De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Nordic Art: tentoonstelling in het Groninger Museum

Buiten plensde het van de natte sneeuw (jazeker: deze natte sneeuw plensde). Geen weer om buiten te wandelen. Dan maar binnen: in het oerlelijke Groninger Museum loopt een prachtige expositie: Nordic Art, over 19e en 20e eeuwse Noord-Europese schilderkunst. Veel weidse landschappen uit Scandinavië waren daarbij. Zo was ik binnen toch nog een beetje buiten.

Nordic Art: tentoonstelling in het Groninger MuseumGaap!

Die schitterende schilderijen – veel licht, veel ruimte – werden ontsierd door ontzettend slaapverwekkende begeleidende teksten, zoals heel vaak in musea. En misschien kennen jullie dat: om me geen cultuurbarbaar te voelen, ga ik ze dan toch lezen, ongeduldig op m’n voeten wiebelend.

Dat is echt een crime: ik kan er m’n kop niet bijhouden, m’n hersens ontsporen, ik moet zo’n tekst vier keer lezen voor de inhoud enigszins tot me doordringt, en het gaat akelig jeuken in m’n nek.

Landschap en identiteit

Zijn jullie er nog? ‘Landschap en identiteit’, stond als titel parmantig boven een van die teksten. Sommigen zullen dat waanzinnig intrigerend vinden, maar ik krijg last van een afhaakmomentje. Zeker als daar als eerste zin staat: “Het land is een belangrijk aspect van de Noord-Europese cultuur, evenals het concept van landschap en kunst.” Grrr!!!

Nog zo eentje: “Uit het pantheïstische idee van een creatieve kracht die in alle materie en wezens schuilt, een universeel gevoel van een levende ziel in de natuur, werd de nadruk gelegd op de emotieve ervaring van de confrontatie met de natuur.” Wááát???

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Agressie

Ik ben verder een vredelievend persoon die het beste met de wereld en de mensheid voorheeft, maar van dat soort zinnen kan ik echt razend worden. Hoe haalt iemand het in z’n botte knol om dat soort non-informatie neer te pennen? Sterker nog: om anderen – in dit geval mij – daarmee lastig te vallen?

Prachtige expositie

Maar goed, misschien ligt het geheel aan mij en ben ik dringend toe aan therapie (kunsttherapie?). En nogmaals: het is een prachtige expositie. Hieronder wat foto’s die ik nam. Kon ik gelijk mijn nieuwe lens uitproberen, voor de liefhebber die nog niet is afgehaakt: een Canon EF 50mm f/1.4 USM. Schitterend lensje, ik kijk er elke dag even naar.
En o ja, er zitten ook een handvol foto’s bij van de andere mooie expositie: Urban Gothic van Marc Bijl. Een volslagen ander chapiter: donkerder, energieker, agressiever.

Rijker en ook wel emotiever ging ik de pantheïstische confrontatie met de natuur aan: het plensde nog steeds natte sneeuw.

De tentoonstellingen zijn te zien tot en met 5 mei 2013. Ga naar de site van het Groninger Museum voor meer info.

Foto's van de exposities

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (4 beoordelingen)

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>