Osprey Escapist 25 review: perfecte fiets- en wandelrugzak Osprey Escapist 25 review: perfecte fiets- en wandelrugzak
Osprey Escapist 25 review: perfecte fiets- en wandelrugzak Osprey Escapist 25 review: perfecte fiets- en wandelrugzak

Osprey Escapist 25 review: perfecte fiets- en wandelrugzak

Osprey heeft de Escapist 25 ontwikkeld als fietsrugzak. Maar hij is ook zeer geschikt om mee te wandelen. Sterker nog: de Osprey Escapist 25 is op dit moment mijn favoriete dagrugzak om mee te wandelen. Uitstekend draagcomfort en heerlijk veel handige vakken. Benieuwd naar mijn ervaringen?

Osprey Escapist 25Osprey Escapist 25: feiten & rating

Gewicht: 960 gram | Inhoud: 25 liter | Hoogte: 50 cm | Breedte: 27 cm | Diepte: 31 cm | Materiaal: 210D nylon mini hex diamond ripstop | Inclusief regenhoes | Verkrijgbaar voor dames en heren | Verkrijgbaar in diverse kleuren | Frankwandelt-rating: 95/100 | Prijs: €120 op Bol.com en op Bever.nl

Osprey Escapist 25 op Bol.com >>

Osprey Escapist 25 op Bever.nl >>

Match made in heaven

Drie jaar lang heb ik gewandeld met mijn geliefde Osprey Talon 22. Duizenden kilometers heb ik ermee afgelegd. Dat schept een band, vele honderden uren doorbrengen met een rugzak die je voortdurend omarmt. De Talon was mijn favoriete rugzak aller tijden. Tot ik de Osprey Escapist 25 kocht. De Escapist 25 en Frankwandelt is een ‘match made in heaven’.

Voorkom rugzakleed

Als je zoveel wandelt als ik, is een goede dagrugzak essentieel. Een rugzak die beroerd zit of een onhandige indeling heeft, kan je wandeldag danig vergallen. En je ook schouder- en rugpijn bezorgen. Geloof me, ik heb ruime ervaring met wandelleed dat is ontstaan door een akelige rugzak.

Zit als gegoten

Na jarenlang afbeulen was mijn Talon 22 helemaal op. Hoewel alle ritsjes en vakjes nog perfect in orde waren, was hij niet langer toonbaar. Na lang wikken, wegen en eindeloos passen heb ik een maand geleden de Osprey Escapist 25 aangeschaft. Vanaf het allereerste moment zat hij als gegoten.

Osprey Escapist 25Escapist 25: eigenlijk een fietsrugzak

Osprey heeft de Escapist 25 ontworpen als fietsrugzak. Handigheden voor op de fiets zijn een organiser-vakje voor je fietsgereedschap, een LidLock helmclip, een bevestigingspunt voor je fietslampje en reflecterende details. Door de ‘high visibility’ regenhoes ben je bovendien goed zichtbaar in de regen.

Osprey Escapist 25 op Bol.com >>

Osprey Escapist 25 op Bever.nl >>

Escapist 25: óók een wandelrugzak

Uit een volle maand wandelervaring met deze rugzak kan ik je vertellen dat hij ook uitermate geschikt is voor een dagwandeling. De Escapist 25 is dus een uitstekende dagrugzak voor wandelaars die soms ook fietsen. Of voor fietsers die ook wel eens een wandeltocht maken. Zodat je met één dagrugzak toe kan.

Eisen aan een rugzak

Dagrugzakken moeten voor mij aan twee eisen voldoen: ze moeten lekker zitten én m’n spullen moeten er op een handige manier inpassen. De Escapist 25 voldoet perfect aan beide eisen.

Osprey Escapist 25Mooi design

Daar komt bij dat de Escapist een lekker ding is om te zien. Niet heel belangrijk (voor mij), maar wel mooi meegenomen. Hij zit strak tegen je rug, is lekker slank en gestroomlijnd, heeft een mooi design en strakke kleuren (ik heb de zwart-grijze editie).

Perfecte afwerking

En hij is, zoals ik inmiddels van Osprey gewend ben, perfect afgewerkt. Dat laatste zie je aan de zorgvuldig gestikte naden, de mooi weggewerkte ritsen, het materiaal dat een luxe en tegelijk robuuste uitstraling heeft. Dat schreef ik ook over de Talon 22, en na drie jaar lang afbeulen heeft nog geen naadje of ritsje het begeven.

Osprey Escapist 25Ruime dagrugzak

De Escapist 25 is nog iets ruimer dan de Talon 22 (25 versus 22 liter). Dat komt mij uitstekend uit, want ik zeul altijd nogal wat mee op een wandeling. Forse systeemcamera met twee toeters van lenzen. Anti-verdwaal Garmin-GPS. Fikse fles H2O. Berg fruit. Lunchpakket-voor-veelvraten. Boek voor in de trein. En je raadt het al: het past allemaal prima in de Escapist 25.

Osprey Escapist 25 op Bol.com >>

Osprey Escapist 25 op Bever.nl >>

Heel veel vakken

Nog handiger aan de Escapist dan aan de Talon: het aantal verschillende vakken/vakjes en de wijze waarop ze ingedeeld zijn. Ten eerste heeft de Escapist een af te scheiden bodemvak, waar je met een speciale rits toegang toe hebt. Handig voor bijvoorbeeld regenkleding. Word ik overvallen door een brutale hoosbui, dan heb ik die razendsnel paraat. Je kunt er trouwens ook voor kiezen de twee hoofdvakken samen te voegen tot één mega-vak.

Osprey Escapist 25Vier vakken bovenop

Bovenop zitten liefst vier vakken. Gerekend vanaf het rugpand: een vak voor je waterzak; een klein ritsvakje voor bijvoorbeeld je portemonnee, je smartphone en je lees/zonnebril; het grote rits-hoofdvak dat je in twee vakken kunt verdelen. Dan is er nog een fors ritsvak voor allerhande spullen, en daar vind je ook een keycord om je sleutels veilig aan vast te klikken.

Kies een vaste indeling

Een weelde aan vakken dus. Waarbij het vooral een uitdaging is om te onthouden in welk vakje je je spullen hebt gestopt. Na een paar keer wandelen met de Escapist 25 heb ik een vaste indeling gevonden, waardoor ik nooit meer misgrijp.

En nog meer vakken...

Qua vakken zijn we er dan nog niet. Want ook op één schouderband en op beide heupbanden zitten ritsvakjes (die ik zelf nooit gebruik). Aan beide zijkanten zitten open mesh-vakken voor bijvoorbeeld je paraplu en je drinkfles. Helemaal voorop zit nog een open mesh-vak waarin je je natte regenbroek of handschoenen snel kunt wegsteken. En onderop een ritsvakje waar een prima regenhoes achter schuil gaat. Top!

Osprey Escapist 25 op Bol.com >>

Osprey Escapist 25 op Bever.nl >>

Andere toeters & bellen

Naast alle handige vakken zitten er nog veel meer toeters en bellen aan de Escapist 25. Tal van clipjes, snoertjes & koordjes waar je hem mee kunt verstellen, of waar je iets aan kunt hangen/vastclippen. Aan één schouderband zit – een beetje verscholen – zelfs een noodfluitje dat akelig schel klinkt. Al met al heeft Osprey weer alles uit de kast gehaald voor de Escapist.

Osprey Escapist 25Hoog draagcomfort

Het draagcomfort van de Escapist ligt zeer hoog, weet ik een maand en vele wandelingen verder. Dat is te danken aan het strakke design, maar vooral ook aan het verstelbare ‘AirScape’ ventilerende rugpand en de ‘BioStretch’ schouderbanden.

Marketing-blabla

Dat AirScape en BioStretch moet je natuurlijk met een korreltje zout nemen, hier is de marketingafdeling van Osprey losgegaan. Maar lekker dragen doet hij zeker, zelfs bij wandelingen boven de 20 kilometer.

Rotsvaste schouderbanden

Die schouderbanden blijven rotsvast op je schouders zitten. Logisch zou je zeggen. Toch heb ik nogal wat rugzakken gehad waarbij de schouderbanden op een gladde regenjas van telkens m’n schouders gleden. Heel irritant. De schouderbanden van de Escapist hebben daar gelukkig geen last van.

Osprey Escapist 25In de heupgreep

Ook de heupband zit als gegoten, hij neemt je als het ware in de heupgreep. Dankzij die band haal ik heel wat gewicht van m’n arme schouders. De verstelbare heupband zorgt voor een goede verdeling van het gewicht over m’n schouders en m’n heupen.

Osprey Escapist 25 op Bol.com >>

Osprey Escapist 25 op Bever.nl >>

Mesh zijvakken

Vermeldenswaard zijn tot slot de uitstekende mesh zijvakken. Daar kun je uitstekend een waterfles in kwijt, zonder dat hij er onderweg uitkukelt. Zelf gebruik ik een dopper van een halve liter, maar er past ook zeker een grote waterfles van 0.75 liter in. Handiger dan de Talon: je hoeft hem niet vast te snoeren, het mesh-materiaal houdt hem uitstekend op z’n plaats. In het andere zijvak past op dezelfde manier een opvouwbare (storm)paraplu. Super!

Conclusie: numero uno

Kortom: met de Escapist 25 heeft Osprey opnieuw uitgepakt met een toprugzak voor wandelaars. Op de fiets, waarvoor hij eigenlijk ontworpen is, heb ik hem nog niet getest, maar ongetwijfeld is het ook een zeer goede fietsrugzak. Het hoge draagcomfort, het riante aantal vakken en de handige indeling daarvan, plus het strakke design zorgen ervoor dat hij met stip op nummer 1 in m’n Top 10 dagrugzakken belandt.

Osprey Escapist 25 kopen?

De Osprey Escapist 25 kun je kopen bij de betere buitensportzaken, op Bol.com of op Bever.nl.

Osprey Escapist 25 op Bol.com >>

Osprey Escapist 25 op Bever.nl >>

 

Top 10 dagrugzakken

Ben je benieuwd naar de beste dagrugzakken voor wandelaars? Ik heb de 10 beste rugzakken van dit moment voor je op een rij gezet!

Top 10 dagrugzakken >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy