‘Een paleis voor de doden’: stenen komen tot leven

Hunebedden, menhirs en dolmens, soms kom ik ze tegen op mijn wandelingen. En dan vind ik het knap stom dat ik er niks van weet. Die stenen komen nu voor mij tot leven dankzij het schitterende boek ‘Een paleis voor de doden’ van de Belg Herman Clerinx. Zojuist verschenen en lovend besproken.

Bestel dit boek op Bol.com >>

Wandelgids ‘Een paleis voor de doden’ 5000 jaar geleden

In ‘Een paleis voor de doden’ beschrijft Herman Clerinx de beschavingen die zo’n 5000 jaar geleden hunebedden en dolmens bouwden en menhirs rechtop zetten. Anders dan je denkt plaatsten ze die monumenten niet zozeer om hun doden te eren, maar vooral om hun eigen leefwereld te verbeteren, betoogt Clerinx.

Van Drenthe tot Schotland

Voor zijn boek reisde Clerinx onder andere naar Drenthe, de Belgische Ardennen, Duitsland, Zweden, Ierland, Spanje, Bretagne en natuurlijk Engeland en Schotland. Hij vertelt wat er aan megalithische monumenten te zien is. Voor de Benelux geeft hij zelfs exact aan waar welk monument te vinden is. Herman Clerinx is wetenschapsjournalist en beheerder van het Belgisch Genootschap voor Keltische Studies. Hij publiceerde eerder boeken over Romeinen, Kelten en megalithische monumenten.

Hunebed in Drenthe Stonehenge & moderne druïden

Clerinx gaat verder na wat de bedoeling en het nut van al die monumenten was. Daartoe combineert hij de archeologische gegevens met inzichten uit de antropologie, zonder de wetenschap ooit geweld aan te doen. Hij legt zelfs uit hoe Stonehenge aan de basis lag van een officieel erkende godsdienst: de religie van de moderne druïden.

Mooi uitgegeven

Het is een mooi uitgegeven boek, rijkelijk voorzien van illustraties. Het is natuurlijk stevige kost, maar die kost is altijd licht verteerbaar opgeschreven, wat een prestatie van formaat is. En het is ook gewoon een heerlijk bladerboek. En een boek dat je na een stevige wandeling ter hand neemt om even op te zoeken hoe het ook alweer zit met die immense stenen die je bent tegengekomen. In die zin is het een mooie wandelgids.

Lovende reviews

Een greep uit de lovende reviews van ‘Een paleis voor de doden’:
  • ‘Fijne vermoedens over menhirs en hunebedden […] een zeer lezenswaardig boek.’ NRC Handelsblad - Jona Lendering ★★★★
  • ‘Dit helder geschreven boek is verslavend omdat je alles wilt weten over de eenlingstenen, grafkelders en geloofsmonumenten. […] Een absolute aanrader om te lezen of om ter hand te nemen als reisgids.’ NRC Handelsblad (signalering)
  • ‘Clerinx’ opsomming verveelt nooit dankzij de vele anekdotes en zijn nooit opdringerige droge commentaar.’ de Volkskrant ★★★★
  • ‘Zeer boeiend en meeslepend geschreven. Geen droge informatie, maar gelardeerd met veel verhalen gelieerd aan de onderwerpen.’ Lezersreview op Bol.com ★★★★★

Bestel dit boek

Het boek is uitgegeven door Uitgeverij Athenaeum, telt 352 pagina’s en is te bestellen bij onder andere Bol.com voor 26.99 euro.

Bestel dit boek op Bol.com >>

 

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkers De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (5 beoordelingen)

Copyright © 2022 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy