Vijf gloednieuwe NS-wandelingen in jubileumjaar 2015 Vijf gloednieuwe NS-wandelingen in jubileumjaar 2015
Vijf gloednieuwe NS-wandelingen in jubileumjaar 2015 Vijf gloednieuwe NS-wandelingen in jubileumjaar 2015

Vijf gloednieuwe NS-wandelingen in jubileumjaar 2015

[2 april 2015] Geen grapje: op 1 april 2015 zijn er 5 spiksplinternieuwe NS-wandelingen verschenen. Hoera: NS-wandelingen vieren dit jaar hun jubileum: ze bestaan 25 jaar. Al een kwart eeuw lang worden ze ontwikkeld door NS en Wandelnet. De 5 nieuwe wandelroutes beginnen en eindigen allemaal op een station, hebben voor elk wat wils en zijn gratis te downloaden.

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Trage Tocht meets NS-wandeling in de trein

In de trein terug van een Trage Tocht in Limburg (schitterend!) kwam ik vandaag iemand tegen die er zojuist eentje had gelopen en daar wild enthousiast over was: NS-wandeling Hemelse Berg Arnhem. Kan ook bijna niet anders: de omgeving daar is inderdaad hemels.

Hieronder staan de 5 nieuwe NS-wandelingen op een rij. Ik heb ze inmiddels alle 5 gelopen.

1. NS-wandeling Beerschoten Bilthoven

NS-wandeling Beerschoten BilthovenNa het centrum van Bunnik sta je ineens echt buiten. Over het mooie wandelpad langs de Kromme Rijn naar Rhijnauwen. Tussen de forten en de bunkers van de Hollandse Waterlinie is er altijd levendigheid rondom het theehuis.

Aan het eind van het landgoed verschijnen kleurige gebouwen van de Uithof, het universiteitscentrum van Utrecht. Je loopt er even later dwars door. Na het meteorologische veld van het KNMI en De Bilt, duik je het bosgebied van landgoed Beerschoten in om er in Bilthoven weer uit te komen.

Highlights

 • Landgoed Rhijnauwen
 • De Uithof
 • Beerschoten en het Panbos

Praktisch

2. NS-wandeling Mastbos Breda

NS-wandeling Mastbos BredaWaar denk je aan bij Breda? Misschien aan De Grote Markt vol horecagelegenheden, Het Kasteel van Breda met de Defensie Academie of Brabantse gezelligheid in ‘t Ginneken. Dan heb je nog het Begijnhof naast het Valkenbergpark, het Mastbos met z’n mooie vennen en kasteel Bouvigne of het moderne Chassé Theater.

Gelukkig hoef je niet te kiezen. Met deze route zie je het allemaal en nog veel meer… Beleef Nassaustad Breda.

Highlights

 • Mastbos
 • Ginneken
 • Centrum van Breda

Praktisch

3. NS-wandeling Paterswoldsemeer Groningen

NS-wandeling Paterswoldsemeer GroningenDrie wandelingen in één, voor elk wat wils. Met alleen de stadswandeling door Groningen kun je jezelf ook makkelijk een dag vermaken. Verleidingen genoeg onderweg: het befaamde Groninger Museum, ateliers, bijzondere winkeltjes en terrassen.

Wil je eerst of alleen het Groninger land bekijken? Begin dan de wandeling in het Wassenaar van het noorden: het Villadorp Haren. Langs het Paterswoldsemeer loop je over het Pieterpad naar de stad Groningen. Je kunt de route door het centrum er in z’n geheel of gedeeltelijk aan vastknopen. Het is de moeite waard.

Highlights

 • Villadorp Haren
 • Paterswoldsemeer
 • Centrum Groningen

Praktisch

4. NS-wandeling Woldberg Steenwijk

NS-wandeling Woldberg SteenwijkEen stuwwal uit een reeds lang gesmolten ijstijd, bekleed met bos. Voor holle paden hoef je niet naar Limburg, want hier zijn ze ook, jarenlang uitgesleten door het water dat De Woldberg afkomt. Op de flank van de berg vormt een robuuste uitkijktoren, een mooi uitzichtpunt.

Zelfs Heerenveen en Giethoorn zijn bij helder weer te zien. Net als de kerktoren van Steenwijk, het station en het vlakke land met de weilanden waar je zojuist nog liep. Voor wie hoogtevrees heeft of opziet tegen de 131 treden, is het goed toeven in het theehuis eronder.

Highlights

 • Bosrijke stuwwal met uitkijktoren
 • Holle wegen
 • Weilanden

Praktisch

5. NS-wandeling Hemelse Berg Arnhem

NS-wandeling Hemelse Berg ArnhemMet de karakteristieke trolleybus kun je vanaf beginpunt Oosterbeek zo naar Arnhem. Niet doen, want dan mis je een schitterend wandelgebied, waar veel te zien is. Het begint met villa Hartenstein, het hoofdkwartier van de operatie Market Garden.

Daarna de Hemelse Berg met prachtige beek, de Engelse huizen in Heveadorp, landgoed Duno en de Westerbouwing met uitzicht over de rivier. Bij het kerkje van Oosterbeek ga je de uiterwaarden in. Tot slot landgoed Mariëndaal en voor wie wil het centrum van Arnhem.

Highlights

 • Landgoederen
 • Uiterwaarden en rivier
 • Hoogteverschillen Arnhem

Praktisch

NS-wandelingen op Frankwandelt

Alle NS-wandelingen heb ik inmiddels gelopen. Ik heb ze overzichtelijk voor je op een rij gezet, met startplaats, provincie, lengte en de inmiddels befaamde Frankwandelt-rating.

Alle NS-routes op Frankwandelt >>

 

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy