Wandeltocht Illuminade Amsterdam | Internationaal licht- en waterfestival

Een van de meest sfeervolle wandelingetjes door Amsterdam is de route 'Illuminade' van het internationale Amsterdam Light Festival 2013. Je komt door het historisch centrum van de hoofdstad en wandelt langs lichtsculpturen, projecties en installaties van hedendaagse (internationale) kunstenaars. Ik werd er vrolijk van.

Illuminade 2014/2015

Er is ook in 2014/2015 weer een Illuminade. Kijk voor een recensie op Frankblogt.nl

Wat is er zo leuk aan het Amsterdam Light Festival?

Water Colors: vaarroute

Ook een vaarroute maakt deel uit van het festival: Water Colors. Die laatste is nog te bevaren tot 19 januari 2014. De wandeltocht eindigt al op zondag 5 januari.

Lichtkunst

Tijdens deze internationale tentoonstelling presenteren jonge en gevestigde kunstenaars hun lichtkunstobjecten. Je ziet projecties op historische gebouwen (zoals de Hermitage, schitterend!), installaties op straat of in één van de stadsparken of werken waar je dwars doorheen kunt lopen.

Beware of the dog! van Bas Peeters

Bijzonder om zo in de donkerste maanden van het jaar een lichtwandeling te maken. Het is ook figuurlijk een lichte, vrolijke wandeling, ik schoot verschillende keren in de lach. Bijvoorbeeld bij 'Beware of the dog!' op het Entrepotdok. Deze video-installatie van kunstenaar Bas Peeters is geïnspireerd op de hellebaardiers, de bewakers die ooit het Entrepotdok beschermden. De twaalf 'portretten' in de ramen van het Entrepotdok lijken in eerste instantie statisch, maar als je ze nadert, komen ze tot leven: ze grommen als vervaarlijke waakhonden of keffen als schoothondjes.

Drawn in light van Ralf Westerhof

Schitterend vond ik het lichtkunstwerk 'Drawn in light' van kunstenaar Ralf Westerhof bij de Stopera. Het is een soort luchttekening van roestvrij staal, waarbij de lijnen van de tekening zelf lichtgevend afsteken tegen de donkere lucht. Als je op de brug staat, naast het beeld van Spinoza, cirkelt boven het weidse water een stadsgezicht: een oud grachtenpand, wandelaars, fietsers, bomen en lantarenpalen draaien om elkaar heen en geven telkens een ander perspectief.

Lightscape van Blauwe Uur

Een ander kunstwerk dat een stad uitbeeldt, is het indrukwekkend 'Lightscape' van kunstenaarscollectief Blauwe Uur op het Jonas Daniël Meijerplein. Licht, schaduwen en geluid brengen in Lightscape een abstracte stad tot leven. Grote lichtgevende sculpturen vormen gezamenlijk een stedelijke omgeving. De kunstenaars maken geweldig gebruik van de omgeving: de schaduwen van bomen en kantoorgebouwen op het plein, de reflecties van water op bruggen en grachtenpanden, en de voorbijflitsende schaduwen van passerende auto's.

Feest is bijna voorbij

Dagelijks fiets ik er langs en dat is een waar feest. Jammer alleen dat het licht- en waterfestival al weer bijna voorbij is. Kan het niet wat langer duren? De hele winter bijvoorbeeld?

Meer informatie: www. amsterdamlightfestival.com

Bekijk mijn foto's van de Illuminade


Leuk als je mijn blog deelt!

Geef je mij sterren?

5.0/5 rating 1 vote

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

 • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
 • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
 • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpeditiesFOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

 • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
 • Verre rondreizen, ruim 50 landen
 • Goede kwaliteit, scherpe prijs
 • Winnaar Vakantie Award 2016!

Bergsportreizen: de mooiste bergvakanties

Bekijk de mooiste bergvakanties op Bergsportreizen.nl Bergsportreizen.nl biedt bijzondere trekkings in de bergen. In Frankrijk, Italië, Spanje, Zwitserland, Oostenrijk en veel andere berglanden. Onderdeel van de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging.

 • Scherpe prijzen zonder winstoogmerk
 • Grootste aanbod van Nederland
 • 115 jaar dé specialist in bergsport
 • Deskundige begeleiding
 • Kleine groepen