Streekpad 20: Noardlijke Fryske Wâlden

Nieuw Streekpad 20: Noardlijke Fryske Wâlden
Nieuw Streekpad 20: Noardlijke Fryske Wâlden

Nederland is een nieuw streekpad rijker. Het nieuwe pad ‘Noardlike Fryske Wâlden’ is gepresenteerd op de Fiets- en Wandelbeurs van 2, 3 en 4 maart 2018. Met een lengte van 165 km voert het pad je door het kleinschalige landschap van noordoost Friesland.

Aangewezen als Nationaal Landschap

Deze streek ten oosten van Leeuwarden is aangewezen als Nationaal Landschap: een bijzonder gebied van elzensingels en houtwallen, maar ook van open landschappen en natuurgebieden.

Startpunt: Burgum

Startpunt van de route is het dorp Burgum (hoofdplaats van de gemeente Tietjerksteradeel). Via Feanwâldsterwâl voert de route je naar Gytsjerk en Oentsjerk. Langs de oude halepaden bij Damwâld, de Zwagermieden en Westergeest komt het streekpad in Kollum en Buitenpost.

Nationaal Park De Alde Feanen

De route voert langs Veenklooster en loopt vervolgens via Rottevalle en Eastermar naar het Nationaal Park De Alde Feanen. Via Sumar kom je vervolgens weer in Burgum. Het is dus een rondwandeling.

Door 5 Friese gemeenten

De route voert door 5 Friese gemeenten, die samen met de agrarische natuurvereniging Noardlike Fryske Wâlden en de provincie Fryslân middelen beschikbaar stelden voor de realisatie. Wandelnet heeft het streekpad opgenomen in z’n landelijke LAW-netwerk.

Gemarkeerde route

Twee inwoners van dit prachtige gebied hebben het streekpad ontwikkeld: Jaap en Anneke Jongejan te Boelenslaan. Een padwerkgroep van vrijwilligers zorgde voor de markering van de gehele route. De route van 165 kilometer telt 27 etappes, de meeste tussen 5 en 7 km. Uiteraard kun je aan de hand van de gids je eigen indeling maken.

Volksverhalen & wonderdokters

De wandelgids is mooi uitgegeven, met kaartjes, routebeschrijvingen en nuttige informatie over de landschappen en bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt. Ook staan er mooie verhalen in over ‘singelier folk’ in de Friese Wouden: volksverhalen, wonderdokters en bijzondere dorpsfiguren.

Gids bestellen?

De gids is verkrijgbaar in de boekhandel en op Bol.com.

Bestel op Bol.com >>

 

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

Geef je mij sterren?

4.6/5 Waardering (5 beoordelingen)

Copyright © 2021 Frankwandelt.nl