De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Mooi wandelboekje: ‘De grote ronde’ van Thomas Rosenboom

Al jaren maakt Thomas Rosenboom elke dag een wandeling door Amsterdam. In De grote ronde vertelt hij hoe wandelen met Amsterdam als decor hem heeft gevormd. De grote ronde is onderdeel van de nieuwe reeks ‘Terloops’ van uitgeverij Van Oorschot.

Weidsheid van het water

Op die dagelijkse tocht stapt Rosenboom de deur uit, en wandelt hij naar het IJ, waar hij zich verwondert over de weidsheid van het water. Dan loopt hij, via de Prinsengracht, in een brede boog weer terug naar huis. Elke dag weer dezelfde wandeling.

Vreemdste vogels

Onderweg komt hij de vreemdste vogels tegen. Zoals de naaktlezer, die geen mogelijkheid onbenut laat de argeloze voorbijganger zijn pindakaaskleurige huid te tonen. Of de bellenvrouw, die met zalvende, zegenende gebaren haar zeepbellen oplaat in de drukte van de Dam.

Ook echte vogels

Allerlei echte vogels ziet Rosenboom ook. Van boomklevers tot tragische meerkoeten en zwanen, terwijl de mooiste vogels van de stad zich voor hem verborgen houden – maar die denkt hij dan toch uit de vogelgids te kennen.

Adembenemende stijl

Rosenboom begon ooit met wandelen omdat hij niet binnen kon zitten zonder eerst buiten te zijn geweest. In zijn adembenemend zorgvuldige stijl vertelt hij hoe wandelen met Amsterdam als decor hem heeft gevormd, als mens en als schrijver.

Dit mooie wandelboekje kopen?

De grote ronde is te koop in de boekhandel voor €12,50. Je kunt het ook kopen bij onder andere Bol.com.

Bekijk dit boekje op Bol.com >>

Terloops-reeks: vier wandelboekjes

Behalve De grote ronde van Thomas Rosenboom verschenen nog 3 andere wandelboekjes in de Terloops-reeks:

Franks overpeinzingen

Pareltje van Thomas Rosenboom, dit kleine wandelboekje ‘De grote ronde’. Juist daarom is het gelijk ook een beetje droevige leeservaring: Rosenboom heeft z’n pen aan de wilgen gehangen, voor dit deeltje uit de Terloops-reeks maakte hij een uitzondering.

Wandeling komt tot leven

Als je zelf, zoals ik, veel met wandelschrijven bezig bent, besef je hoe lastig het is om een wandeltocht tot leven te wekken. Woorden schieten me vaak – letterlijk en figuurlijk – tekort om te beschrijven wat ik onderweg tegenkom en meemaak. In ‘De grote ronde’ slaagt Rosenboom daarin met vlag en wimpel. Ik heb het in één ruk uitgelezen.

Boeiende route?

En dat is des te knapper omdat de route die Rosenboom beschrijft nu ook weer niet bijster boeiend is. Hij start op de Oudezijds Voorburgwal, waar hij woont. Stevent af op het Centraal Station. Flaneert langs het IJ. Om vervolgens lange tijd de Prinsengracht te volgen. Tot slot zakt hij bij de Magere Brug de Amstel af.

Aftandse Jaguar

Maar Rosenboom heeft het talent om kleine details levendig – en vaak met humor – te beschrijven. Zo ziet hij op zijn dagelijkse ronde telkens een aftandse Jaguar staan. Een ander zou eraan voorbij lopen, maar hij weet er een spannende gebeurtenis van te maken.

Routekaartje

Voor in het boekje is een kaartje van de route toegevoegd, door de auteur eigenhandig geschetst. Tekentalent heeft hij dan weer niet, maar het is duidelijk hoe ‘De grote ronde’ loopt. Benieuwd? Ik heb hem voor je nagelopen ;)

Bekijk deze wandeling >>

Meer Terloops-deeltjes?

Stilletjes hoop ik op meer ‘schrijf-uitzonderingen’ van Thomas Rosenboom. En op een voortzetting van de Terloops-reeks, want ook die is bijzonder geslaagd.

 • Thomas Rosenboom: ‘De grote ronde’
 • Uitgeverij: Van Oorschot
 • Aantal pagina’s: 71
 • Prijs: €12,50
 • Frankwandelt-rating: 90/100

Bekijk dit boekje op Bol.com >>

 

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

Geef je mij sterren?

4.8/5 Waardering (16 beoordelingen)

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

 • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
 • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
 • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

 • Middenin unieke natuurgebieden
 • Weg van de massa
 • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>