‘Over paden’ van Robert Moor | Voor wandelaars die filosoferen

Een heerlijk wandelboek is verschenen: ‘Over paden’, van de Amerikaanse schrijver Robert Moor. Zeven jaar lang reisde hij te voet over de wereld. Tijdens zijn tochten werd hem steeds duidelijker dat paden ons kunnen helpen om de wereld te begrijpen. Zwaar aanbevolen voor wandelaars en filosofen, of voor wie beide combineert.

‘Over paden’ op Bol.com >>

‘Over paden’ van Robert MoorAppalachian Trail

Je volgt in dit intrigerende boek Moors ontdekkingstocht op de voet. Zo loop je met hem mee op de Appalachian Trail, een bar zware trektocht van 3000 kilometer dwars door het ‘wilde oosten’ van de Verenigde Staten. Moor heeft humor. Z’n boek begint zo: “Ooit, jaren geleden, ging ik van huis voor een groots avontuur dat erop uitdraaide dat ik vijf maanden lang naar modder staarde.”

Prachtig, rijk boek

De Appalachian Trail is al bijzonder pittig en bezaaid met uitdagingen. Maar als je dat doet in de koudste en natste zomer van de laatste honderd jaar, is het pas echt afzien. Toch houdt Rober Moor moed. En daar, op het immense pad tussen Georgia en Maine, ontstaan ook de basisgedachten die dit prachtige, rijke boek doordesemen.

Bekijk ‘Over paden’ op Bol.com >>

Ontdekkingstocht

Want zijn boek gaat over veel meer dan wandelen. Het is 'een ontdekkingstocht', zoals de ondertitel luidt.

Hoe ontstaan paden?

‘Het pad wordt al lopende gemaakt’, is het motto van Over paden. Het is een uitspraak van de Chinese dichter en taoïstisch filosoof Zhuangzi, en vormt een van de rode draden van Moors boek. Paden, of ze nu door mensen of door dieren gemaakt worden, zijn wellicht uitgezet door een individu, maar ze worden pas echt gevormd door al die ‘wandelaars’ (mens/dier) die het pad volgen – en in de loop van de tijd aanpassen.

Over olifantspaadjes en snelwegen

En dus neemt Moor je mee op zijn talloze wandelavonturen. Intussen filosoferend over het ontstaan van zogeheten ‘olifantspaadjes’: de afstekers die je ook in steden kunt vinden. Hij volgt de onzichtbare paden die mieren volgen. En heeft rake gedachten over paden die volledige continenten met elkaar verbinden, van snelwegen tot het internet. In alles volgen wij de paden van hen die ons voorgingen, aldus Moor.

Nieuwe geschiedschrijving

In Over paden leidt een persoonlijke fascinatie voor wandelen en hiking tot een nieuwe geschiedschrijving van de wereld. Als je dit boek leest, zal geen pad ooit nog hetzelfde zijn. Al tijdens mijn wandelingen door Nederland merk ik dat ik anders naar paden ga kijken. Het grappige is dat ik zelf vaak ook niet helemaal de route volg die mijn gps me wil opduwen. Dan schiet ik een zijpaadje in, omdat dat me meer trekt.

Filosoof te voet

Moor is, in de woorden van de recensent van The Wall Street Journal, ‘een filosoof te voet’. Hij doet “verslag van zijn reis door kilometers wildernis én van zijn tocht door een geest die de betekenis van reizen zelf ontrafelt... De enige constante in Over paden is de belofte van verrassing.”

Leest als een trein

Ik ben nog volop aan het lezen. Het is een fijn boek. Ondanks de diepere gedachten wordt het nergens ingewikkeld. Robert Moor heeft de gave van het woord: Over paden leest als een trein (die wel een vast spoor moet volgen). En in het eerste kwart van het boek ben ik zeker tien keer in de lach geschoten door z’n rake observaties, en door herkenning van wat je allemaal tegenkomt als je een veelwandelaar bent.

Vastzitten in kreupelhout

Zo komt hij tijdens een tocht op het onherbergzame Canadese eiland Newfoundland vast te zitten in een woud van stekelig kreupelhout. Z’n tempo loopt terug van een pittige 7 kilometer per uur naar 100 meter per uur. En hij ziet z’n mooie wandelplannen volledig in rook opgaan – nat, ellendig en met bebloede handen. En ik maar denken dat alleen mij dat soort dingen overkomt. Ik ga snel verder lezen...

Boek bestellen?

Dit boek is uiteraard verkrijgbaar in de boekhandel. Je kunt het ook bestellen bij Bol.com.

Bekijk ‘Over paden’ op Bol.com >>

Recensies van Over paden

Hieronder een greep uit de reviews van Over paden van Robert Moor.

  • Volkskrant.nl: “Frappant zijn de overeenkomsten tussen mens en dier als het om paden gaat. Robert Moor heeft zijn vermakelijke wandelboek verrijkt met wetenschappelijke kennis en filosofische inzichten.” 4 sterren
  • Lezer op Bol.com: “Geweldig boek, sterk geschreven. Je krijgt echt zin om naar buiten gaan. Echt een aanrader!”
  • Theglobeandmail.com: “Robert Moor’s On Trails is like a great hike!”
  • Washingtonpost.com: “As for Moor, I’ll remember him not as the erudite quoter of Han-shan and Nietzsche on the same page, but as the thoughtful stylist who turns out sentences as simple and eloquent as this: “As they do for ants and elephants, [sheep] trails function as a form of external memory.””

‘Over paden’ op Bol.com >>

 

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (7 beoordelingen)

Copyright © 2023 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy