De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Kunnen we al schaatsen in Waterland? IJsmeesters op pad!

Vrijdag 18 januari 2013. IJsmeesters Gerrit en Frank gaan op ijsinspectie in Waterland. De one million dollar question: kunnen we hier al schaatsen of niet? Het antwoord laat zich raden: een dikke vette nee. Toch zijn de ijsmeesters optimistisch voor de komende week. Kneiterhard gitzwart ijs zien we op een aantal binnenplassen bij de IJdoornpolder.

Schaatsen in de IJdoornpolder in Waterland 2013IJsmeesters zien sneeuwijs

Op de dag dat in Ankeveen een ijsmeester door het ijs zakte (sukkel) en Lance Armstrong ook definitief in een wak verdween (loser) gaan we op pad. Vlak boven Durgerdam trekken we de IJdoornpolder in. Op de sloten zien we veel sneeuwijs: zompig als koek, zacht als boter, bruin als als als.... Dat wordt niks meer, somberen we, hoe hard het ook gaat vriezen de komende dagen.

IJs zwarter dan zwart

Verder de IJdoornpolder in stuiten we op een mooi beschut binnenmeer met ijs zwarter dan zwart. Maar geen mens op het ijs. Wel een tafeleend.
"Als een tafeleend op het ijs kan staan", knipoogt Gerrit, "dan kun jij dat zeker. Waarom probeer je het niet even?"
"Qua gewicht kan dat kloppen", repliceer ik, "maar mijn drijvend vermogen ligt een stuk lager."

Prachtig natuurgebied

Prachtig natuurgebied van Natuurmonumenten trouwens, die IJdoornpolder. Altijd leuk voor een korte wandeling. Vandaag is het landschap met alle ijs en sneeuw betoverend mooi. En we hebben mazzel: de zon breekt vol door.

Kunstwerkjes van ijs

Dieper de polder in bij de vuurtoren, waar het water telkens over de grote keien langs de oever klotst, zijn kleine kunstwerkjes van ijs ontstaan, met prachtige vormen. Bewonderend staan we te kijken. En terugkijkend zien we de houten huisjes van Durgerdam schilderachtig boven het sneeuwlandschap uitsteken. Wat is het hier toch heerlijk.

Vliegende pinguïn

Verder de dijk op treffen we opeens een zwart-witte vogel op ons pad. Een pinguïn!, roept Gerrit spontaan. Ik schiet in de lach, maar de vogel heeft inderdaad wel iets weg van een pinguïn. Als hij (of zij) voor ons opvliegt, identificeert Gerrit hem (of haar) met een kennersblik als een kolgans. Ik geloof daar eerlijk gezegd geen klap van, en hou het voor alle zekerheid maar op een pinguïn.

Spiegelglad droomijs

"Weet je nog vorig jaar", zegt Gerrit, "wat een schitterend ijs hadden we hier toen hè?" Inderdaad, op onze tocht zoefden we soms over spiegelglad droomijs. Maar ook toen was er sneeuw gevallen, roep ik in herinnering, en zat het ijs op veel plekken vol scheuren zo breed als de hel.
Benieuwd naar die tocht? Lees alles over onze schaatstocht van vorig jaar.

Choco bij Holysloot

En nu maar hopen dat het er dit jaar weer van komt. Met schaatstochten, koude tenen, chocolademelk bij de koek-en-zopie van Holysloot, vrolijk blozende gezichten, een wonderwitte winterwereld. IJsmeesters Gerrit en Frank zijn er in ieder geval helemaal klaar voor.

Foto's van de IJdoornpolder

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (4 beoordelingen)

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>