Als wandelaar kom je voortdurend medewandelaars tegen. Waar ik met enige regelmaat mee worstel: groet je elkaar of niet? In dit blogje vijf ongeschreven wandelcodes. Ongetwijfeld zijn er nog veel meer. Aanvullingen zijn welkom.
1. Weinig wandelaars: vaker groeten
In een gebied met weinig medewandelaars ontkom je er bijna niet aan de schaarse soortgenoten die je tegenkomt te groeten. En andersom: hoe meer wandelaars je tegenkomt, hoe kleiner de groetnoodzaak. Waar precies het 'tipping point' ligt, is niet te zeggen. Misschien een goed onderwerp voor een dissertatie?
2. Groeten bij inhalen?
Andere wandelaars inhalen is vaak gedoe. Zeker in een gebied waar je ver kunt kijken, zie je al lang van te voren dat je iemand gaat inhalen. Omdat het tempoverschil meestal klein is, kan dat heel lang duren. Dat kan het wandelgenot flink dempen. Is het de lichte irritatie die daardoor ontstaat, dat inhalers elkaar minder groeten? Of speelt het ontbrekende oogcontact een rol? Sowieso neemt de inhaler het groetinitiatief, niet de ingehaalde.
Speciaal voor wandelaars: Canon Powershot Zoom
Camera en verrekijker in één: de droom van elke wandelaar. Met de compacte Canon Powershot Zoom kijk je die ijsvogel recht op z'n mooie snavel. En maak je er ook nog een foto of filmpje van. Hoe goed is hij?
Als je alleen loopt (wat ik vaak doe), dan groet je in ieder geval andere alleenlopers. Kom je gezelschappen tegen van twee of meer personen, wacht dan even af of ze jou groeten. Soms hebben gezelschapslopers het niet zo op alleenlopers.
4. Hardlopers: een apart soort
Hardlopers zijn een ander slag mensen. Het gaat hier niet gewoon om wandelaars die er een wat hoger tempo op na houden. Onderling wisselen hardlopers veelvuldig groeten uit. Maar het groeten van wandelaars is niet gewoon. Hoe fanatieker de hardloper (herkenbaar aan tempo en kleding), hoe minder noodzaak om een groet uit te wisselen.
Overigens geldt ongeveer hetzelfde voor: mountainbikers, vogelaars, hondenbezitters, potloodventers.
5. Hoe groet je?
Er zijn nogal wat manieren om te groeten. Ik zet er een paar op een rij:
Hoi/Ha/Hé: veelgebruikt
Goedemorgen/middag: formeler, vaker gebezigd door oudere wandelaars
Knikje: 'groet light', gehanteerd door onervaren, arrogante, norse of onzekere wandelaars
Vast nog veel meer varianten, aanvullingen welkom...
Lees alle reacties die er kwamen nadat ik dit blogje op Nujij.nl had gezet.
Mooiste huisjes midden in de natuur
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.
Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.