Wandelroute van het Jaar: alleen lange routes mogen meedoen

Wandelroute van het Jaar: alleen lange routes mogen meedoen

Stel ik ben een grote automobielclub en ik schrijf een verkiezing uit tot 'Auto van het Jaar 2017'. Maar: er mogen alleen vrachtwagens meedoen. Zou je me dan voor gek verklaren? Ik denk het wel.

Welke is de mooiste?

Toch gebeurt er iets dergelijks in ons mooie wandelwereldje. De bekende (en geweldige) Fiets- en Wandelbeurs - de grootste van Europa - schrijft al een paar jaar achtereen de verkiezing uit tot Wandelroute van het Jaar. Op zich is dat te prijzen, ik doe altijd mee aan dat soort verkiezingen. Leuk: welke wandeling is de mooiste?

Alleen wandelroutes van +30km

Maar nou is er iets bijzonder geks aan de hand: er mogen alleen wandelroutes meedoen die minimaal 30 kilometer tellen. Dus vallen alle schitterende NS-wandelingen, alle geniale Groene Wissels en alle betoverende Trage Tochten af. Plus nog een hele zwik andere wandelroutes die ons wandelaars zoveel plezier bezorgen.

90 procent mag niet meedoen

Bart van der Schagt, samensteller van de Groene Wissels, schat dat zo'n 90 procent van alle wandelroutes niet mag meedoen. Wat is hier aan de hand? Geen idee. Kan iemand het mij uitleggen? Ik hoop het. Moet dit stoppen? Graag, en liefst zo snel mogelijk.

Worst van het Jaar

Je houdt toch ook geen verkiezing tot Worst van het Jaar, waarbij de voorwaarde is dat er alleen leverworsten mogen meedoen? Of een Miss/Mister Nederland-verkiezing, waarbij de minimumleeftijd 65 jaar is?

Dol op meerdaagse routes

Niets ten nadele van lange routes trouwens. Ik ben dol op meerdaagse wandelingen. Ik doe niets liever dan lekker buffelen op een van de vele prachtige langeafstandswandelingen die Nederland rijk is. Of op de zalige Grote Route Paden van België. Een prijs, het zij ze meer dan gegund.

Twee trofeeën

Maar noem de winnaar dan asjeblieft niet Wandelroute van het Jaar, want dat klopt voor geen meter (zelfs niet voor 30.000 meter). Verzin iets anders. Of schep twee categorieën: Wandelinitiatief van het Jaar en Wandelroute van het Jaar. En laat naar die laatste prijs al die toproutes meedingen waar honderdduizenden Nederlanders en Belgen inmiddels verslaafd aan zijn.

Zo, ik heb gezegd.

Geef je mij sterren?

4.6/5 Waardering (7 beoordelingen)

Copyright © 2021 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy