‘Wandellust’ van Twan Huys | Recensie

Nadat hij flopte als talkshowhost van RTL Late Night deed Twan Huys het beste wat hij kon doen: zijn wandelschoenen aantrekken en eropuit gaan. Met meer of minder bekende Nederlanders verkende hij de Nederlandse natuur, van de Rottumerplaat in het noorden tot in de hiel van Limburg. Z’n wandelavonturen en zijn gesprekken onderweg tekent hij op in ‘Wandellust’. Leuk om te lezen, maar hebben zijn gesprekspartners wel voldoende wandellust?

‘Wandellust van Twan Huys’ op Bol.com >>

‘Wandellust’ van Twan HuysFanatiek wandelaar

Van de avonturen van Twan Huys bij RTL Late Night heb ik weinig meegekregen. Toen ik hoorde dat z’n programma niet goed ging, vond ik dat wel jammer, want ik waardeerde Huys als gastheer van College Tour. Maar aan de flop bij RTL Late Night hebben we nu wel het lezenswaardige ‘Wandellust’ te danken. En weten we meer over de auteur. Dat hij al z’n leven lang een fanatiek wandelaar is bijvoorbeeld. En zelfs een bomenknuffelaar.

De kracht van bomen

Dat laatste vind ik overigens een positieve kwaliteit. Zelf mag ik ook graag tegen een boom aanschurken. Bomen zijn niet alleen mooi, er gaat ook veel kracht van uit, vooral als ze groot en oud zijn. Zonder te geloven in hogere machten of de bomenziel ervaar ik dat dikwijls tijdens mijn wandeltochten.

Wandelen met prinses Irene

Twan Huys dus ook, zo blijkt tijdens z’n wandeling met prinses Irene, die zich al jaren inzet voor natuurbehoud. Ze is in het verleden in de media bespot vanwege haar gesprekken met bomen waarvan ze verslag deed in ‘Dialoog met de natuur’. Nu wandelt Huys met haar door de Kaapse Bossen, de ‘achtertuin’ van de prinses.

Hallucinante ervaring

Ik zou prinses Irene geen wandelaar pur sang noemen. Meer een ‘natuurzwerver’ die zich verbonden wil voelen met alle bomen en dieren in het bos. Ze laat zich niet snel van de wijs brengen, maar dat probeert Huys ook niet. Z’n gesprekken zijn geen vlijmscherpe interviews. Sterker nog, hij lijkt op te gaan in de gezamenlijke wandeling. “Wandelen met Irene is een bijna hallucinante ervaring. Ze raakt bomen aan, drukt bladeren met regendruppels tegen haar gezicht en wijst me op de mooie structuur van de boomschors van een beuk.”

Lachen met Herman Finkers

En zo voert Twan Huys ‘wandelgesprekken’ met meer bekende mensen. Herman Finkers bijvoorbeeld, bij wie ik tijdens het lezen steeds het gevoel had dat hij helemaal niet zo dol is op wandelen. Dat het gesprek wat hem betreft ook prima in de kroeg had kunnen plaatsvinden. Maar lachen is het wel. Zo komen ze wandelaars tegen die hen aanschieten met ‘U bent toch eh?...’ En dat Finkers dan vlug zegt: ‘Ja dat klopt, ik ben Joran van der Sloot, en dit is Willem Holleeder’.”

Met Wolkers op de Rottumerplaat

Terug in de tijd gaat Huys ook. Naar z’n wandeling met Jan Wolkers op de Rottumerplaat, als jong verslaggevertje van de VARA in 1991. Huys nam Wolkers mee voor een reprise van de historische uitzendingen uit 1971, waarin de kunstenaar verslag deed van z’n eenzame verblijf op ‘de plaat’. Huys beschrijft z’n wandeling met Wolkers met plezier. En strooit kwistig met diens pikante uitspraken.

Korte wandeltochtjes

Lekker om te lezen is ‘Wandellust’ zeker. Maar naarmate ik vorder, vraag ik me steeds vaker af wat de verhalen te maken hebben met... wandellust. Bij wandellust stel ik me toch iets anders voor dan de vaak korte tochtjes die hij maakt met z’n gasten, waarbij het al wandelend vooral gaat over hun leven en soms hun visie op de natuur. Sommige van zijn gasten hebben zelfs weinig met wandelen. Bijvoorbeeld zanger Jack Poels van Rowwan Hèze die zelf zegt in ‘Wandellust’: “Eigenlijk ben ik helemaal geen wandelaar.”

Caspar loopt

Hoogtepunt vind ik de wandeltocht met Caspar Jansen, journalist en auteur van ‘Caspar loopt’, zeker iemand met wandellust. Pas geleden heb ik zijn boek gelezen, en na aanvankelijke scepsis – ik vond het wel erg kritisch – heeft het me flink aan het denken gezet over de Nederlandse natuur, en de vele bedreigingen die op de loer liggen.

Lees mijn recensie van Caspar loopt >>

Samen spijbelen

Huys en Jansen kennen elkaar van vroeger, van de School voor Journalistiek. En gaan nu samen op pad in de Millingerwaard onder Nijmegen. De autorit ernaar toe beschrijft Huys aanstekelijk: “Spijbelaars voelen we ons, als we tegen de file in rijden. Forensen staan vast op de A2 op weg naar een anoniem kantoor in het stadscentrum, wij rijden ongehinderd naar het zuiden op weg naar een fraaie wandeltocht.”

Wandeling in de Millingerwaard

Over die Millingerwaard kan Jansen interessant vertellen, want hij is er vlakbij opgegroeid. Het achtergebleven gebied is in de loop van de jaren omgetoverd tot een ruig natuurgebied waar het goed toeven is voor bevers en otters. Ontroerend wordt het als Jansen vertelt over het overlijden van z’n dochtertje Dolores in 2008. Voor hem een van de aanleidingen om als natuurjournalist door Nederland te trekken.

Knuffelen op het Leersumse Veld

De laatste wandeltocht maakt Huys met Jane Goodall, vooraanstaand primatoloog en ten tijde van het interview 85 jaar. Op het Leersumse Veld trekken Huys en Goodall door de winterse kou. Net als bij veel andere verhalen is het wandelen vooral een aanleiding om het over het bijzondere leven van Goodall te hebben, en haar tomeloze inzet voor de natuur. Mooi opgeschreven. Met een intieme foto waarin Huys de kleine, gebogen Goodall omhelst. Dat ziet er zo vrolijk uit dat je gaat verlangen naar een knuffel van Twan.

‘Wandellust’ van Twan Huys bestellen?

‘Wandellust’ van Twan Huys is verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen bij Bol.com.

Wandellust van Twan Huys op Bol.com >>

De feiten

  • Titel ‘Wandellust’
  • Auteur: Twan Huys
  • Uitgeverij: Prometheus
  • Aantal pagina’s: 232
  • Prijs: €15,-
  • Frankwandelt-rating: 80/100

 

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

Geef je mij sterren?

4.5/5 Waardering (31 beoordelingen)

Copyright © 2023 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy