Mooi wandelboekje: ‘Bergje - een wandeling’ van Bregje Hofstede

In Bergje – een wandeling beklimt Bregje Hofstede de berg die zij zo vaak bezocht als kind: de Sass Songher in de Dolomieten. Ze vertelt over haar bergwandelingen van vroeger en van nu in dit schitterend uitgegeven boekje, onderdeel van de nieuwe reeks ‘Terloops’ van uitgeverij Van Oorschot.

Bestel dit boekje op Bol.com >>

‘Bergje - een wandeling’ van Bregje HofstedeMythische proporties

In Bregjes kinderogen had de berg Sass Songher mythische proporties: hij was groter dan alle andere bergen op de wereld. Het was het rijk van wilde avonturen, waar de echo’s van strijdbare bergvorstinnen klinken, en waar Hofstede zich afzonderde van het veelkoppige gezin waarvan ze deel uitmaakt.

Intrigerende vragen

Kan iemand anders zien wat jij als kind hebt gezien? Kan iemand zien wat er niet meer is? Intrigerende vragen die Hofstede zich stelt tijdens haar wandelingen na haar jeugdjaren. Eerst ging ze samen met haar geliefde terug naar de Sass Songher, een onneembaar fort door de hevige sneeuwval. Later beklom ze de berg in haar eentje, in de verzengende hitte.

Weergaloze stijl

In haar weergaloos precieze stijl beschrijft ze in Bergje – een wandeling hoe alles wat ze ziet aanzet tot bespiegelingen over symbiose en eenzaamheid, toerisme en natuurbehoud, betovering en realisme, moederschap en zelfontplooiing, klein geluk en groots leven.

Over Bregje Hofstede

Bregje Hofstede (1988) debuteerde met De hemel boven Parijs, dat werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs. In 2016 verscheen De herontdekking van het lichaam, gevolgd door Drift (2018), dat op veel lof werd onthaald en op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs stond. Ze schrijft ook voor diverse tijdschriften en kranten zoals De Correspondent, NRC Handelsblad en De Morgen.

Dit mooie wandelboekje kopen?

Bergje – een wandeling van Bregje Hofstede is te koop in de boekhandel voor €12,50. Je kunt het ook kopen bij onder andere Bol.com.

Bekijk dit boekje op Bol.com >>

Terloops-reeks met wandelboekjes

De literaire Terloops-reeks van uitgeverij Van Oorschot omvat een groeiend aantal wandelboekjes. Op Frankwandelt vind je een bespreking van de volgende delen:

 

Franks overpeinzingen

Met bijzonder veel plezier heb ik dit kleine boekje gelezen. Klein is het letterlijk: je schuift het makkelijk in je binnenzak en het telt slechts 78 pagina’s. Maar figuurlijk is het dat zeker niet. Eerder groots.

Fascinatie voor de Sass Songher

Dit prachtig geschreven boekje gaat over beklimmingen van de Sass Songher in de Dolomieten. Het speelt zich af in verschillende periodes van Bregjes leven. In haar kindertijd vierde ze hier vakantie met het gezin, waarbij ze dezelfde fascinatie voor de berg ontwikkelde “die sommige kinderen voor paarden hadden”. Later ging ze op wandelvakantie naar de Sass Songher, eerst met haar vriend, later in haar eentje.

Test of wandelvakantie?

Een terugkerend thema is: kan iemand anders zien wat jij als kind hebt gezien? Het antwoord laat zich raden: onmogelijk. Zelfs als het iemand is die jou kent als geen ander. Na een flinke irritatie omdat ze bang is dat haar vriend er niets aan vindt op de lievelingsplek uit haar jeugd, wordt haar duidelijk “dat hier eerder een test plaatsvindt dan een wandelvakantie. Ik wil per se dat hij de plek waar mijn kindertijd woont, in zijn hart zal sluiten.”

Jaloersmakend talent

Bregje heeft het jaloersmakende talent om de natuur en de wandelingen echt tot leven te brengen. Zo schrijft ze over de Sass Songher: “Van tijd tot tijd houd ik halt en zoek met mijn ogen de berg. Elke dag zie ik hem uit een net andere hoek en toont hij me een ander gezicht. Maar altijd heeft hij dezelfde kenmerkende, afgeplatte kop, daaronder de schuin aflopende kraag en de wijd uiteenvallende mantel, die onderaan is afgezet met een bies van witte steengruis.”

Echt een aanrader

Na lezing blijft het gevoel hangen dat ik een bijzonder rijk boek hebt gelezen dat over veel meer gaat dan over wandelen. En een boek dat veel omvangrijker is dan de 78 kleine pagina’s die het telt. Echt een aanrader. Ik ga zeker meer lezen van Bregje.

  • Bregje Hofstede: Bergje – een wandeling
  • Uitgeverij: Van Oorschot
  • Aantal pagina’s: 78
  • Prijs: €12,50
  • Frankwandelt-rating: 90/100

Bestel dit boekje op Bol.com >>

 

 

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (19 beoordelingen)

Copyright © 2023 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy