Black Friday & Manic Monday bij CameraNU.nl
Black Friday & Manic Monday bij CameraNU.nl

Atlantikwall | Resten van een verdedigingslinie langs de kust

Tankgracht bij Santpoort
Tankgracht bij Santpoort

Wandelend door het mooie Kennemerland vind je soms resten van een vreemde, oude muur. Bij Castricum bijvoorbeeld, als je naar de duinen wandelt, stuit je op een dikke, verweerde muur. En onder IJmuiden ligt middenin de duinen een mysterieuze tankgracht. Dit intrigeerde me al een tijdje. Sinds kort weet ik wat het is: het zijn resten van de ‘Atlantikwall’ die stamt uit de Tweede Wereldoorlog.

Verdedigingslinie van nazi-Duitsland

De Atlantikwall (Nederlands: Atlantische wal) was een 2685 kilometer lange verdedigingslinie, die nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog in de bezette gebieden heeft aangelegd ter voorkoming van een geallieerde invasie.

Bunkers, kanonnen & mijnenvelden

Aan de kust zijn overal nog resten terug te vinden van die Atlantikwall. Hij liep van Noorwegen, via Denemarken, Duitsland, Nederland en België naar Frankrijk tot aan de grens met Spanje. De verdedigingslinie, die overigens nooit geheel werd voltooid, bestond uit bunkers, kanonnen en mijnenvelden.

Hoek van Holland & IJmuiden

In Nederland waren twee locaties langs de Nederlandse kust voor de Duitsers van groot belang. Het belangrijkst was Festung Hoek van Holland aan de monding van de Nieuwe Waterweg met in het achterland de wereldhaven Rotterdam. De andere belangrijke locatie was Festung IJmuiden met in het achterland de haven van Amsterdam. Beide locaties werden uitgebouwd met een groot aantal bunkers, mijnenvelden en versperringen.

Steile duinen, tankmuren & tankgrachten

Rond IJmuiden bouwden de Duitsers een tankversperring van steile duinen, tankmuren en tankgrachten. Daarbinnen kwamen tientallen kustbatterijen en luchtdoelbatterijen, tankhindernissen en bunkers. Een van die tankgrachten vind je op de NS-wandeling vanuit Santpoort-Noord (zie foto). IJsvogels schijnen er blij mee te zijn, al heb ik er daar nooit eentje gezien.

Mooi artikel over Atlantikwall

De aanleg van de Atlantikwall had grote gevolgen voor het Noord-Hollandse kustlandschap. Wil je meer lezen over de Atlantikwall in Noord-Holland? Op de website van Oneindig Noord-Holland vind je daarover een heel mooi artikel.


Leuk als je mijn blog deelt!

Geef je mij sterren?

0.0/5 Waardering (0 beoordelingen)

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!