Mooie, bosrijke etappe van het Utrechtpad. Vrijwel direct vanaf station Baarn wandel je de gevarieerde Baarnse bossen in. Zo ongeveer alle aspecten van het bos komen langs: je wandelt over koninklijke beukenlanen, schrijdt door geheimzinnige berceaus, en laat je betoveren door oneindig naaldwoud. Alleen in het levendige Lage Vuursche (pannenkoeken!) en op heideveld De Stulp laat het bos je los.
De wandeling komt geheel overeen met NS-wandeling De Vuursche, die ik eerder heb beschreven:
Toch nog even wat extra informatie. Want we hebben de allermooiste uitspanning van Lage Vuursche ontdekt: restaurant De Lage Vuursche. Daarvoor moet je wel even doorlopen naar het einde van het dorp. Maar dan heb je ook wat: bij De Lage Vuursche is het echt ouderwets genieten. Je zit heerlijk rustig op het terras of binnen in een nostalgische ambiance. Appeltaart met slag krijgt van ons 5 sterren.
De oorsprong van dit restaurant ligt in het jaar 1648. Jonkheer van Reede liet toen een boerderij bouwen, die tevens zou dienen als tolhuis voor de pas aangelegde weg van Hilversum over De Vuursche naar de Bilt. Zijn vrouw Geertruid vond de tolheffing geen prettige regeling. Zij had medelijden met de toch al zo arme boeren. Daarom liet zij er jenever en bier schenken om het tol-leed voor de boeren te verzachten. Dit was het begin van de huidige herberg.
Toen wij deze wandeling maakten, 30 mei 2015, waren er opeens aardig wat wandelaars op pad die driftig in papieren aan het neuzen waren. Het bleken deelnemers van een georganiseerde wandeling van het Wereldnatuurfonds: ‘Wandel mee voor de orang-oetan’. Voor kinderen hing het bos vol met allerlei vragen over de orang-oetan. Wij braken ons hoofd over de vraag of een orang-oetan een staart heeft en zo ja hoe lang die is.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.