Wandelevenement ‘Expeditie Zuiderwaterlinie’ in september 2023

Na succesvolle edities in 2018 en 2019 keert het wandelevenement ‘Expeditie Zuiderwaterlinie’ in september 2023 terug. Dit jaar is het namelijk 325 jaar geleden dat Menno van Coehoorn, Fries strateeg en vestingbouwer, met zijn inspectiereis de basis legde voor de Zuiderwaterlinie. Ga mee met de ontdekkingstochten langs de historische waterlinie en treed in de voetsporen van Menno van Coehoorn.

Expeditie ZuiderwaterlinieOntdekkingstocht 1: 10 september | Sint-Michielsgestel

De maand september staat in het teken van Expeditie Zuiderwaterlinie. Op 10 september kun je mee op een ontdekkingstocht van 3,5 kilometer door Sint-Michielsgestel. Je leert al wandelend over de Tachtigjarige Oorlog en de belegering van ’s-Hertogenbosch in 1629. Prins Frederik Hendrik bevrijdde dankzij die belegering Sint-Michielsgestel van de Spaanse overheersing. Bij natuurtheater La Damoiselle is er poëzie. Het historische kampement neemt bezoekers mee naar vroeger tijden, oude ambachten en verhalen over strijd en overwinningen.

Ontdekkingstocht 2: 16 september | Waalwijk

Op 16 september strijkt Expeditie Zuiderwaterlinie neer in Waalwijk. Deze ontdekkingstocht van 11 kilometer (uit te breiden naar 14 kilometer) brengt je langs de historische linie rond Waalwijk. Luister naar verhalen van De Legendejagers, maak een ritje met een huifkar en ontdek een cultuurlandschap vol bijzondere plantengroei en een rijk en vogel- en dierenleven.

Ontdekkingstocht 3: 24 september | Lith

Op 24 september doet Expeditie Zuiderwaterlinie Lith aan, met een wandeling van 8 kilometer. Je wandelt langs de vele dorpspaden en over hoge zandruggen die benarde boeren en inwoners van Lith vroeger gebruikten om bij hoog water droge voeten te houden. QR-codes, gidsen, theatermakers, muzikanten en natuurkenners vertellen onderweg het verhaal van de Zuiderwaterlinie in dit gebied.

Ontdekkingstocht 4: 30 september | Tholen

De laatste Expeditie op 30 september gaat over het Zeeuwse Tholen. Je kunt kiezen voor de Stadsexpeditie van 2 kilometer (met gids), de Stad en Lande Expeditie van 7,5 kilometer of de Oester Expeditie van 15 kilometer. Langs kerk en polder, molen en buskruit, natuur en water verrassen de pareltjes van Tholen. De oesters worden niet vergeten.

Deelnemen

Meer informatie over de routes en het inschrijfformulier zijn te vinden op zuiderwaterlinie.nl/expeditie2023. Iedereen is welkom om mee te wandelen. Deelname is gratis.

Alles over Expeditie Zuiderwaterlinie >>

Menno’s Reis langs de Zuiderwaterlinie

De Zuiderwaterlinie loopt door het zuiden van Nederland en vormt een unieke ketting van historische vestingsteden en hun ommeland, verbonden door het typisch Nederlandse verhaal van verdedigen met water. Waar vroeger de soldaten aan de grens stonden, vind je nu veel gezelligheid tegen het decor van een rijke geschiedenis.

Verschillende activiteiten

Tijdens ‘Menno’s Reis’ vinden van Grave tot Bergen op Zoom verschillende activiteiten plaats. Met Expeditie Zuiderwaterlinie treden deelnemers in de voetsporen van Menno van Coehoorn en herbeleven zo zijn inspectiereis. Elk gebied speelde een unieke rol in de totstandkoming van de Zuiderwaterlinie en die sporen zijn nog steeds zichtbaar. Meer informatie over Menno’s Reis is te vinden op zuiderwaterlinie.nl/mennosreis.

Alles over Menno’s Reis >>

Foto: TEAM MAPITO

 

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

Geef je mij sterren?

5.0/5 rating 1 vote

Copyright © 2023 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy