De Osprey Archeon 25 is een heerlijk robuuste dagrugzak waarmee je ook goed een weekend op pad kunt. Met z’n strakke, minimalistische design ziet hij er stijlvol uit. Anders dan veel andere Osprey’s heeft hij weinig vakken. Benieuwd naar mijn ervaringen?
Gewicht: 1.347 gram | Inhoud: 25 liter | Hoogte: 54 cm | Breedte: 33 cm | Diepte: 24 cm | Materiaal: 1880D Recycled Nylon Canvas | Inclusief regenhoes | Verkrijgbaar voor dames en heren | Verkrijgbaar in diverse kleuren | Frankwandelt-rating: 75/100 | Prijs: €153 op Bol.com
De Archeon 25 is een echte eye-catcher. Anders dan veel andere wandelrugzakjes is hij strak en stijlvol vormgegeven. Volgens Osprey volgt het design het principe van ‘essentialisme’. Heerlijk hoor, je kunt merken dat de marketingafdeling heeft meegedacht. Maar toch: het is een rugzak waar je goed mee voor de dag kunt komen. Chique zou ik hem zelfs willen noemen: je zou er prima mee door de dure PC Hooftstraat kunnen flaneren. En nog sjans hebben ook.
‘Zou’ schrijf ik, want exclusieve winkelstraten laat ik meestal links liggen. Gelukkig doet hij het ook bijzonder goed in de natuur. Het is een rugzak waarmee je niet snel opvalt als je bijvoorbeeld een hert of wild zwijn begluurt. Ik heb de ‘Stonewash Black’ variant en die versmelt helemaal met het bos. Mooi is ook dat je met de Archeon 25 duurzaam bezig bent: hij bestaat voor 100% uit gerecyclede materialen. Goed bezig Osprey!
Dat gerecyclede materiaal voelt tegelijk oerdegelijk aan: het lijkt niet kapot te krijgen. Of dat in de praktijk ook zo is, zal ik waarschijnlijk pas na jarenlang intensief gebruik gaan merken. Dit is echt zo’n rugzak die je eindeloos kunt mishandelen, maar die toch eeuwenlang meegaat.
Hoofdmoot van de Archeon is gerecycled nylon canvas van een zware kwaliteit (1880D). Mooi is de stoere afwerking. Bijvoorbeeld de handige gesp waarmee je het hoofdcompartiment in een oogwenk opent en sluit. En de onverwoestbaar ogende rits waarmee je dat compartiment groter of kleiner maakt. De Archeon 25 bevat verder waterafstotende coating die vrij is van schadelijke stoffen als PFC.
Met deze dagrugzak ben je dus lekker duurzaam bezig. Belangrijker is natuurlijk: is het ook een goede rugzak? Voor mij is daarbij essentieel: een rugzak moet al m’n spullen kunnen vervoeren en moet daarbij ook op lange wandelafstanden comfort bieden.
In beide missies slaagt de Archeon grotendeels. Op een lange wandeling in een uitgestrekt plassengebied in Utrecht, waarbij ik het ene na het andere hekje over moet klauteren, zit hij rotsvast op m’n rug. De Archeon draagt heel fijn, het lijkt alsof het ergonomisch gevormde rugpand strak tegen m’n rug zit vastgeplakt. Zonder daarbij overigens te plakken: hij heeft een lekker luchtig ‘Airscape’ rugpand.
Wel vraag ik me af of hij ook zo lekker draagt bij zomerse temperaturen. Ik twijfel of het ‘Airscape’ rugpand ook zo goed ventileert als het 30 graden is. Ik heb dit nog niet kunnen testen... omdat het december is.
Wat me opviel tijdens een aantal wandelingen: het lijkt alsof de Archeon lichter aanvoelt dan mijn andere dagrugzakken. Terwijl ik precies dezelfde hoeveelheid spullen meezeul en de rugzak zelf helemaal geen lichtgewicht is. Hij is eerder zwaar: bijna 1400 gram. Robuustheid heeft een prijs, of in dit geval: gewicht. Vergelijk hem bijvoorbeeld eens met de Osprey Skarab 34. Die heeft 9 liter meer inhoud, maar is met 915 gram veel lichter.
Dat hij niet zwaar aanvoelt, moet komen door trucjes van Osprey die het draagcomfort bevorderen. Zo zit de heupband precies op de juiste plek, en zijn de schouderbanden ergonomisch vormgegeven en uiteraard verstelbaar. Het nauwsluitende AirScape rugsysteem kan een flinke last heel comfortabel torsen, is volledig verstelbaar en bevat schuimrubberen richels voor ventilatie en draaggemak.
Anders dan m’n kleinere dagrugzak van Osprey, de Talon 22, heb ik ruimte zat in de Archeon. Hij is natuurlijk een slagje groter – 3 liter om precies te zijn. Maar hij is ook flexibel uit te breiden: het bovenste deel van de Archeon rol je simpel uit waardoor je eindeloos veel spullen kwijt kunt. Slim bedacht!
Wat opvalt aan de Osprey Archeon 25 is z’n opbergsysteem. Andere Osprey’s als de Talon 22 en de Escapist 25 – ik heb ze beide – hebben een weelde aan compartimenten. Ze hebben hoofdvakken, zijvakjes, heupbandvakjes, schouderbandzakjes, binnen-, onder- en tussenvakjes. Maar voor de Archeon heeft Osprey het aantal vakjes zeer beperkt gehouden.
De Archeon bestaat voornamelijk uit één heel groot compartiment waar je via de oprolbare bovenzijde toegang toe hebt. Aan de voorzijde van dat vak loopt een grote, stevige rits tot halverwege de rugzak. Daardoor kun je eenvoudig je spullen erin en eruit halen. De bovenkant van de tas rol je vervolgens op, waarna je de tas met een metalen gesp sluit. een beetje zoals Ortlieb dat doet.
Op de voorzijde heeft de Archeon een handig open ‘mesh’ vak waar je van alles in kunt proppen – natte regenjassen, warme truien, lunchpakketten. Hij heeft ook een vak aan de binnenzijde van het rugpand die bestemd is voor je drinksysteem. En er zijn twee ‘mesh’ zijvakjes voor bijvoorbeeld je drinkflessen.
Ik heb hem binnenstebuiten gekeerd en m’n hoofd erin gestoken: that’s it. Dacht ik. Want na lang zoeken en diverse reviews lezen, kwam ik erachter dat er nóg een vakje is. Verborgen aan de binnenzijde zit een subtiel weggewerkt ritsje waarachter een vakje schuilt voor je portemonnee, je iPhone, je zonnebril. Een keycord in dat vakje neemt je sleutels in een stevige houdgreep.
Toch ontdek ik als ik met mijn Archeon op pad ben iets onverwachts over mezelf. Ik blijk namelijk een vakjes-liefhebber te zijn. En bij de Archeon mis ik toch nog een extra vak. Het ligt vast aan mij, maar alles wat ik zoek, heeft de neiging om helemaal onderin de Archeon 25 weg te kruipen. Ook een banaan, om maar iets te noemen. En die wordt er dan niet vrolijker van, dat kan ik je wel vertellen.
Vanwege corona heb ik dat nog niet kunnen testen: hoe houdt de Archeon 25 zich als ik er een weekendje mee ga hiken? Want met een dagbelasting op pad gaan is nog wat anders dan een vol weekend wandelen waarbij ik de Archeon volstouw met extra kleding en extra uitrusting.
Die extra spullen kan hij prima aan, dat heb ik wel getest. Maar ik vraag me af of de heupband dan net zo comfortabel draagt als tijdens mijn dagwandelingen. Hij lijkt daarvoor te klein en ielig te zijn. De schouderbanden hebben iets meer body, maar ze lijken toch minder bedoeld te zijn om zwaardere gewichten te torsen dan andere weekendrugzakken die ik heb gehad.
Maar genoeg geklaagd. De Osprey Archeon 25 is een mooie rugzak die prettig draagt. En hij heeft ook nog een paar verborgen functies. De al genoemde zijvakken zijn ruim bemeten, waardoor mijn Dopper er helemaal inpast en er ook niet kan uitvallen zoals bij sommige andere rugzakken. Top! Ook helemaal goed is het vakje onderop met een dijk van een regenhoes, waarmee je je spullen goed droog houdt als het weer tegenzit.
Een heel grappige feature die meer Osprey’s hebben tot slot: de rechter borstband verbergt een fluitje waarmee je een akelig schel geluid kunt produceren als je in nood bent. Ik heb het getest, m’n oren tuiten er nog van.
De Osprey Archeon 25 is verkrijgbaar in twee versies: voor dames en voor heren. Ik heb uiteraard de heren-versie getest. Verschillen zitten in de vormgeving van het rugsysteem. En de heren-versie is 3 centimeter langer.
De Osprey Archeon is een prima dagrugzak met een bijzonder fraai design. Hij is stoer, stevig en duurzaam. Pas over een paar jaar zal ik het echt kunnen zeggen, maar hij maakt de indruk dat hij zeer lang meegaat. Een pluspunt vind ik verder dat hij van gerecyclede materialen is gemaakt. Minpunten heeft hij ook: ik vraag me sterk af of hij voldoende ventileert bij warm weer. En ik twijfel of hij comfortabel genoeg is voor weekendhikes. Verder missen m’n banaan en ik een extra vak ;)