Utrechtpad etappe 8 | Amersfoort - Baarn Utrechtpad etappe 8 | Amersfoort - Baarn
Utrecht – langeafstandspad – 20km

Utrechtpad etappe 8 | Amersfoort - Baarn

Utrechtpad etappe 8 | Amersfoort - Baarn Utrechtpad etappe 8 | Amersfoort - Baarn
Utrecht – langeafstandspad – 20km

Utrechtpad etappe 8 | Amersfoort - Baarn

De start van deze etappe in Amersfoort is veelbelovend: wat een indrukwekkend historisch centrum heeft deze stad! Helaas tref je buiten de stadspoorten een wisselvallige wandeling. Je loopt stukken nabij snelwegen en over aardig wat asfalt. Maar er zijn ook zeker mooie gedeelten, zoals de heerlijke klinkerweg langs vogelreservaat De Slaag en de idyllische Coelhorster Kapel uit de 14de eeuw.

Aan de wandel
Highlights van deze wandeling
  • Historisch centrum Amersfoort
  • Klinkerweg langs vogelreservaat
  • Coelhorster Kapel uit 14de eeuw
  • Veel over asfalt
  • Snelwegherrie
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Koffie op De Hof

Grijp in Amersfoort je kans op koffie, want verderop op de route kom je niets meer tegen. Een prachtige plek voor een pitstop is De Hof, dat bekendstaat als een van de mooiste pleinen van Nederland.

Ontiegelijk mooi

Als je toch koffie zit te drinken op De Hof, kijk dan even goed rond, want het plein maakt deel uit van het ‘Rijksbeschermd gezicht Amersfoort’. In gewoon Nederlands: het is hier ontiegelijk mooi. Vrijwel alle woningen zijn monumenten. En er staan een paar bijzondere gebouwen.

Utrechtpad etappe 8 | Wandeling van Amersfoort naar Baarn

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

De Gaaper, Boterwaag & De Pastinaeck

Om er een paar te noemen: de Sint Joriskerk, het Oude Stadhuis van Amersfoort, Logement De Gaaper (oudste stenen huis van Amersfoort) en de opvallende Boterwaag met een al even opvallende speelklok: tijdens het spelen komen Sint Joris en de draak naar buiten die met elkaar strijd leveren. Verder telt het plein veel cafés en restaurants, waaronder De Pastinaeck, in 2009 winnaar in het tv-programma ‘Mijn Tent is Top’. Onder de fontein zit een draak. Althans, zo wil de overlevering.

Lange Jan: bijna de hoogste

Vanaf De Hof loop je verder langs de ontelbare monumenten, straatjes en grachten van het middeleeuwse Amersfoort, dat een van de fraaiste en best bewaarde historische binnensteden van Nederland heeft. Moeilijk te missen is kerktoren de Lange Jan, met zijn 110 meter de op één na hoogste kerktoren van Nederland (de Utrechtse Domtoren is 112 meter). De bijbehorende kerk is in 1787 opgeblazen.

Utrechtpad etappe 8 | Wandeling van Amersfoort naar Baarn

Voorde aan de Amer

Amersfoort ontstond begin 11e eeuw als een kleine nederzetting aan de Eem, die toen nog Amer heette. Handelslieden trokken hier de rivier over, op de doorwaadbare plaats, ook wel voorde genoemd. Dat bleek een aantrekkelijke plek te zijn om je te vestigen. En zo werd ‘Voorde aan de Amer’, later Amersfoort, geboren.

Ongekende bloei

De nederzetting lag aan een populaire handelsroute en groeide snel uit tot een levendige marktplaats. In 1259 kreeg Amersfoort stadsrechten en er werd een stadsmuur opgetrokken om de inwoners te beschermen. Amersfoort maakte met de textielnijverheid, tabakshandel en bierbrouwerijen een ongekende bloei door. Toch is het nooit een echte handelsstad geworden: de aan- en afvoer van goederen werd belemmerd doordat de ondiepe Eem zo slecht bevaarbaar was.

Utrechtpad etappe 8 | Wandeling van Amersfoort naar Baarn

Oud essenlandschap

Langs die Eem, ondiep of niet, volgt een mooie wandeling. Helaas over een asfaltweg, maar het uitzicht is er niet minder om. Je kijkt uit over het Eemland, een weidegebied met oneindige vergezichten. Nabij buurtschap Coelhorst is het oude essenlandschap nog herkenbaar.

Tiësto & Armin

De route leidt langs grote boerderijen. Heerlijkheid Grootweede springt er duidelijk uit, vanwege de biggetjes Tiësto en Armin. Over een modderig veldje kwamen ze enthousiast knorrend naar ons toe gehold. Zo’n warm welkom kregen we zelden. Tiësto en Armin moeten een heerlijk leven hebben op deze biologisch-dynamische boerderij.

Utrechtpad etappe 8 | Wandeling van Amersfoort naar Baarn

Coelhorster Kapel

Dan komt een idyllisch plekje in zicht: de Coelhorster Kapel. Deze kapel werd al vermeld in 1363, en werd in 1843 voor 800 gulden verkocht aan de familie Van Tuyll van Serooskerken, eigenaren van het landgoed dat zich achter de kapel uitstrekt tot aan de Eem.

Mooi begraafplaatsje

Wij aten er ons boterhammetje op een bankje, en zagen fijn christelijke teksten op de grafstenen van een zeer mooi gelegen begraafplaatsje. In de sfeer van ‘Heer, wat heb ik nog te verwachten? Ik vestig alle hoop op U’. Een oude vrouw in klederdracht schreed met ernstig gezicht over de begraafplaats en maakte de middeleeuwse ansicht voor ons compleet.

Utrechtpad etappe 8 | Wandeling van Amersfoort naar Baarn

Vogelreservaat De Slaag

Dan verruil je het asfalt voor een fraai klinkerpad. Aan de ene kant weidse weilanden, bespikkeld met koeien, aan de andere kant het bloemrijke vogelreservaat De Slaag, waar weidevogels het voor het zeggen hebben.

Wulp? Grutto? Snip? App!

Wij kregen ondertussen mot over een grijsbruine vogel met een lange kromme snavel die veel kabaal maakte. Was het een Wulp? Was het een Grutto (maar waarom riep hij dan niet: ‘grutto-grutto-grutto’?)? Of was het de held van het honderd gulden-briefje, de Snip? Wordt het niet hoog tijd voor een app die je op een vogel kunt richten waarna je alle info direct opgelepeld krijgt?

Utrechtpad etappe 8 | Wandeling van Amersfoort naar Baarn

Grebbelinie & Grimmestein

Verderop langs de Eem tref je nog wat klein maar mooi grut. Brokjes Grebbelinie zoals het Werk bij Krachtwijk uit 1799 bijvoorbeeld. Of de geheimzinnige (en wat enge) terp Grimmestein (alleen die naam al) met een 18e-eeuwse dwarshuisboerderij. In de middeleeuwen stond op deze plek Slot Grimmestein, brrrr.

Utrechtpad etappe 8 | Wandeling van Amersfoort naar Baarn

Mammoetbomen & zakdoekjesbomen

Dan slinger je aan de andere kant van de Eem over graspaden het stadje Baarn binnen. Langs statige villa’s loop je door het vorstelijke Baarn, dat bekendstaat om zijn Oranje-verleden (paleis Soestdijk ligt op een steenworp afstand). We zouden nog door het Cantonspark komen, ooit buitenplaats van een Amsterdamse koopman die op China voer. Helaas zagen we nergens de ingang. Nu ik lees dat je daar bijzondere mammoetbomen en zakdoekjesbomen kunt bewonderen, moet ik zeker nog eens terug.

 

Wandelgids Utrechtpad (editie 2024)

Het Utrechtpad wandelen wordt een feestje met de mooie gids, waarvan een volledig herziene editie in februari 2024 is verschenen. Lekker thuis alvast grasduinen in de routes die je gaat lopen. Schitterend uitgegeven, boordevol mooie foto's en verhalen. En natuurlijk: handige kaartjes en routebeschrijvingen.

Deze gids op Bol.com >>

 

 

Foto's van deze wandeling

utrechtpad amersfoort baarn-10
utrechtpad amersfoort baarn-11
utrechtpad amersfoort baarn-12
utrechtpad amersfoort baarn-13
utrechtpad amersfoort baarn-14
utrechtpad amersfoort baarn-15
utrechtpad amersfoort baarn-16
utrechtpad amersfoort baarn-17
utrechtpad amersfoort baarn-18
utrechtpad amersfoort baarn-19
utrechtpad amersfoort baarn-20
utrechtpad amersfoort baarn-21
utrechtpad amersfoort baarn-22
utrechtpad amersfoort baarn-23
utrechtpad amersfoort baarn-24
utrechtpad amersfoort baarn-25
utrechtpad amersfoort baarn-26
utrechtpad amersfoort baarn-27
utrechtpad amersfoort baarn-28
utrechtpad amersfoort baarn-29
utrechtpad amersfoort baarn-30

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

6x de leukste vakantiehuisjes van Utrecht!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in de provincie Utrecht? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 6 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Utrecht >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy