ik me nergens druk over te maken: m’n complete kampeeruitrusting past erin alsof de Kestrel ervoor gemaakt is.

Toegankelijke compartimenten

Heel fijn zijn de twee hoofdcompartimenten, die beiden goed bereikbaar zijn via stevige ritsen. De onderste is bedoeld voor je slaapzak, maar ik gebruik hem voor m’n kampeeruitrusting: handig als die straks nat is.

Kestrel 48 op Amazon.nl >>

Osprey Kestrel 48 trekkingrugzakTrektocht: 48 liter is genoeg

OK, veel ruimte schiet er dan niet meer over. Kookspullen bijvoorbeeld passen er alleen nog in als ik bereid ben om stevig te proppen. Maar die neem ik op dit soort korte trips toch al nooit meer mee. Dus waarom heb ik eigenlijk al die jaren een 70 liter rugzak meegezeuld als ik ook met 48 liter goed toe kan? En zo flink wat gewicht kan besparen?

Sjans met de Kestrel

Op het vliegveld werpen m’n vrienden (met hun lompe en afgetrapte 70 liter rugzakken) stikjaloerse blikken op m’n mooie nieuwe Kestrel. Even ben ik de bink. En heb ik zelfs de indruk dat ik dankzij m’n Kestrel sjans heb van de incheck-dame. Maar misschien verbeeld ik het me...

Zit als gegoten

Tijdens de trekking door de bergen zit de Kestrel me als gegoten. De heupbanden en schouderbanden zijn lekker comfortabel, zelfs als je er 7 uur of langer mee rondsjouwt, berg op – berg af. Hij zit strak tegen m’n rug, met toch genoeg ruimte om de ventilatie z’n werk te laten doen.

Osprey Kestrel 48 trekkingrugzakZijn de ontwerpers ook hikers?

Het weer op Mallorca is zo-zo: regen, zon, regen, zon. En dan heeft de Kestrel een simpele maar effectieve feature aan boord. Aan de achterkant zit namelijk een vak waar je je regenkleding binnen 2 seconden in wegstopt. En als het plenst, tover je die binnen 2 seconden weer tevoorschijn. Daaraan merk je: de ontwerpers van Osprey moeten echt zelf ook hikers zijn die dat gemist hebben bij andere rugzakken.

Heerlijk ruim topvak, handig regenhoesvakje

En zo bevat de Kestrel, net als de Aether, unieke features die het leven van een wandelaar veraangenamen. Zo is het topvak heerlijk ruim, zodat je je belangrijkste spullen direct bij de hand hebt. De regenhoes zit in z’n eigen vakje aan de onderkant van de Kestrel, zodat je die ook razendsnel kunt bereiken.

Mesh-zijvakken en vakjes op de heupband

Ook de grote mesh-zijvakken zijn ruim: die gebruik ik altijd voor m’n waterflessen. En ritsvakjes op de heupband zijn ideaal voor m’n GPS-apparaat links en m’n mobieltje rechts. Alles binnen handbereik. Het leven van een wandelaar gaat opeens over rozen.

Osprey Kestrel 48 trekkingrugzakRazendsnel onderin je hoofdvak

Over twee features is ook goed nagedacht: de grote ritsen aan de zijkant. De linkerrits geeft toegang tot een langwerpig en ruim vak waarin je bijvoorbeeld een warm vestje en wat mueslirepen kunt wegstoppen. Via de rechterrits bereik je het hoofdcompartiment. Dat is erg handig, want zo kun je ook spullen die onderin dat hoofdvak zitten, razendsnel bereiken.

Ieder voordeel...

Nadeel van zoveel verschillende vakken: je moet wel onthouden waar je wat hebt weggestopt. Anders ben je wel even bezig met zoeken. Dat vraagt wat van je organisatietalent. Maar heb je eenmaal een systeem bedacht dat voor jou goed werkt, dan heb je hier onderweg veel voordeel van.

Aanpasbaar rugpand

Mij zit de Kestrel tijdens de trip naar Mallorca zonder aanpassingen als gegoten. Maar is dat niet zo: je kunt het rugpand aanpassen aan je ruglengte. Een must voor een rugzak, want geen twee ruggen zijn hetzelfde.

Osprey Kestrel 48 trekkingrugzakWandelstokken opbergen

Naar één feature heb ik echt met een loepje moeten zoeken: de manier waarop je je wandelstokken aan de Kestrel kunt vastmaken. Dat blijkt handig te kunnen via de ‘Stow-on-the-Go trekking pole attachment’. Een hele mondvol waar je je tong over breekt, maar bekijk dit filmpje van 14 seconden en je snapt het direct.

Je handen vrij

Zelf wandel ik nooit met stokken, want ik ben jong en stoer. Dus ik heb dit niet echt kunnen testen in de praktijk. Maar het ziet er handig uit: zonder je rugzak af te doen, steek je je wandelstokken snel weg en heb je je handen vrij. Bijvoorbeeld bij een lastig klimmetje. Of om te worstelen met een grizzlybeer.

Veel bewegingsvrijheid

Gelukkig komen we die niet tegen in de Mallorcaanse bergen. Wel bijzonder veel natuurschoon. En inderdaad wat lastige klimmetjes waar ik me in allerlei halsbrekende bochten moet wringen. Ook dan blijkt het voordeel van een compacte en lichte rugzak: ik beweeg me veel makkelijker dan ik gewend ben, kan grote stappen naar boven of opzij maken, zonder dat de Kestrel in de weg zit. Super!

Met vlag en wimpel geslaagd

Kortom: de Kestrel 48 is met vlag en wimpel geslaagd voor mijn uitvoerige test. En om dat te vieren blaas ik even op het schelle noodfluitje in de borstband. Hij is door naar de volgende ronde.

Kestrel 48 op Amazon.nl >>

Osprey Kestrel 48 trekkingrugzakKestrel 48: uitstekende reviews

De Osprey Kestrel is een kwaliteitsrugzak. En ik ben niet de enige die dat vindt. De bekende wandelwebsite Oppad.nl geeft hem een zeer hoge score. De reviewer roemt de Kestrel voor z’n uitstekende prijs, goede kwaliteit en allround inzetbaarheid. Ook krijgt hij vele uitstekende reviews van wandelaars zoals jij en ik. Een kleine greep:

  • Review op Oppad.nl: “De Osprey Kestrel 48 is een rugzak voor liefhebbers van dag- en huttentochten, backpacken en zelfs korte kampeertrektochten. Voor een dergelijke veelzijdige rugzak van deze kwaliteit en een prijs van € 180 mogen we best van een koopje spreken.” Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
  • Review op Gearlimits.nl: “De Osprey Kestrel 48 heeft een zeer goede prijs-kwaliteit verhouding. De rugzak biedt alles wat je als backpacker nodig hebt. Daarnaast wil het oog ook wat en dat daar steekt deze Osprey rugzak er echt met kop en schouders bovenuit.” Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
  • Review van een wandelaar: “Een ideale rugzak. Ik heb hier een tweeweekse Balkan, een week Baltic en een Noorwegen-trip mee gedaan. Je moet wel licht kunnen pakken maar dan gaat dat prima. Zowel bij Transavia als bij Easy Jet kreeg ik hem mee in het vliegtuig als cabin luggage alhoewel hij eigenlijk een fractie te lang is. Het draagcomfort is erg goed, stabiel tegen de rug en het rugpand ventileert goed. Happy Walking!”
  • Review op Expertworldtravel.com: “I think the Osprey Kestrel 48 is a very good hiking backpack. Many people can benefit from its incredibly comfortable structure, and will love the feel of this pack against their body - especially at longer and more difficult hikes. You can even use this pack for backpacking, since it is large enough to fit clothes for a trip of several weeks. And you'll be able to neatly organize everything you decide to pack inside it, since the pack has plenty of different organizational features.”
  • Review van een wandelaar: “I'm a long-backed woman, so the women's rucksacks are too short for me. This is excellent, weight balances well on the hips. The storage is well thought out and pack really balanced - far enough off the back to give airflow but close enough not to unbalance you.”

Kestrel 48 op Amazon.nl >>

 

Osprey Kestrel 48 kopen?

De Osprey Kestrel 48 ligt in de winkels, hoewel hij soms niet voorradig is, dus bel van te voren even als je hem wilt bekijken en passen. Je kunt hem ook kopen bij Amazon.nl.

Kestrel 48 op Amazon.nl >>

 

Top 10 dagrugzakken

Ben je benieuwd naar de beste dagrugzakken voor wandelaars? Ik heb de 10 beste rugzakken van dit moment voor je op een rij gezet!

Top 10 dagrugzakken >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy