De mooiste wandelgebieden van Engeland & Wales De mooiste wandelgebieden van Engeland & Wales

De mooiste wandelgebieden van Engeland & Wales

De mooiste wandelgebieden van Engeland & Wales De mooiste wandelgebieden van Engeland & Wales

De mooiste wandelgebieden van Engeland & Wales

Engeland & Wales: elke keer als ik er ben, verbaas ik me weer over de weldadige natuur. De ruige bergen, de 'rollende groene heuvels', de woeste rivieren en de lieflijke valleien. En dan die eindeloze kust met kliffen. Heerlijk land voor wandelvakanties. De 7 mooiste wandelgebieden op een rij.

Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Bekijk wandelvakanties in Engeland & WalesNationale Parken & Areas of Outstanding Natural Beauty

Engeland en Wales hebben liefst 13 Nationale Parken: gebieden die beschermd zijn vanwege het bijzonder mooie landschap, de overdadige en zeldzame flora en fauna en de culturele waarde. Gebieden die bol staan van het natuurschoon dus. Daarnaast heb je nog zo'n 40 Areas of Outstanding Natural Beauty. Ook dit zijn uitzonderlijke mooie gebieden die beschermd zijn vanwege hun landschappelijke schoonheid: woeste kusten, uitgestrekte veengebieden en immense heidevelden.

National Trails: prachtige langeafstandspaden

Extra leuk van Engeland en Wales is dat je hier zoiets moois hebt als recht van overpad (Right of Way). Dat verplicht landeigenaren een wandelpad vrij te houden op hun land. En juist daardoor barst het in Engeland en Wales van de langeafstandspaden. Er zijn liefst 15 National Trails: officiële, uniform bewegwijzerde langeafstandwandelpaden. En nog heel veel meer niet-officiële trails. Je vindt ze op Walkingbritain.co.uk.

Ga naar Walkingbritain.co.uk >>

Wandelvakantie in Engeland

Engelsen zijn echte wandelaars. Het is een van de favoriete buitenactiviteiten van de Britten. Over het hele land ligt dan ook een uitgestrekt netwerk aan wandelpaden, van gemakkelijk begaanbare paden in een glooiend landschap tot pittige trektochten in de bergen van het Lake District. Hou met je wandelkleding wel rekening met wisselvallig weer. Hoewel: ik heb verschillende keren prachtige zonnige wandelweken gehad zonder een spatje regen.

Memory Lane: South West Coast Path

Ooit, lang geleden, heb ik het South West Way in Cornwall en Devon bewandeld. Drie zalige wandelvakanties achter elkaar. Ik bewaar er mijn beste wandelherinneringen aan. Het romantische landschap, de Atlantische Oceaan die beukt tegen kliffen van honderden meters hoog. De heerlijke dorpjes, de sfeervolle pubs en de droge Britse humor.

De 7 mooiste wandelgebieden

Hieronder mijn selectie uit de mooiste gebieden in Engeland en Wales om te wandelen.

1. Cornwall & Devon

Als eerste wil ik een lans breken voor Cornwall en Devon, met hun geweldig mooie kustlijn waardoor ze helemaal ingesloten worden. De noordelijke kust is ruig en ongenaakbaar, de zuidelijke kust oogt veel vriendelijker met een rustig kabbelende zee.

Palmen & subtropische planten

Maak je een rondreis door beide graafschappen dan valt vooral de gevarieerde vegetatie op, met palmen en subtropische planten, ontstaan dankzij het zachte klimaat. Ga je het binnenland in, dan ontmoet je ongerept landschap, heide en rotsen.

Land’s End & Kasteel Tintagel

Het mysterieuze natuurgebied Dartmoor kent bijzondere moerasgebieden en dichte bossen. Een bijzonder mooie plek is het meest westelijke puntje van Cornwall: Land’s End. Trekt wel veel toeristen. Datzelfde geldt voor het kasteel bij Tintagel, volgens de legende de geboorteplaats van Koning Arthur. Ook de Scilly-eilanden, 145 eilanden nabij de kust van Cornwall, zijn een bezoekje waard.

Bekijk wandelvakanties in Engeland & WalesTip: wandelvakantie Cornwall & Devon

SNP Natuurreizen heeft geweldige wandelvakanties in de aanbieding in deze prachtige streek. Van het ruige Exmoor tot het lieflijke Dorset. Reizigers zijn zeer enthousiast!

Bekijk heerlijke wandelvakanties >>

 

2. Kanaaleilanden

De Kanaaleilanden zijn onmiskenbaar Brits, maar hebben Franse wortels. En bovendien zie je het Franse vasteland liggen, terwijl Engeland 100 kilometer ver weg is. Strange, isn’t it?

Uitgelezen wandeleilanden

Jersey en Guernsey zijn de twee bekendste eilanden. Ze zijn gezegend met een mild klimaat, een prachtige gevarieerde kustlijn, mooie stadjes en een rijk cultureel erfgoed. Uitgelezen wandeleilanden dus.

Idyllische natuur

Jersey is ruig maar groen. Je kunt prachtig wandelen over golvende heuvels. De grillige kustlijn heeft adembenemende baaien. Jersey staat bekend om z'n weelderige, bloemrijke natuur. Ook op het kleinere Guernsey is de natuur idyllisch. Langgerekte witte zandstranden liggen verscholen tussen torenhoge kliffen. De zee is er azuurblauw en nodigt uit tot een duik. Het binnenland is lieflijker dan de ruige kust, je vindt er veel wilde orchideeën.

Bekijk wandelvakanties in Engeland & WalesTip: wandelvakantie Kanaaleilanden

Ga acht dagen wandelen 'where Britain meets France' met SNP Natuurreizen. Uit een review: “De cliffpaths op beide eilanden zijn echt geweldig.”

Bekijk deze heerlijke wandelvakantie >>

 

3. Peak District (Nationaal Park)

Het Peak District, een Nationaal Park ten oosten van Manchester, behoort tot de mooiste wandelgebieden van Engeland. Je vindt er woeste bergen met bizarre steentorens en kilometers lange rotsrichels.

Filmlocatie voor Robin Hood

Niet voor niets diende het indrukwekkende landschap met haar prachtige vergezichten als filmlocatie voor de film Robin Hood. Maar in het seizoen kan het druk zijn: het Peak District is een van de meest bezochte Nationale Parken ter wereld.

Alles voor natuurwandelaars

Je kunt het Peak District opsplitsen in twee gebieden: Dark Peak in het noorden, met uitgestrekte heidevelden. En White Peak in het zuiden met ruim 100 grotten en oude mijnen. Het Nationaal Park biedt alles waar natuurwandelaars naar verlangen. Hier loopt het beroemdste wandelpad van Engeland, de Pennine Way van ruim 400 kilometer. Ook de Limestone Way is een veel gelopen wandelroute.

Bekijk wandelvakanties in Engeland & WalesTip: wandelvakantie Peak District

SNP Natuurreizen had een mooie groepswandelvakantie in het Peak District. Helaas is die niet meer beschikbaar. Gelukkig heeft SNP bijna 50 wandelvakanties in Groot-Brittannië. Voor elk wat wils. Benieuwd?

Bekijk alle wandelvakanties in Groot-Brittannië >>

 

4. Lake District (Nationaal Park)

Wie aan het Lake District denkt, ziet gelijk glasheldere meren voor z'n geestesoog. Klopt, maar het Lake District is veel meer.

Mekka voor wandelaars

Met een aantal van de hoogste bergen van Engeland (zoals Scaffel Pike van 978 m) is het een mekka voor wandelaars. Het landschap kent steile, rotsachtige bergruggen en brede gletsjerdalen, meestal gevuld met prachtige meren.

Grootste meer van Engeland

Tussen de bergtoppen hangt regelmatig een mistige, bijna serene sfeer. En even verderop is het pais en vree rondom weilanden die groener dan groen zijn en schapen die grazen in lieflijk landschap. In het Lake District vind je uiteraard het grootste meer van Engeland: Windermere.

Diepe ravijnen

Dit gebied heeft wandelaars veel te bieden. Van lekkere dagtochten tot meerdaagse trektochten door de bergen. Zwaarste wandelroute: de klim op de Helvellyn, een niet ongevaarlijke tocht langs diepe ravijnen.

Bekijk wandelvakanties in Engeland & WalesTip: wandelvakantie Lake District

Ga acht dagen wandelen door de Cumbrian Mountains en Windermere met SNP Natuurreizen. Reizigers geven deze heerlijke wandelvakantie een score van 87/100! “Prachtige reis door een fantastisch afwisselend landschap met lieflijke dalen.”

Mijn trektocht in het Lake District >>

Bekijk deze heerlijke wandelvakantie >>

 

5. Northumberland (Nationaal Park)

Northumberland is een ongerept gebied dat tegen Schotland aanschurkt. Eeuwenlang was dit het territorium van veedieven en struikrovers. De groene heuvels gaan noordwaarts geleidelijk over in de Cheviot Hills, die met een hoogte van ruim 800 meter de grens vormen met Schotland.

Imposante kastelen

Northumberland is ook het gebied van de imposante kastelen, de heldere rivieren, de adembenemende vergezichten en de ommuurde weilanden. En langs de kust vind je prachtige stranden.

Vredig & heerlijk rustig

Vredig landschap is het, uitstekend geschikt om te wandelen. En heerlijk rustig is het er ook: het is een van de minst bezochte Nationale Parken van Engeland. Door Northumberland loopt de bekende Pennines Way en door de zuidrand van het Nationaal Park voert het beroemde Hadrian’s Wall Path, een echte wandelklassieker.

Bekijk wandelvakanties in Engeland & WalesTips: wandelvakanties Northumberland

  • Lichte groepswandelvakantie van 8 dagen door Northumberland met SNP, reizigersoordeel: 88/100! Uit een review: “Ik was maar een week weg, maar had het gevoel weken weggeweest te zijn, er helemaal uit geweest in een andere wereld.” Bekijk deze heerlijke wandelvakantie >>
  • Acht dagen wandelvakantie langs de muur van Keizer Hadrianus met SNP, reizigersoordeel: 84/100! Bekijk deze heerlijke wandelvakantie >>

 

6. Pennines

De Pennines: een 240 kilometer lange bergketen die loopt van Midden-Engeland tot aan de grens met Schotland. Zandsteenplateaus vind je er. En kalkdalen, steile rotsen, heidevlaktes en uitgestrekte veenmoerassen.

Nat, winderig en... prachtig!

Hoogste punt is Kinder Scout (636 m). Bereid je goed voor: de vrijwel boomloze Pennines behoren tot de natste en winderigste gebieden van Brittannië. Zelfs in hartje zomer kun je zomaar een winterjas nodig hebben. Maar mooi dat het er is! De Yorkshire Dales liggen centraal, in het zuiden vind je het Peak District.

Pennine Way

De Pennine Way is een van de bekendste langeafstandsroutes van Engeland. Het is een ‘must walk’, die bij ervaren wandelaars bekend staat als de zwaarste trektocht van het Verenigd Koninkrijk. Totale lengte: 463 kilometer. Onderweg kom je door het Northumberland Nationaal Park en de Yorkshire Dales en een klein stukje langs Hadrian's Wall.

Bekijk wandelvakanties in Engeland & WalesTip: wandelvakantie Pennines

SNP Natuurreizen biedt een achtdaagse groepswandelreis door de Yorkshire Dales. Reizigers geven deze reis een hoge waardering: 85/100! Uit de reviews: “Geweldig wandelgebied zowel voor rustige wandelaars en voor zware wandel trips.”

Bekijk deze heerlijke wandelvakantie >>

 

7. Wales

Wales lijkt gemaakt om te wandelen. De variatie is groot. Grillige kliffen langs de kust, waar een langeafstandspad langs loopt. In het binnenland lieflijke valleien en de hoge top van de Snowdon (1.085 m), die ik ooit op een stormdag beklommen heb.

Brecan Beacons & Cambrian Mountains

Snowdonia National Park is sowieso een aanrader: hier ligt een uitgestrekt veenmassief met 13 toppen boven 900 meter. Je vindt er de Brecan Beacons met het berggebied de Black Mountains, en de Cambrian Mountains. Alleen die namen al...

Klassiek langeafstandspad

Klassiek langeafstandspad voor wandelaars is het Pembrokeshire Coast Path door het gelijknamige National Park. Langs de kust van Wales voert deze route je door een keur aan zalige landschappen met steile kliffen, afgelegen baaitjes, pittoreske vissersdorpen Newport en Fishguard en mooie zandstranden.

Bekijk wandelvakanties in Engeland & WalesTips: wandelvakanties Wales

 

 

Bekijk de wandelreizen van SNPSmaak te pakken? Bekijk de mooiste wandelreizen van SNP

Actieve wandelreizen over de hele wereld: SNP Natuurreizen van de ANWB is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

Alle privé-reizen >>

Alle groepsreizen >>

 

 


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy