De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Wandelparadijs Nederland | Te voet door alle provincies

Heerlijk boek van veelwandelaar John Jansen van Galen. Hij neemt je mee op zijn wandeltochten door alle provincies van Nederland. Dankzij z’n vlotte schrijfstijl en humor gaan de wandelingen echt voor je leven. Zijn partner heeft de aantrekkelijke fotografie verzorgd. Ik heb genoten van Wandelparadijs Nederland.

Wandelaar in hart en nieren

John Jansen van Galen is journalist en schrijver. En bovenal: wandelaar in hart en nieren. Hij wandelt al 60 jaar en schrijft daar al 45 jaar over in tal van dag- en weekbladen. En soms in een boek. Z’n laatste was alweer een tijd geleden: Wandelen op de Wadden uit 2003. En nu is er dus het forse (300 pagina’s) wandelboek ‘Wandelparadijs Nederland’.

Wandelen door 12 provincies

Die 300 pagina’s zijn gevuld met impressies van wandelingen in Nederland die hij de afgelopen vier decennia maakte, gerangschikt per provincie. Elke provincie komt (bijna) even uitgebreid aan bod. Veel wandelingen maakte hij met zijn ‘verloofde’ Corrie Leenhouts, die al 42 met hem meeloopt en ook de prachtige fotografie heeft verzorgd. Ik heb het even opgezocht: Jansen van Galen is al 80 jaar.

Wandelen vanuit je luie stoel

Die gevorderde leeftijd merk je absoluut niet aan zijn levendige schrijfstijl. Hij weet de wandelingen die hij maakt tot leven te wekken. Door z’n schetsen van het landschappelijk schoon dat hij onderweg tegenkomt. En door met humor ontmoetingen ‘in het veld’ te beschrijven. Je ziet het allemaal voor je, en je wandelt als het ware mee vanuit je luie stoel.

Wandelingen op Wandelzoekpagina

Het mooie is: daardoor krijg je telkens ook zin om er zelf op uit te trekken. Heel vaak heb ik tijdens het lezen een wandeling opgezocht. Dat gaat heel makkelijk: bij elke wandeling staat een eenvoudig te volgen link naar het bekende Wandelzoekpagina.nl. Toch is dit absoluut geen boek met wandelroutes. Het biedt echt sfeerimpressies die je lekker maken om te gaan wandelen.

Nederland is schitterend

Wandelparadijs Nederland is een goedgekozen titel. Want het boek schetst hoe mooi Nederland eigenlijk is. Anders dan veel mensen denken, zo constateert ook Jansen van Galen. “De wonderlijkste persoon die ik ooit ontmoet heb, is de vrouw die zei dat je in Nederland niet kunt wandelen omdat het er zo saai is.” Jansen van Galen bewijst met z’n boek precies het tegendeel: Nederland is een schitterend wandelland voor wie er oog voor heeft.

Nederland is ook mijn wandelparadijs

Dat is ook mijn ervaring. Graag ga ik naar het buitenland voor lange trektochten. Frankrijk, Italië, Spanje, Schotland en ga zo maar door. Stuk voor stuk heerlijke wandellanden met natuur die je in ons land niet treft. Maar uiteindelijk blijft Nederland toch mijn ‘wandelparadijs’. Het land waar ik de meeste wandelkilometers maak en ook wíl maken.

Oneindig gevarieerd landschap

Ook Jansen van Galen kent geen prettiger land om te wandelen dan juist Nederland. “Het landschap is oneindig gevarieerd. Er zijn duizenden routes gratis beschikbaar. Het openbaar vervoer brengt je naar de mooiste gebieden. En er is gelukkig bijna altijd wel horeca in de buurt - want natuur is mooi, maar je moet er wel iets te drinken bij hebben.”

Steeds meer wandelmogelijkheden

Daar komt bij dat er volgens Jansen van Galen voor wandelaars steeds meer ‘te halen’ valt in Nederland. Zo worden steeds meer landgoederen en uiterwaarden opengesteld, worden telkens andere trajecten beschreven en gemarkeerd. En veel wandelpaden doorsnijden ook 'nieuw land'. “Nederland is een waar wandelparadijs.”

Bekende Wandelaars

Leuk is ook dat Jansen van Galen voor z’n boek Bekende Wandelaars geïnterviewd heeft. Zoals Groene Wisselaar Bart van der Schagt, de mensen van uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig, webmaster Stefan Horn van Wandelzoekpagina.nl.

Een aanrader

Kortom: echt een aanrader dit mooie wandelboek. Zeker ook voor al die nieuwe wandelaars die Nederland zijn gaan ontdekken in coronatijd.

Bestellen?

Wandelparadijs Nederland is verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen bij Bol.com.

Bestel bij Bol.com >>

De feiten

 • John Jansen van Galen: ‘Wandelparadijs Nederland – Te voet door alle provincies’
 • Uitgeverij: Balans
 • Aantal pagina’s: 301
 • Prijs: €20,90
 • Frankwandelt-rating: 90/100

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (11 beoordelingen)

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

 • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
 • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
 • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

 • Middenin unieke natuurgebieden
 • Weg van de massa
 • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>